Baltijos šalių teatrų festivalyje Kaune – veržlūs jaunųjų kūrėjų darbai | Kas vyksta Kaune

Baltijos šalių teatrų festivalyje Kaune – veržlūs jaunųjų kūrėjų darbai

Organizatorių nuotr.

Lapkričio 15-20 dienomis Nacionaliniame Kauno dramos teatre jau antrąjį kartą rengiamas Baltijos šalių teatrų festivalis.

Kasmetinio, vienoje iš trijų Pabaltijo šalių vykstančio festivalio programoje, – nacionalinės dramaturgijos pastatymai ir veržlūs Lietuvos jaunųjų kūrėjų darbai.

Augantis ir kintantis festivalis

Baltijos šalių teatrų festivalis nuo 2006 metų vyksta kasmet Estijoje, Latvijoje arba Lietuvoje. Paskutiniu metu festivalis ieško formos ir naujo turinio. Pastaraisiais metais Latvijoje ir Estijoje vykę festivaliai pasipildė konferencijomis ir diskusijomis apie šiuolaikinio Baltijos šalių teatro tendencijas ir kryptis, dalyvaujant teatro kritikams, žurnalistams ir teatro profesionalams. Tradiciją rodyti išskirtinai nacionalinės dramaturgijos spektaklius keičia tos šalies, kurioje vyksta festivalis, įdomiausių pastatymų panorama.

Baltijos šalių teatrų festivalis/„Vaikystė" (OKT ir Menų spaustuvė)

Po trijų metų pertraukos Nacionalinio Kauno dramos teatro organizuojamame festivalyje koncentruojamasi į Lietuvos teatrų ir trupių paskutiniųjų metų pastatymus. „Į pirmąjį Baltijos šalių teatrų festivalį, kuris vyko mūsų teatre 2013 metais, įdėjome daug energijos ir minčių, kurios kaip sprogmuo pažadino festivalį iš savotiško letargo miego. Dėl to festivaliai Latvijoje ir Estijoje vyko su nauju impulsu. Šiemetinę festivalio programą skiriame reikliai Kauno publikai ir delegacijoms iš Estijos ir Latvijos. Neatvešime Latvijos ir Estijos teatrų spektaklių, bet parodysime plačią Lietuvos teatro panoramą: šokio, lėlių ir objektų, režisūrinio teatro spektaklius. Festivalio programoje publikai pristatysime ne tik žinomų, bet ir nedidelių „pogrindžio“ trupių pasirodymus, ieškančių naujų teatro formų ir raiškos būdų bei šiam laikmečiui būdingos teatrinės kalbos.

Baltijos šalių teatrų festivalisMiskinis_NKDT

Savaime suprantama, jog reikia kantriai investuoti į jauną menininką, sudaryti jam sąlygas ieškoti, klysti, brandinti savąjį braižą ir sutvirtėjus išsiskleisti. Be abejo, publikai reikia pasiruošti priimti jauno kūrėjo spektaklį“, – festivalio planus atskleidžia teatro generalinis direktorius Egidijus Stancikas. Jam antrina ir festivalio kuratorė, Kultūros ir turizmo projektų vadybininkė Rugilė Pukštytė: „Parsivežti įspūdžiai iš Estijos nurodė kryptį, kuria galėtume sekti. Laisvė kurti savo koncepciją ir atsitraukti nuo apribojimo rodyti tik nacionalinės dramaturgijos pastatymus – itin vertinga. Susikoncentruodami į autorinę kūrybą ar nacionalinę dramaturgiją, pristatome spalvotą teatro paletę, įdomią ne tik užsieniečiui, bet ir teatru persisotinusiam lietuviui. Atidžiam žiūrovui gali pasirodyti, kad VDU teatro spektaklis „Intymumas“ neatitinka paminėtų kriterijų, tačiau festivalį vienija trys esminiai aspektai – meninė kokybė, ryškumas ir išskirtinumas. Norisi, kad tai pamatytų ir svečiai.“

Baltijos šalių teatrų festivalis/ „Troškulys" („Aura")

Festivalį aplankys 19 narių delegacija iš Estijos ir Latvijos. Jų tarpe – teatro kritikai, dramaturgai, žurnalistai, teatrų sąjungų ir kultūros ministerijų atstovai. „Tikimės teatrinio gyvenimo sklaidos artimiausiame užsienyje ir paliudijimo, kad Kaunas yra ne tik teatro lopšys, bet ir gyvas reiškinys. Be to bus labai naudinga palaikyti dialogą ir pasidalinti galimomis jungtimis, sąlyčio taškais diskusijų metu. Jas rengsime kartu su Vytauto Didžiojo universiteto Teatrologijos katedra, siekiant pasidalinti kuo gyvena dabartinis teatras. Festivalis vyks ne kiekybiniu, o kokybiniu principu“, – sako Egidijus Stancikas.

Pranešimus, atspindinčius dabartinę Estijos teatro padėtį skaitys teatro kritikas Meelis Oidsalu, dramaturgai Paavo Piik ir Liis Aedmaa, teatro sąjungos narė Kirsten Simmo, kultūros ministerijos atstovė Katre Väli. Latvijos teatrinę kalbą išsamiai pristatys teatro kritikė Ieva Rodiņa bei dramaturgė, Latvijos dramaturgų gildijos direktorė Anna Zvaigzne.

Konkretūs kūrybiniai planai

Dalyvavimas kaimyninių šalių rengiamuose festivaliuose duoda rezultatų ir patirčių. Rugsėjo mėnesį teatro vadovas lankėsi Tartu mieste (Estija) vykusiame viename didžiausių teatrų festivalyje „Draama“, pavasarį – Latvijoje organizuotame „Latvian theatre showcase“.

„Latvijos ir Estijos teatrai, kaip ir Lietuvos, gyvena panašiai – paieškų, savivokos, santykio su žiūrovais problemų sprendimu. Galbūt skirtumas tas, kad kitose šalyse yra geriau išspręstos finansavimo ir socialinių garantijų klausimai. Gražu, kad kaimyninėse šalyse yra išskirtinis valstybės dėmesys ne tik finansavimo prasme, bet teatras yra suprantamas kaip ugdymo instrumentas, kuris yra integruojamas į mokymo programas. Ne teatras, o mokykla eina į teatrą. Spektakliai lukštena ne tik programinius kūrinius, bet ir juose galima gauti inspiracijų ne tik humanitarinių dalykų suvokimui, bet ir matematikos ar fizikos. Tokia mūsų perspektyva“, – teigia E. Stancikas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA