Senasis Kaunas: Šančiuose veikusio kojinių fabriko pasiekimai | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: Šančiuose veikusio kojinių fabriko pasiekimai

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Lapkričio 23-ąją 1938-aisiais „Trimitas“ išspausdino tekstą apie Šančiuose veikusį kojinių fabriką.

„Kuriantis Nepriklausomoje Lietuvoje kojinių pramonei, prieš 10 metų buvo įsteigtas kojinių fabrikas COTTON vardu, kuris pirmasis Lietuvoje pradėjo gaminti kojines moderniomis didžiulėmis mezgimo mašinomis, t. y. Cotton sistemos, pagal jų išradėjo pavardę anglo William Cotton.

Šios mašinos turi per 15 m ilgio ir mezga iš karto 24 kojines. Dešimtys tūkstančių ploniausių adatų atlieka šį mezgimo darbą beveik automatiškai.

Sudėtingoms COTTON mašinoms aptarnauti reikalinga gerų specialistų. Iš pradžios, nesant Lietuvoje tokių specialistų, reikėjo jų kviestis iš kitur, bet dabar jau pramoko ir savieji, kurie puikiai atlieka sudėtingą mezgimo mašinų aptarnavimą.

Šiandien COTTON fabriko gaminiai pirmauja vietos rinkoje, visi vartotojai aukštai vertina COTTON kojines, todėl jos visur reikalaujamos.

Bet ne tik Lietuvoje COTTON gaminių kokybė aukštai vertinama, 1937 m. COTTON fabrikas buvo apdovanotas aukso medaliu Briuselio Parodoje – Exposition Internationale d Echantillons, Bruxelles. –

COTTON fabriko darbininkai ir tarnautojai, kurių iš viso yra per 200, dirba gerose sąlygose tiek higienos, tiek kultūros atžvilgiais. Prie fabriko veikia darbininkų ir tarnautojų sporto klubas, kuris lavinasi įvairiose sporto šakose ir ypačiai pasižymi krepšinyje.

Fabriko direkcija labai jautri visiems tautos reikalams ir, kur tik reikia, ji randa priemonių paremti moraliai ir materialiai.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA