Įspūdingos kino juostos kūrėjai Kaune atvėrė filmavimo aikštelės duris | Kas vyksta Kaune

Įspūdingos kino juostos kūrėjai Kaune atvėrė filmavimo aikštelės duris

R. Tenio nuotr.

Kaune lapkričio 14-28 d. dienomis režisierius Audrius Juzėnas filmuoja vaidybinį filmą – istorinę dramą „Pelėdų kalnas“. 

Portalo „Kas vyksta Kaune” žurnalistai pirmadienį, spaudžiant šalčiui, užsuko pasižvalgyti į filmavimo aikštelę – Kauno žiemos vidaus vandenų uostą.

Keliaujanti filmavimo aikštelė

Žiemos uoste pirmadienį, iš pat ankstaus ryto įsikūrė tikra filmavimo aikštelė: grimerinė, šildoma valgykla, kur tarp pertraukų pasišildyti ir arbatos su citrina išgerti skubėjo dažnas aktorius. Netoliese veikė maisto kioskas su ant keptuvės čirškančia vakariene, kiek tolėliau kostiuminė, daug autobusiukų su technine įranga, aplink sukiojosi daugybė aktorių ir aptarnaujančio personalo, iš viso filme dirba apie 70 žmonių. Netoliese budėjo greitosios pagalbos automobilis, mat šios dienos filmavime aktorius turėjo nerti į ledinį vandenį.

Nors visi filmavimo darbai vyko lauke, o vėliau ir vandenyje – niekas neskubėjo, stengėsi tobulai atlikti savo darbus, mat filmo režisierius A. Juzėnas garsėja kaip perfekcionistas.

Pirmadienį Uoste filmuota scena, kai pagrindinis herojus nuo rusų kariškių slepiasi vandeny po valtimi.

Kartu dirbo ne tik pagrindinis aktorius Arnas Danusas, kuris šoko į vandenį, bet ir dubleriai, kaskadininkai, narai. Scenos pačiame vandenyje filmavimas truko ilgiau, nei valandą, Uoste komanda dirbs iki antradienio vakaro.

Pagrindiniai veikėjai – partizanai

Kūrėjai filmo siužeto nebuvo linkę atskleisti, tenusakė pirmadienio darbą: partizanas Šmelingas bėga nuo rusų kariškių, bet mato juos atvykstančius, įšoka į vandenį ir slepiasi po valtimi. Rusų kariškiai supranta, kad galbūt jis ten slapstosi ir pradeda į valtis šaudyti ir tikrinti.

Filmo „Pelėdų kalnas“ filmavimas

Filmo veiksmas vyksta 1947-1951 m. Kaune. „Lietuvos partizanų tikslas buvo pernešti žinią apie Sovietų Sąjungos režimą – į vakarus, ypatingai „Amerikos balsui”. Filmo mintis: Antrasis pasaulinis karas, rodos, baigėsi, tačiau iš tikrųjų tik prasideda. Įsitvirtino okupacijos režimas, ko gero tuomet neįsivaizdavome, kad tiek metų būsime po jų padu. Žiūrint į šiandieninius politinius įvykius ši tema taip pat aktuali”,  – teigė filmo prodiuserė Justina Ragauskaitė.

Ji akcentavo, kad laikotarpis bandomas atskleisti per socialinį kauniečių, ypač jaunesnių, gyvenimą. Pagrindiniai veikėjai – gimnazistai.

Holivudinis filmas

Anot filmo režisieriaus A. Juzėno, pirmoji filmavimo diena nebuvo lengva, mat filmo kūrimui susibūrė nauja grupė, tad, dar reikia laiko vieniems su kitais apsiprasti. „Sekasi neblogai, gal lūkesčiai buvo dideli – pagal bendrus scenarijaus, planuotės principus, filmas yra kaip holivudinis. Tačiau, turint šimtą kartų mažesnį biudžetą, nei holivudinio – labai sudėtinga”, – teigė režisierius ir tęsė: „Nėra nei kino studijos, nei bazės – nieko, bet reikia būti padoriam istorijos atžvilgiu, norisi likti ir padoriam kinematografininkui”, – sakė pašnekovas.

Filmo „Pelėdų kalnas“ filmavimas

Jo teigimu, filmuojant šiandien, reikia kone dvigubai daugiau lėšų, nei prieš trisdešimt metų. „Čia didžiausia problema”, – konstatavo režisierius.

Aktorius kino filmui rado lengvai. „Jie labai talentingi, super žvaigždės, tarkim Arnas Danusas – jis aukščiausio lygio būsima žvaigždė. Pagrindiniai 8-9 aktoriai fantastiški, visi Holivudo lygio, ačiū dievui jie yra, tai filmo sėkmė”, – neabejoja A. Juzėnas.

Visame filme vaidina 46 aktoriai, tarp jų ir žinomi vardai: Aleksas Kazanavičius, Dainius Svobonas, Darius Meškauskas, Aleksandr Špilevoj, Aleksandra Metalnikova, Monika Bičiūnaitė, žinoma jaunoji aktorė Anastasija Marčenkaitė.

Kaune nufilmuos 80 proc. filmo

Režisieriui istorinis filmas ne naujiena, kaip tikino, tai 3-4 darbas, kur pasakoja apie praeitį, Lietuvos istoriją.

Filmo „Pelėdų kalnas“ filmavimas

Jis negailėjo pagyrų Kaunui, kaip išlaikiusiam autentiką ir istorinę dvasią, būtent dėl to šiame mieste bus nufilmuota 80 procentų viso filmo. „Kauno uostas vis dar unikalus, jei išsaugos savo veidą, po mūsų dar ne viena grupė galės čia filmus fiksuoti. Beje, šiandien filmavome laivus, tokių senų „laužų”, Lietuvoje jau nebėra”, – sakė A. Juzėnas.

Ilgų svarstymų, kuriame mieste fiksuoti filmą – nebuvo: „Kaunas buvo ir yra sostinė, centras, jame daug lietuviškų simbolių. O kaip Vilnius? Vilnius nelietuviškas miestas, kas jums sakė, kad jis lietuviškas?”, – retoriškai klausė režisierius.

Kuria geriausią lietuvišką istorinę dramą

Filmo prodiuserė Justina Ragauskaitė papildė režisierių, ji atskleidė, jog Kaunas pasirinktas, nes čia lengviau rasti filmo laikmetį atitinkančias vietas.

Filmo „Pelėdų kalnas“ filmavimas

Jos atrinktos per metus. Kaune iki lapkričio 28 d. dar filmuos šiose vietose: Lietuvos zoologijos sode, VDU Kauno botanikos sode, „Romuvos” kino centre, Juozo Tumo-Vaižganto memorialiniame bute-muziejuje, Juozo Zikaro memorialiniame muziejuje. Pavasarį darbus tęs Tado Ivanausko Obelynės sodyboje, ant Pelėdų kalno bei I forte, ten net naudos kulkosvaidžius.

Filmas remiasi scenaristo Prano Morkaus scenarijumi, prodiuserė J. Ragauskaitė istoriją vadina biografine, nes joje naudojami P. Morkaus prisiminimai, jo laikų istorija. „P. Morkus remiasi patikimu – asmeniniu šaltiniu”, – teigė pašnekovė.

Anot jos, to laikotarpio visiškai lietuviškų filmų labai mažai, tad „Pelėdų kalnas” reikalingas. Beje, kūrėjai siekia, kad tai būtų geriausias lietuviškas istorinės dramos žanro filmas per visą Lietuvos istoriją”, – tikslu dalinosi filmo prodiuserė.

Pagrindiniam aktoriui atrankoje pasiūlė išsiplauti galvą

Pagrindinį herojų partizaną Šmelingą vaidinantis Arnas Danusas teigė, kad šiandieninis nėrimas į ledinį vandenį – nieko sudėtingo, mat panašiose scenose teko vaidinti ir anksčiau. „Didelio šoko nebuvo, tačiau adrenalino pliūpsnis neblogas, juk nieko nemačiau! Be abejo, tai sudėtingiausia dienos scena”, – atviravo su Lietuvos ir Suomijos kūrėjais dirbęs aktorius.

Filmo „Pelėdų kalnas“ filmavimas

Jis pridūrė, kad po šuolio komanda labai rūpinosi: iškart aprengė, nuvedė susišilti, išgerti arbatos.

A. Danusas džiaugėsi, kad tai pirmas rimtas filmas  jo karjeroje, akademiją baigė tik šįmet. Prisipažino, kad nesitikėjo būti atrinktas vaidmeniui aktorių peržiūroje, mat, kaip atviravo, pasirodė ten ne itin gerai, o ir režisierius davė pastabą: „Labai blogai toje peržiūroje pasirodžiau, o režisierius A. Juzėnas man net pasakė: „Eik, eik tik, išsiplauk galvą, kitą kartą ateisi!”, – dabar jau su šypsena pasakojo jaunasis aktorius.

Kaunietis aktorius Dainius Svobonas pirmąją filmavimo dieną buvo taip pat gerai nusiteikęs. Jis vaidina vokiečių kareivį Karlą Hansą Rosmaną, pagarsėjusį kaip jautusį didžiulę neapykantą komunistams, likusį Lietuvoje su jais kovoti, vėliau persikėlusį į savo kraštą Prūsiją.

Filmo „Pelėdų kalnas“ filmavimas

„Kol kas dar tik pirmą dieną dirbame, daugiausiai vaidinome kojomis ir nugara: bėgome”, – šypsodamasis kalbėjo D. Svobonas. Atviravo, kad vaidinant jo personažą – sunkiausia kalbėti vokiškai, tačiau ir įdomu.

„Galų gale po daug laiko vėl atsidūriau rimto kino aikštelėje”, – džiaugėsi aktorius.

Prieš metus pradėta filmuoti juosta bus baigta 2018 m. vasario 16 dieną, tada pasklis po kino sales. Pagrindiniai darbai, anot kūrėjų, bus atlikti šįmet.

Kaip minėta anksčiau, dėl filmavimo Kaune bus ribojamas transporto eismas, laikinai bus atjungtas gatvių apšvietimas, o kauniečiai neturėtų sunerimti, kai išgirs šūvius, sprogimus ir imitacines dūmų uždangas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA