Kauno sporto halės stogą kilnos „Grok, Jurgeli“ | Kas vyksta Kaune

Kauno sporto halės stogą kilnos „Grok, Jurgeli“

Organizatorių nuotr.

Pasirūpinus rudeniniu derliumi lapkričio 12 dieną į Kauną iš visos Lietuvos 47-tą kartą susirinks geriausios kaimo kapelos ir linksmos, liaudiškos muzikos gerbėjai. Tradicinių „Grok, Jurgeli“ varžytuvių organizatoriai tikina, kad renginio sėkmės paslaptis – paprastumas ir išlaikomos tradicijos.

Kaip pastebi ilgametė kapelų šventės vedėja, renginio ambasadorė Stefa Navardaitienė, net ir po bene pusamžio renginys vis dar išlaiko savo žavesį ir surenka pilną halę žiūrovų.

„Prasidėjus „Grok, Jurgeli“ varžytuvėms galėdavome nors ir dešimt halių žiūrovų surinkti. Tiek stipri buvo liaudiškos muzikos trauka. Žmonės tiesiog prisimindavo savo šaknis, gryčias, iš kurių kilo. Jie čia susirinkdavo ne tik pasiklausyti kapelų, bet ir patys kartu dainuodavo, šokdavo, bendraudavo ir tiesiog linksmindavosi. Džiaugiuosi, kad toks renginys išliko ir šiai dienai“, – prisiminimais dalinosi S. Navardaitienė.

Anekdotais, žaidimais ir linksmomis pasakėčiomis garsėjančią vedėję pakeitęs aktorius Arūnas Žemaitaitis tikina, kad su šiuo renginiu užaugo jis pats ir džiaugiasi tapęs „Grok, Jurgeli“ dalimi.

„Atsimenu kaip dar su seneliais žiūrėdavome šį renginį. Mane tiesiog žavėjo liaudiški šokiai ir muzika, spalvingi kostiumai ir nuostabi renginio šventiška nuotaika. Ką jau kalbėti apie renginio puoselėtas liaudies tradicijas ir papročius. Ir dabar renginys liko toks pats žavus ir minimaliai pasikeitęs“, – pasakojo varžytuvių vedėjas. Jam ant scenos talkins aktorė Birutė Prekevičiūtė-Meškauskienė

Į vienu iš seniausių tradicinių renginių Lietuvoje tituluojamas varžytuves šiemet atvyks apie 200 atlikėjų. Organizatoriai tiki, kad vienas iš sėkmės raktų yra ir šių dalyvių užsidegimas tam, ką jie daro.

„Čia dalyvauja žmonės, kurie po savo darbų dar randa jėgų ir vakarus paskiria muzikai, kartu su kaimynais, kolegomis ar draugais daro tai, kas jiems patinka – groja ar šoka. Tai šilti ir paprasti žmonės, kuriems galimybė sudalyvauti „Grok, Jurgeli“ didžiosiose varžytuvėse yra tikra šventė“, – pasakojo A. Žemaitaitis.

Kolektyvus rajonuose atrankiniuose turuose išrenka žiūrovai ir komisija. Šie liaudiškos muzikos kolektyvai jau kartą įrodė, kad yra ne iš kelmo spirti ir šeštadienį žiūrovai galės išgirsti aukščiausio lygio liaudišką muziką. Tarp dalyvių šiemet pateko ir renginio naujokų.

Dėl žiūrovų ovacijų šiemet būgnus trankys, smuiko stygas trikdys ir liaudiškas dainas atliks kapela „Gaspadorius“ iš Skuodo rajono, Rukų kaimo. Ignalinai atstovaus „Keiziai“ iš Ceikinių kaimo. Iš Varėnos atvyks „Periodas“, o Alytaus rajono, Punios kaimo – „Punia“. Rietavo vardą gins „Subata“, o Marijampolės rajonui – Baraginės jaunimo kapela „Svaja“. Iš Kybartų atvyks „Žemyna“. „Zyplių dvaro“ kapela atvyks iš Lukšių, Šakių rajone. Kauno rajonui atstovaus Batniavos vaikų liaudiškos muzikos kapela „Karklynėlis“.

Be aštuonių regioninėse varžytuvėse nugalėjusių kapelų, šiemet šventėje dalyvaus ir kviestiniai svečiai – „Daumantų muzikantai“ iš Kėdainių, pasišokti kvies Vilkaviškio kultūros centro šokių kolektyvas „Lelija“. Savo kūrinius atliks ir smagi studentiška jungtinė Kauno technologijos universiteto tautinio ansamblio „Nemunas“ ir A. Stulginskio universiteto „Ūkininkas“ kapela.

Pastarosios vadovas Romualdas Sadzevičius tikina šiemet su kapela paruošęs keletą ypatingų kūrinių, kurie nors ir nėra liaudiški, bet būtent taip nuskambės halėje. Jis tikisi, kad šiuos kūrinius kartu su muzikantais uždainuos ir visa susirinkusi halė.

„Grok, Jurgeli 2016“ Kauno sporto halėje vyks lapkričio 12 d. 16 val. Bilietus platina bilietai.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA