D.Trumpas triumfavo prezidento rinkimuose, D.Grybauskaitė sveikina Ameriką ir jos žmones pasirinkus | Kas vyksta Kaune

D.Trumpas triumfavo prezidento rinkimuose, D.Grybauskaitė sveikina Ameriką ir jos žmones pasirinkus

BNS 2016/11/09 10:43
Interneto archyvo nuotr.

Lietuva pasitiki Jungtinėmis Valstijomis, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė, JAV prezidento rinkimus laimėjus respublikonų kandidatui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui).

„Amerikos žmonės apsisprendė, gerbiame jų pasirinkimą. Pasitikime Jungtinėmis Valstijomis, nes tai tvirčiausia ir artimiausia mūsų sąjungininkė“, – prezidentės spaudos tarnybos trečiadienį išplatintame garso įraše sakė D.Grybauskaitė.

„Aktyviai dirbsime su naująja JAV administracija tiek dvišaliu lygiu, remiantis JAV ir Baltijos chartija, tiek NATO bei kitose tarptautinėse organizacijose. Stiprūs JAV ir Europos transatlantiniai ryšiai – geriausias atsakas geopolitiniams iššūkiams“, – pridūrė ji.

D.Trumpas jau užsitikrino laimėti reikalingus 270 Rinkikų kolegijos narių balsų.

Įtampa Rusijos grėsmę jaučiančiose Baltijos šalyse buvo matoma bemaž visos JAV prezidento rinkimų kampanijos metu, ją pakurstant D.Trumpo pasisakymams, kuriais jis ragino pertvarkyti NATO ir sumažinti Amerikai tenkančią įsipareigojimų pasaulio saugumui dalį.

Daugiausia kritikos tarp šių pasisakymų iššaukė paprastai kietos pozicijos dėl Maskvos politikos besilaikančių respublikonų kandidato mintis, jog sprendimą, ar ginti Baltijos šalis nuo Rusijos agresijos, jis priimtų tik įvertinęs, ar jos vykdo savo įsipareigojimus.

Tuo metu demokratų kandidatė į prezidentus Hillary Clinton (Hilari Klinton) simbolizavo Amerikos politikos tęstinumą, teigia ekspertai.

JAV išlaikys įsipareigojimus dėl saugumo NATO ir Lietuvoje

Jungtinių Valstijų prezidentu išrinkus respublikonų kandidatą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą), JAV ir toliau tęs savo užsienio bei saugumo politikos liniją ir išlaikys įsipareigojimus partneriams, įskaitant Lietuvą, teigia JAV ambasadorė Vilniuje Anne Hall (En Hol).

„Žinau, kad daug lietuvių nori suprasti, ką Lietuvai reiškia D.Trumpo buvimas prezidentu. Aš įsitikinusi, kad stipri mūsų dviejų šalių draugystė, trukusi dešimtmečius, ir toliau klestės. Turime tradiciją tęsti Amerikos politinę liniją po prezidento rinkimų. Ši tradicija taikoma ir užsienio politikai, įskaitant ir dvišalę ilgalaikę paramą demokratinėms institucijoms, mūsų įsipareigojimą sąjungininkams ir NATO aljansui, ekonominėms galimybėms“, – žurnalistams savo rezidencijoje Vilniuje trečiadienį sakė JAV ambasadorė.

Ji sveikino Amerikos žmones su pasirinkimu, sakydama, kad rinkimų kampanija buvo labai konkurencinga, bet būtent tokia, kokios norėjo „Jungtinių Valstijų įkūrėjai“.

„Šiandien yra šventė eiliniems žmonėms, kurie atidavė savo balsus ir dalyvavo savo lyderių rinkimuose. Sausį, kai prisieks naujasis prezidentas, mes švęsime ilgametę taikaus valdžios perdavimo tradiciją (…). Dabar, kai Amerikos žmonės pasirinko, mes išvysime naujai išrinkto prezidento, Atstovų rūmų ir Senato bendrą darbą šaliai žengiant į priekį“, – kalbėjo diplomatė.

Respublikonų kandidatas D.Trumpas laimėjo JAV prezidento rinkimus, užsitikrinęs daugiau kaip 270 balsų Rinkikų kolegijoje ir ketveriems metams pakeis demokratų prezidentą Barracką Obamą (Baraką Obamą).

Kaip rodo naujausi preliminarūs duomenys D.Trumpas gaus mažiausiai 276 rinkikų balsus, o jo konkurentė demokratė Hillary Clinton (Hilari Klinton) – 218.

JAV prezidento inauguracija numatoma kitų metų Sausio 20-ąją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA