Senasis Kaunas: bloga, kad leidimai kartais išduodami neatsargiai | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: bloga, kad leidimai kartais išduodami neatsargiai

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Lapkričio 22-ąją 1932-aisiais „Lietuvos aidas“ rašė apie naujosios Fredos gyventojų rūpestį.

„Bloga, kad leidimai kartais duodami neužtektinai atsargiai.

A. Fredos dvaro žemė yra išparceliuota ir sklypai išdalinti savanoriams arba Vyčio kryžiaus kavalieriams. Kai kas ten, jau turi pasistatę namukus, o kiti dar ateity tikisi savą gūžtelę įsirengti. Gyventi sąlygos ten geros: visai švarus oras ir gamta labai graži. Tačiau dabartiniu metu jau įsikūrusieji ir besivengiantieji įsikurti žmonės turi nemaža rūpesčių. Prieš kurį laiką iš vieno netoli esančio ūkininko keli biznieriai nupirko 600 kvadratinių mtr. žemės sklypą. Pirkdami sakėsi statysią, berods, žvakių fabriką.

Aplinkiniai gyventojai ir sklypų savininkai, žinoma, prieš tokį fabriką būtų greičiausiai per daug nesispyrę, nes jis, gal būt, orą labai nežmoniškai ir nebūtų užteršęs. Fabriko statyba jau prasidėjo, atnešdama aplinkiniams gyventojams labai nemalonų siurprizą. Paaiškėjo, kad vietoj žvakių fabriko tie biznieriai stato žarnoms valyti fabriką, kurio buvimas ten ne tiktai nepageidautinas, bet, išeinant iš miestų statybai statomų sanitarinių reikalavimų, ir neleistinas. Visų pirma sklypas yra visai mažas, apsuptas svetimais sklypais ir namais. Niekur kitus nebus galima šio fabriko srutas nuleisti kaip tiktai plento grioviu. Vadinas, aplinkiniams gyventojams ten visada teks gyventi antisanitariškiausiose sąlygose ir vaikščioti, jie nori, su dujokaukėmis. Tie valdžios organai, kurie davė šiam fabrikui statyti leidimą, pasielgė čia gerai nepagalvoję ir, svarbiausia, neištyrė fabrikui skirtos vietos. Ateity į tai turėtų būti kreipiamas ypatingas dėmesys.

Jeigu Kaune įmonių klausimas iki šiol buvo labai neracionaliai tvarkomas, nes net gaisro požiūriu labai pavojingų lentpiūvių galime rasti net pačiame miesto centre, tai tas dar nereiškia, kad tas pats nenormalumas paskui ilgus metus turi kankinti ir naujai besistatančius priemiesčius. Nauosios Fredos gyventojai, girdėti, daro pastangų, kad nors ir pradėta žarnų fabriko statyba būtų sulaikyta ir panašūs fabrikai ten daugiau nebūtų leidžiama statyti. Reikia laukti, kad šios pastangos nenueis niekais ir kad ateity leidimai fabrikams statyti bus duodami gerai ištyrus vietos sąlygas. Kodėl pavyzdžiui, šis fabrikas negalėjo būti statomas netoli naujai pravestos „Maisto“ kanalizacijos, arba kurioj kitoj tinkamesnėj vietoj? “

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA