Senasis Kaunas: apie Kauno turgaviečių tvarkymą | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: apie Kauno turgaviečių tvarkymą

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Lapkričio 7-ąją 1934-aisiais „Lietuvos aidas“ rašė apie Kauno turgavietes.

„Į įvairias miesto statybas Kauno miesto savivaldybė anksčiau yra įdėjusi didelius pinigus, už kuriuos ji kai kur prisidirbo tokių „liuksusų“, be kurių lengvai buvo apsieiti. Tuo tarpu liko netvarkytas visa eilė pačių reikalingiausių miestui sričių, tarp jų ir turgavietės. Miesto turgaviečių dalis ligšiol buvo primityviškoje padėtyje. Dabartinis Kauno miesto burmistras į tai atkreipė savo dėmesį ir susirūpino turgavietes tvarkyti. Jis nori jas sutvarkyti kultūringai ir estetiškai. Tai ir suprantama, nes dar ir šiandien turgus tebėra toji vieta, kurioje susitinka visų luomų ir įvairios visuomeniškos buities žmonės. Be to, įdėtasai į turgavietes kapitalas netruks amortizuotis. Sutvarkytos turgavietės miesto savivaldybei duos daugiau pelno.

Antra vertus, gerai sutvarkytose turgavietėse noriau imsis prekybos ir inteligentiškieji žmonės, kurie dėl kurių nors priežasčių negalės imtis kitokio darbo ir turės susitaupę litą – kitą, kurį galės patys apyvarton paleisti. Turgaviečių prekyba tam reikalui bus parankiausia, nes ji nereikalauja investuoti didesnio kapitalo.

Manoma sutvarkyti ir įrengti šias turgavietes:

Sutvarkyti senamiesčio, Lukščio ir Seimo g-vėse esančią turgavietę, taip pat ir Žuvų rinką; Žaliajame kalne manoma įrengti naują turgavietę Ukmergės pl. 104, kur yra miesto savivaldybės žemės apie 2 ha sklypas, visais atžvilgiais turgavietei tinkamas;

Gyvulių turgavietę, esančią prie Darbininkų g-vės, manoma perkelti, o toje vietoje palikti vien arklių turgavietę. Raguočiams, avims, kiaulėms ir kitiems gyvuliams turgavietę manoma įsteigti Aleksote prie Maisto. Tai daroma todėl, kad ši prekės viena, daugiau graviatuoja į Maistą,o antra, ten yra geležinkelis.

Taip pat manoma įrengti turgavietę Aleksote, Dariaus ir Girėno g-vės rajone.

Vilijampolės turgavietė bus įrengta prie Radylių g-vės. Dabar Vilijampolėje nėra turgavietės ir jai naudojama kai kurie kiemai, kuriuose ir vedama prekyba.

Aukštosios Panemunės turgavietę manoma išgrįsti ir labiau sutvarkyti.

Šančių turgavietė dabar yra prie halės, bet labai maža. Dėl to ji buv perkelta į vadinamą šaldytuvų rajoną, prie Tikos fabriko.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA