Buvusio KTU gimnazijos vadovo B.Burgio byla – Lietuvos Aukščiausiajame Teisme | Kas vyksta Kaune

Buvusio KTU gimnazijos vadovo B.Burgio byla – Lietuvos Aukščiausiajame Teisme

BNS 2016/11/15 11:15
DELFI nuotr.

Prokuratūra Lietuvos Aukščiausiojo Teismo prašo panaikinti išteisinamąjį nuosprendį buvusiam Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazijos direktoriui Bronislovui Burgiui dėl moksleivės bauginimo.

Bylą kasaciniame teisme antradienį išnagrinėjo trijų teisėjų kolegija.

Prokurorė: tai buvo sistemingas bauginimas

Direktoriaus konfliktas su moksleive kilo dėl reikalavimų palikti gimnaziją, kai ji buvo pričiupta rūkanti.

Kauno apylinkės teismas B.Burgį pernai rugsėjį pripažino kaltu dėl sistemingo nepilnametės bauginimo ir skyrė vienerių metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant tokiam pačiam laikui. Nuosprendį šiemet gegužę pakeitė Kauno apygardos teismas, paskelbęs, kad direktoriaus pasisakymai neturi sistemingo bauginimo požymių, nes buvo pasakyti spontaniškai, o apylinkės teismas ignoravo kontekstą.

Teismas pabrėžė, kad „baudžiamasis įstatymas negali būti naudojamas kaip priemonė asmenų santykių aiškinimuisi“.

Kauno apylinkės prokuratūra Aukščiausiojo Teismo prašo paliki galioti pirmąjį apkaltinamąjį nuosprendį be pakeitimų.

Generalinės prokuratūros prokurorė Vida Ramanauskienė Aukščiausiajam Teisme ragino atsižvelgti, kokie santykiai tarp bauginančiojo ir bauginamojo – jis savo padėtimi yra daug pranašesnis, o ji buvo nepilnametė.

„Spontaniškumui nėra būdingas sistemiškumas. B.Burgis bauginančias frazes išsakė visuose pokalbiuose su mokine, įtaigiai kartodamas, pakartojo tėvams, todėl jokio spontaniškumo negali būti. Tai buvo sistemingas bauginančių frazių vartojimas. Nesutikimą išeiti iš mokyklos įvertino kaip įžeidimą“, – posėdyje sakė prokurorė. Ji savo kalboje paminėjo B.Burgio ištartas frazes: „padarysiu nepakaltinimą“,„bus taip baisu“.

„Teismo išvada apie spontaniškumą buvo neteisinga. Pedagogas turėtų žinoti, kad motyvuoti galima ne gąsdinimu“, – sakė prokurorė. Ji pažymėjo, jog B.Burgio ir moksleivės pokalbis nebuvo dviejų žmonių pokalbis, aiškinantis asmeninius nesutarimus.

B.Burgis siekė, jog gimnazijos taisykles pažeidusi moksleivė pati išeitų iš mokyklą.

„Tas pats, kas nusikirsti sau galvą – ne gimnazija išmes, o pati išeitų. Nuo pat įvykio pradžios neatitiko nei etikos normų, nei procedūrų. Pateikė moksleivei pasirašyti negaliojantį dokumentą – kokią nuomonę apie pasaulį ir valstybę susidarė moksleivė?“, – stebėjosi prokurorė V.Ramanauskienė. Pasak jos, neteisėto įsakymo parengimas ir vertimas jį pasirašyti irgi yra psichinė prievarta.

Prokurorė citavo tuometinio gimnazijos direktoriaus žodžius, kur jis sako, kad „jeigu tu neišeini, aš paleidžiu visą naikinimo mašiną“, teigia, kad kreipsis į žiniasklaidą, kad viešintų ir fotografuotų, sužlugdys mokinės gyvenimą. Pasak prokurorės, tokie žodžiai rodo veikos sistemingumą ir pavojingumą.

Advokatas: direktorius ragino moksleivę prisiimti atsakomybę

Vienas iš B.Burgio advokatų Mindaugas Bliuvas teigė, kad visiškai nesutinka su prokuratūros skundu. Pasak jo, direktorius siekė, kad moksleivę prisiimtų atsakomybę.

„Reikia atskirti psichologinę prievartą ir psichologinį poveikį. Pastarasis nekriminalizuotas. Jis nesiekė bauginti žmogaus, jis siekė, kad asmuo priimtų atsakymę. Kalbame apie lyderiaujančią gimanziją. Gimnazija turi išskirtinį statusą moksleivė buvo supažindinta su taisyklėmis“, – sakė B.Burgio gynėjas.

Pasak jo, direktorius buvo „situacijos impotentas“, nes yra gimnazijos taisyklės, kurių vieni laikosi, o kiti ne, drįsta prieštarauti. Jo manymu, B.Burgio veiksmuose nėra sistemiškumo.

B.Burgis, kaip visuomet teismo procese, kalbėjo emocingai.

„Mes dirbom ne su bulvių maišais, o su gyvais žmonėmis. Negalima pasakyt – parašiau raštą ir tavęs nebėra. Ar gimnazija neturėjo įstatytų ir priėmimo taisyklės buvo nelegalios? Ji baigė gimnaziją neteisėtai, ji gavo negaliojantį atestatą“,– sakė B.Burgis, galvoje turėdamas, kad taisykles pažeidusi moksleivė neturėjo teisės toliau mokytis.

Pasak B.Burgio, nepilnametė užsirūkė vidury dienos Gedimino prospekte Vilniuje.

Buvęs gimnazijos vadovas teigė, kad dėl įvykio patyrė patyrė patyčias iš žiniasklaidos ir teisėsaugos.

„Už tikrus dalykus reikia mokėti krauju. Aš praradau sveikatą ir darbą. Likimas man buvo dosnus ir suteikė šansą. Negalima atsiklaupti prieš niekšybę“ , – teisme kalbėjo jis.

Byloje minma moksleivė baigė KTU gimanziją ir išvyko studijuoti į užsienį.

Nutartį byloje Aukščiausiasis Teismas skelbs gruodžio 15 dieną.

B.Burgis KTU gimnazijai vadovavo nuo jos įkūrimo 1990-aisiais. Po konflikto su moksleive direktorius paliko pareigas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA