Skaitytojo nuomonė: į Kauną ministerijų perkelti nereikėtų | Kas vyksta Kaune

Skaitytojo nuomonė: į Kauną ministerijų perkelti nereikėtų

delfi.lt 2016/11/19 09:06
delfi nuotr.

Portalui delfi.lt parašė skaitytojas, kurio nuomone, ministerijų perkėlimas į Kauną būtų klaida. Subjektyvią jo nuomonę pateikiame žemiau.

Vienas iš programinių LVŽS tikslų – perkelti dvi ministerijas (Žemės ūkio ir Aplinkos) iš Vilniaus į Kauną. Netylant diskusijoms, koks tikslas perkelti dvi ministerijas ir kiek tai kainuotų, paanalizuokime. Man atrodo, ekonominės naudos LVŽS dar nesuskaičiavo.

Pirmiausia, girdėjau, kad LVŽS teigia, kad ministerijas reikia perkelti, nes Kaune įsikūrę Žemės ūkio rūmai ir Aleksandro Stulginskio universitetas. Šis argumentas lengvai atremiamas. Tai tas pats, jei aš sakyčiau, kad Vilniuje yra Vilniaus universitetas ir Vilniaus Gedimino technikos universitetas, kurie paruošia gamtininkus, botanikus, zoologus, atskirų sričių inžinierius (dirbančius vandenų apsaugos, aplinkos apsaugos, statybos sektoriuose).

Taip pat atrodo, kad LVŽS negalvoja, kad bendravimas vyksta ne tik elektroninėmis priemonėmis – el. paštu ar „Skype“, Vyriausybėje, Seime, kitose ministerijose (Ūkio, Energetikos, Teisingumo) vyksta posėdžiai, pasitarimai – visos šios įstaigos yra įsikūrusios netoli viena kitos, miesto centre, todėl į posėdžius valdininkai eina pėsčiomis. O kiek kainuotų komandiruotės į Vilnių? Kiek kainuotų vien tik 2 Aplinkos ir Žemės ūkio ministrų, viceministrų kelionės į sostinę? Neskaičiuokime eilinių darbuotojų komandiruočių išlaidų. Jei kalbama apie bendravimą el. priemonėmis, kiek milijonų reikėtų ištaškyti naujos sistemos viešiesiems pirkimams/įdiegimui?

Kodėl LVŽS nekalba apie Aplinkos ministerijai ir Žemės ūkio ministerijai pavaldžias institucijas, įsikūrusias netoli viena kitos Vilniuje? Gal žalieji net nežino, kiek tų pavaldžių institucijų yra? Paskaičiuokime kartu. Aplinkos ministerijai pavaldžios institucijos, įsikūrusios Vilniuje: Aplinkos apsaugos agentūra, Aplinkos projektų valdymo agentūra, Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondas, VILNIAUS RAAD, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie AM, Valstybinė aplinkos apsaugos tarnyba, Lietuvos geologijos tarnyba prie AM, Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba prie AM, Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie AM, Generalinė miškų urėdija prie AM, „Grunto valymo technologijos“, Būsto energijos taupymo agentūra. Dabar paskaičiuokime Žemės ūkio ministerijai pavaldžias įstaigas: Nacionalinė žemės tarnyba, Žuvininkystės tarnyba, Nacionalinė mokėjimo agentūra, Valstybinė augalininkystės tarnyba ir t.t. Ar man dar vardinti, ar jau patys valstiečiai – žalieji susiskaičiuos?

Taigi kodėl vis dėlto Kaunas? Ponas R. Karbauskis teigia, kad tai atgaivins regioną. Pagal lapkričio mėnesio „Sodros“ duomenis Aplinkos ministerijoje dirba 279 darbuotojai, Žemės ūkio ministerijoje – 360. Taigi LVŽS lyderis ketina atleisti 639 darbuotojus, nes jie nenori kraustytis į Kauną? Ir taip sukurs naujas 639 darbo vietas kauniečiams? Man čia atrodo kaip susitarimas su Kauno miesto meru. O kas bus su ministerijų pastatais, Vilniaus miesto centre?

Ir kodėl ponas R. Karbauskis susirūpino tik Kauno miesto gaivinimu, kodėl nesirūpina Klaipėda, Šiauliais, Panevėžiu?

Jeigu nenori kraustytis į Kauną, eik iš darbo, valdininke ir išvis džiaukis, kad valdiškoje įstaigoje sėdi, kaip komentatoriai sako prie lovio?

Kaip pakliūti į tą valdišką įstaigą ir ar ten sninga pinigais? Pirmiausia turi turėti bakalauro ir dažniausiai magistro diplomus, išsilavinimą atitinkantį nurodytas pareigas, tada Valstybės tarnybos departamente išlaikyti dviejų dalių Bendrųjų gebėjimų testą, tada dar išlaikyti užsienio kalbos testą (raštu ir žodžiu), nustatantį kalbos lygį, tada belieka dalyvauti konkurse, kuriame turi būti pasiruošęs atsakyti į klausimus iš teisės aktų, įstatymų ir jeigu įveiki konkurentus tu tampi valstybės tarnautoju. Išsvajotoji darbo vieta ir aukso kalnas, bet ar tikrai? Kiek uždirba tas valstybės tarnautojas, priklausomai nuo kategorijos, o algą galime paskaičiuoti, naudojantis internete laisvai prieinama skaičiuokle. Taigi A9 kategorijos valstybės tarnautojas uždirba 469 eurus, o A13 – 628 eurus (A13 – tai pakankamai aukšta kategorija ir geras atlyginimas).

Kodėl valdininkai nenori į Kauną? Labai paprasta: nenori kasdien 3 valandas sugaišti važiuodami į darbą, galvoja, kas nuves vaikus į mokyklą ir darželį prieš prasidedant darbui, kas nueis į tėvų susirinkimą mokykloje, ir ar liks laiko šeimai, jei kasdien 3 valandas praleisi kelyje. Nenori palikti savo namų ir šeimų, draugų tai labai paprastas ir žmogiškas noras.

Beje, kodėl niekas nepaklausia R. Karbauskio, kiek kainuotų ministerijų perkėlimas, kiek ištaškytume pinigų, eilinei užgaidai? Kiek atleistume žmonių? Kad ir koks būtum imlus, žmogui teigia, psichologai prisitaikymui naujame darbe prireikia mažiausiai 6 mėnesių. Ir ar naujas specialistas gebės periimti ir viską greitai išmokti, nes gali nebūti to, kuris moko. Ar nebus taip, kad LVŽS norės priimti savus ir reikalingus žmones? Taigi kas būtų su aplinkos apsauga, jei dirbtų partiniai ir savi žmonės? Nelegalios statybos, palankūs įstatymai, suklestės kyšininkavimas.

Ar kas nors paskaičiavo vienos dienos finansinius ir laiko kaštus? Autobuso bilietas Vilnius-Kaunas pirmyn atgal kainuoja 12 eurų, jei važinėsite visą mėnesį, išleisite 240 eurų kelionei.

LVŽS teigia, kad ūkininkams bus patogiau atvykti į ministerijas, tačiau ministerijos formuoja politiką ir tiesioginio kontakto su ūkininkais neturi, nebendradarbiauja…

Man atrodo, šis ministerijų perkėlimas naudingas tik LVŽS lyderiui ir Kauno merui. Gal tai slapti susitarimai, apie kuriuos nežinome ir mūsų neinformuoja? Ir sutraiškyti kelių šimtų žmonių ir šeimų likimai…? Man atrodo, LVŽS nerūpi žmogaus gerovė…

Reikia gaivinti regionus – tikrai taip, bet skatinti gamybą, kurti darbo vietas, tačiau neatimant darbo vietų iš kitų ir neišskiriant vieno vienintelio Kauno, nes yra ir kitų miestų, mielieji.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA