Kauniečiai svarsto, kokios kalėdinės eglės reikia miestui | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai svarsto, kokios kalėdinės eglės reikia miestui

Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune” sukūrė diskusiją feisbuke, buvo užduotas klausimas: „Ar jums svarbu: gyva ar dirbtinė eglutė stovi Kauno širdyje, Rotušės aikštėje?”.

Ketvirtadienį vakare pateikta užklausa sulaukė beveik šimto kauniečių nuomonių, jas trumpai ir apžvelgsime.

Tik gyva

Dauguma pasisakiusiųjų pageidauja gyvos žaliaskarės, tiesiai iš miško. Dainius sako: „Aišku, kad gyva smagesnė, ypač vaikams, kurie nesupranta moderniųjų, net man suaugusiam žmogui pirmą kartą pamačius, atrodo, jog tai veikiau išdaiga, o ne eglutė.”

Eglutė sulaukė pirmo sniego

Markas irgi pasisakė tik už gyvą medį: „Tik gyva. O tiems, kurie sako, kad medžius gausiai kerta, reiktų priminti apie legalų miškų retinimą, kuris neturi jokios žalos miškui. Didžiosiose miesto aikštėse eglės turėtų būti gyvos, o namuose – jau kiekvieno asmeninis reikalas, beje, pats 20 metų naudoju tą pačią dirbtinę eglutę”, – sakė Markas.

Raimonda tikino, kad gyva eglutė kvepia mišku, tai esą pagrindinis šventės akcentas. „O be to tik vieną kartą metuose.” Brigita siūlo gyvą, tradicinę eglę: „Jau pabodo madingos žaislinės eglutės.”

Ragina tausoti gamtą

Ne vienas skaitytojas prieštaravo teiginiui, kad Kalėdos be gyvos eglės neįsivaizduojamos, juolab pagrindinėje miesto aikštėje, svarbiausias pateiktas argumentas – reikia saugoti gamtą.

Saulius tikino, kad verčiau miško nekirsti ir rinktis dirbtinį variantą: „Pastačius dirbtinę, išsaugojama didelio medžio gyvybė”, – komentavo jis. Jurgita jį papildė: „Tegul gyvos eglės auga miškuose, ten, kur jų ir vieta.”

Smaragdinė eglutė, rekordas

Marius ragino susimąstyti, kad dėl kelių savaičių džiaugsmo, miškuose iškertami tūkstančiai eglių: „Kiek pastebėjau, visi pasisako už gyvą medį, tačiau pagalvokite, kiek dėl jūsų norų iškertama eglių, kurias naudosite vos kelias savaites. Ar verta?”, – klausė Marius.

Akvilė jį papildė: „Aš už dirbtinę, juk nelogiška kasmet nukirsti tokį didelį medį tik tam, kad žmonės turėtų prie ko nusifotografuoti.”

Paulius išvis siūlė susimąstyti Kalėdos ne per daug sureikšminta šventė: „Mačiau dėl eglučių turguje net susimušė! Aš tik už dirbtinę eglę miesto centre arba sukomponuotą iš šakų.”

Kąstytis visiems diskutuojantiesiems pasiūlė sprendimą: „Pasodinkime aikštėje eglę ir ją kasmet naudokime.”

Svarbiausia – išskirtinė

Dauguma kauniečių jau įprato, kad kasmet Kauno eglė nustebina, ne išimtis ir šie metai, kai laukiama eglės-karuselės. Diskusijos dalyviai tikina, kad svarbiausia – eglės išskirtinumas.

Kauno rajono kalėdinė eglutė

Kaunietė Neringa teigė, kad Kaune eglutės visad pirmauja, neatsižvelgiant, jos gyvos ar dirbtinės būna. „Norintys vienodų eglių – namuose pasipuoškite ir grožėkitės”, – patarė Neringa. Kaunietė Deimantė tikino, kad jai svarbiausias išskirtinumas, eglė gyva ar dirbtinė – nei motais. Jai pritarė Rasa, teigianti: „Kad gyva – nėra prioritetas, tačiau turėtų išlikti gyvos eglės motyvai, tarkim, šakos.” Kamilė palaikė idėją: „Svarbiausia – originalumas.”

Greta tikisi šįmet būti nustebinta: „Tik gyva, tas kvapas! Tačiau, visada smagu pamatyti ir kitokius, išsiskiriančius iš kitų miestų, mūsų darbščių kauniečių kūrinius!”

Iš eglės šakų

Tarp diskusijos dalyvių pasitaikė keletas žmonių, siūlančių alternatyvą gyvai eglei – sukurkti ją iš pluošto šakų.

Juozas siūlė patausoti gamtą ir eglę sukomponuoti: „Gal nėra būtina kirsti didžiausią ir gražiausią miško eglę, manau, puikiai galima viską padaryti iš eglės šakų!”, – sakė vyras.

O štai Kąstytis eglišakių idėją sukritikavo: „Aš tik už originalią eglutę, tegul ir pasvirusią, bet tikrą, o ne eglišakių pluoštą, tai man primena kapus…”.

Justė eglutės klausimą paliko atvirą: „Nesvarbu kokia, svarbu kad nebūtų papuošta mėnesiui likus iki pačių Kalėdų.”

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA