Į Kauną atkeliauja festivalis „Šeršėliafam“ | Kas vyksta Kaune

Į Kauną atkeliauja festivalis „Šeršėliafam“

Organizatorių nuotr.

Šiemet 10-ojo tarptautinio moterų filmų festivalio metu Lietuvos žiūrovai turės galimybę išvysti jautrią ispanų dramą baskų kalba – filmą „Gėlės“ (bask. „Loreak“, 2014). Be galo poetiškas, tačiau dėl to ne mažiau įtaigus ir įtraukiantis antrasis režisierių dueto iš Baskijos Jon Garaño ir Jose Mari Goenaga darbas privers į gėles pažvelgti naujai.

Filmo siužetas sukasi aplink tris skirtingas moteris – Aną (akt. Nagore Aranburu), Lourdes (akt. Itziar Ituño) ir Terę (akt. Itziar Aizpuru) bei jų kasdienybę, kurią pakeičia netikėtai atsiradusi gėlių puokštė. Ramų Anos vedybinį gyvenimą sudrumsčia kiekvieną ketvirtadienį į namus gaunamos gėlės. Į klausimą, kas tas gėles siunčia, atsakymo nežino nei Ana, nei jos pavydėti pradedantis vyras. Tuo tarpu, Lourdes ir Terės gyvenimuose gėlės atsiranda po mylimo vyro bei sūnaus Beñato (akt. Josean Bengoetxea) žūties autoavarijoje. Kas savaitę į mirties vietą atnešama gėlių puokštė moterims kelia vienintelį klausimą: nuo ko jos? Gėlės filme – ne tik skirtingus gyvenimus jungianti ašis, tačiau drauge ir svarbią reikšmę žmonių sprendimams bei pasirinkimams suteikiantis simbolis.

„Gėlės“ – tarptautinį pripažinimą pelnęs baskų filmas, kurio premjera įvyko tarptautiniame San Sebastiano kino festivalyje 2014-aisiais, kur juosta buvo įvertinta specialiu „Signis“ apdovanojimu. Filmas apkeliavo didžiausius tarptautinius kino festivalius nuo Londono iki pat Tokijo, buvo nominuotas eilei apdovanojimų, ne vieną jų laimėjo: „Lotynų kino apdovanojimą“ Tarptautiniame Palm Springso filmų festivalyje, „Geriausio Ispanijos filmo“ – Sant Jordi apdovanojimuose. Filmas taip pat tapo pirmąja Ispanijos juosta baskų kalba, pretendavusia į „Oskaro“ apdovanojimą geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje.

Kritikai filmą taip pat įvertino labai teigiamai. Anot „The New York Times“, „didžiausias filmo privalumas – stiprūs vaidmenys ir nuostabi pagrindinių filmo aktorių vaidyba“, o tuo tarpu „The Hollywood Reporter“ žurnalistas poetiškai filmą pavadino „patraukliai ir gražiai sudėtu, kaip ir pati gėlė“.

Filmą „Gėlės“ bus galima išvysti tarptautinio moterų filmų festivalio „Šeršėliafam“ programoje lapkričio 25 – gruodžio 4 d. Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Gargžduose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA