Šeštadienio vakarą Kaunas nustebins: išmanioji Kalėdų eglutė šiemet turės ir karuselę | Kas vyksta Kaune

Šeštadienio vakarą Kaunas nustebins: išmanioji Kalėdų eglutė šiemet turės ir karuselę

R. Tenio nuotr.

Trečiadienį pagrindinės miesto eglės Kauno Rotušės aikštėje kūrėjai pakvietė pažiūrėti į nuveiktus darbus, informuota, kad jau atlikta didžioji jų dalis. Kalėdų karusele pavirtusi šių metų eglė žmones ant baltų, dekoruotų arkliukų sups visą parą.

Pagrindinė eglės autorė menininkė Jolanta Šmidtienė šįmet eglę kviečia puošti ir miestiečius, talkinti eglės kūrėjams bus galima visą penktadienį, nuo pat ankstyvo ryto.

„Žmonėms jau paruošti žaisliukai, beliks ateiti ir pabaigti puošimo darbus. Kaunas unikalus, kiek jį mylime ir patys prie to prisidedame, tad raginu šventę kurti visiems kartu. Tikiu, kad eglutė taps visų džiaugsmo namais”, – kalbėjo J. Šmidtienė. Ji tikisi, kad didžiausia eglės puošmena taps patys žmonės, o ne dekoracijos.

Eglės viršūnė – tradicinė, sukomponuota iš 40 eglių, atvežtų iš Kauno girininkijos, eglės apačia bus besisupanti karuselė, joje vienu metu suksis dvylika arklių. Vienas sukimosi seansas vyks dvidešimt minučių, ant ypatingojo įsimylėjėlių arkliuko tilps du žmonės. Tikima, kad norintieji suptis susitars gražiuoju ir problemų ar pykčių dėl to kilti neturėtų.

Iš viso ant judančios konstrukcijos tilps daugiau kaip 100 žmonių, jie galės prisėsti ant suoliukų, gerti arbatą ir lėtai suptis. Ant konstrukcijos bus žaisminga kompozicija iš kėdutės, staliuko, mažų supynių, arkliukų, pianino, dviratuko bei kitų dekoracijų. Karuselė išsiskirs veidrodiniu atspindžiu, sukuriančiu išskirtinį eglės efektą.

Pagrindinė miesto eglė bus 16 metrų aukščio, dar du metrus sieks jos viršūnė – spindinti žvaigždė, eglės plotis – beveik 15 metrų. Lempučių pagalba medis tarsi apglėbs visą kalėdinį miestelį. Iš viso pačios eglės puošybai panaudota du šimtai metrų girliandų, o viso miestelio – skaičiuojama kilometrais.

Šalia eglės pastatyta 12 namukų, juose vyks meninės veiklos, bus pardavinėjama šilta arbata, saldumynai, vaikams sekamos pasakos, čia bus galima sutikti pasakos personažų.

Kaip ir pernai, šįmet eglė bus interaktyvi, ją internetiniame puslapyje galės valdyti kiekvienas panorėjęs gyventojas.

Pasak interaktyvios eglės dalies autoriaus Tomo Stasiukaičio, į Rotušės aikštę atėję žmonės galės interaktyviai bendrauti su kalėdine eglute. „Internete galės keisti eglės spalvas, palikti linkėjimus, juos eglutėje rodys 6 ekranai, sveikinimai bus matyti ir interneto puslapyje”, – teigė T. Stasiukaitis.

Jis pridūrė, kad eglėje bus 6-8 spalvos, pagrindinė balta, taip pat švytės galybė ledinių girliandų.

Interneto pagalba, žmonės eglės dalis skirtingomis spalvomis galės apšviesti minutei laiko.

Už techninę eglės dalį atsakingas architektas Andrius Efimenko akcentavo, kad šįmet išskirtinė eglės kompozicija: daroma aikštė aikštėje. „Didžiausias iššūkis buvo sutvarkyti ne tik eglės aukštį, bet ir plotį bei padaryti eglę nuolatiniame veiksme. Tikime, kad pavyko”, – kalbėjo pašnekovas.

Kauno vicemeras Simonas Kairys džiaugėsi, kad Kaunas kasmet išsiskiria egle: „Kauno eglės pristatymo nekantriai laukia visa Lietuva. Nuostabu, kad šįmet patys kauniečiai ją galės puošti. Pernai juokavome, kad Kauno eglė pirmoji, kurią galima „nulaužti” internetu. Šįmet tikimės, kad to padaryti nepavyks, viskas vyks sklandžiai”, – viliasi S. Kairys.

Eglės įžiebimo šventė vyks lapkričio 26 dieną, 18 val.

Galybė veiksmo Rotušės aikštėje virs iki sausio 8 dienos.

Eglutės kompozicija Kauno miesto savivaldybei atsieis apie 80 tūkst. eurų, tiek pat atsieis ir žiemos šventinio laikotarpio renginiai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA