Kauniečių studentų darbą didžiausiose šalies žydų kapinėse prilygino žygdarbiui | Kas vyksta Kaune

Kauniečių studentų darbą didžiausiose šalies žydų kapinėse prilygino žygdarbiui

kaunas.lt nuotr.

Žaliakalnio žydų senųjų kapinių komplekse beveik 6 tūkst. kapų nufotografavę Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) studentai sulaukė įvertinimo. Už šią iniciatyvą jaunimui padėkoję Kauno meras ir Izraelio ambasadorius šį didžiulį darbą pavadino istoriniu.

Daugiau kaip 8 hektarų ploto teritoriją Radvilėnų plente pustrečio mėnesio „šukavę“ tuzinas VDU studentų neseniai baigė savo misiją. Prie Kauno miesto iniciatyvos atgaivinti senąsias žydų kapines Žaliakalnyje savanoriškai prisijungę VDU Verslo praktikų centro nariai atliko fotofiksaciją – skaitmeniniu būdu įamžino daugiau kaip 5,8 tūkst. antkapių. Jų atvaizdai ilgainiui taps viešai prieinami virtualioje erdvėje.

„Kapinės yra pati švenčiausia vieta, kuri privalo būti nuolat prižiūrima ir puoselėjama. Man nesuprantama, kodėl anksčiau miestas nesiėmė iniciatyvos jas sutvarkyti. Darysime viską, kad ši vieta primintų ramybe alsuojantį mirusiųjų amžinojo poilsio parką, kur bet kas galėtų užeiti, pamatyti, prisiminti. Galiausiai – pagerbti, – kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. – Galbūt šis jūsų darbas bus mažytė viso didelio projekto dalis, bet jis išties sudėtingas ir labai skaitlingas. Tiek ir kaip meras, tiek ir kaip paprastas Kauno žmogus tariu jums didelį ir nuoširdų „ačiū“.

Į susitikimą su studentais atvykęs Izraelio ambasadorius Lietuvai Amir Maimon šią VDU akademinio jaunimo iniciatyvą prilygino istorinei: „Per tuos dvejus metus, kai aš atvykęs į Lietuvą, jaučiu, kad mūsų santykiai su Kauno miestu ir jo vadovais tapo ne vien darbiniai – mes jau esame draugai. Savivaldybė padarė tikrai labai daug gero, kad išsaugotų žydų istoriją ir paveldą. Suprantu, kad žydų bendruomenė tampa svarbia viso miesto bendruomenės dalimi.“

Visų šventųjų dienos išvakarėse ambasadorius sako pats lankęsis kapinėse ir tamsoje stebėjęs galybę degančių žvakelių. Sužavėtas šio reginio jis tai apibūdino vienu žodžiu – nebe „tradicija“, o tiesiog „pagarba“.

Žydų kapinių atgaivinimo projektą inicijavęs Kauno tarybos narys Jonas Audėjaitis pabrėžė, kad tai bus didelis postūmis kitiems numatytiems žingsniams tvarkant šią Žaliakalnio teritoriją: „Tai yra mūsų visų istorija. Su šiais žmonėmis mes gyvenome, buvome kaimynai, o jų atminimo vieta buvo virtusi kažkokia asocialia teritorija. Tai yra nedovanotina ir šią klaidą jau ėmėmės taisyti. Su jūsų pagalba tai vyksta dar sparčiau.“

„Džiaugiuosi, kad atsirado galimybė universiteto studentams prisidėti prie miesto siekių ir iš arčiau pajausti tą skaudų mūsų istorijos tarpsnį. Tikiuosi, kad mero žodžiai išsipildys ir tai išties yra didelių bendrų darbų pradžia“, – kalbėjo VDU rektorius Juozas Augutis.

Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas įsitikinęs, kad jaunosios kartos prisilietimas prie istorinių detalių padėjo išsklaidyti visuomenėje vis dar gajus mitus apie žydų tautą ir susidaryti objektyvų požiūrį į jos praeities įvykius.

„Pas Kauno merą kalbų mažai, bet užtat darbų daug ir jie gerai matomi. Žydų kapinių klausimas – tik vienas iš jų. Už tai visos bendruomenės vardu dėkoju miestui ir studentams. Kartu mes tikrai galime padaryti daug“, – emocingai kalbėjo G. Žakas.

VDU studentų atlikta antkapių fotofiksacija pravers toliau plėtojant Žaliakalnio žydų senųjų kapinių atgaivinimo projektą. Planuojama, kad ilgainiui visa medžiaga bus išpublikuota virtualioje galerijoje specialiai tam skirtoje interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA