Įspūdingo dydžio Giraitės mėsainius kuria iš paties Gordono Ramzio mokęsis šefas | Kas vyksta Kaune

Įspūdingo dydžio Giraitės mėsainius kuria iš paties Gordono Ramzio mokęsis šefas

R. Tenio nuotr.

Giraitėje esančio „Old Grill“ gastro pub virtuvei jau du mėnesius vadovauja naujas šefas, apkeliavęs net 40 pasaulio šalių ir padirbėjęs 20-yje skirtingų pasaulio restoranų.

Visiška kūrybos laisvė yra dalis atlygio, su kuriuo sutiko jaunas ir ambicingas šefas, nusprendęs įgytą kulinarinę patirtį pritaikyti vietoje, kur galima būti savimi ir leidžiama eksperimentuoti. Šią savaitę čia pristatomas naujas meniu, kurį kviečiami išbandyti kauniečiai.

Nepaprasti paprasto baro ypatumai

Sutikime, kad gurmaniškai nusiteikę kauniečiai turi kelias mėgstamas vietas Kaune arba važiuoja valgyti į Vilnių ar Trakus, rečiau – į Klaipėdą. Tačiau į Giraitę..? Visgi nuo šiol šią vietą tikrai verta įsitraukti į lankytinų gero maisto vietų Lietuvoje sąrašą. Ir ne vien dėl to, kad čia dirbantis šefas Augustinas Bakutis meniu esančius net paprastus patiekalus papildė aukštosios virtuvės komponentais. Ir tikrai ne dėl to, kad jam pavyko įgyvendinti vieną iš pačių įžūliausių savo svajonių padirbėti Gordono Ramzio virtuvėje. O tiesiog dėl to, kad čia viskas beprotiškai skanu!

Saikingai valgyti čia nepavyks, jei turite tokį tikslą, šios vietos tiesiog geriau vengti ar atvažiuoti su mažiau saikingais draugais. Jie, suvalgę savo porciją, tikrai noriai išgelbės jus nuo nuodėmės. Jei rimtai, tai taip ir norisi ten visko užsisakyti po pusę porcijos, kad galima būtų paragauti daugiau.

„Old Grill“ atrodo maždaug taip, kaip atostogaujant Graikijoje ar Ispanijoje matytos vietinių gurmanų gausiai lankomos užeigos – interjeras paprastas ir visa kita išskirtinumu nepritrenkia. Išskyrus maistą. To pakanka, kad kukliai atrodanti įstaiga lūžtų nuo klientų, sodinamų ant papildomai pristatomų kėdžių, kai aplink mieste, nepaisant dizainerių pastangų, balto lino staltiesės visą vakarą nepraranda savo nekaltybės.

„Mums svarbiausia – pati aukščiausia maisto kokybė“, – sako prie baro sutiktas vienas šios įstaigos sumanytojų ir įkūrėjų Vaidas Baršauskas, kai klausiame, kas jam pačiam buvo svarbiausia.

„Čia nėra nieko greito, net dienos pietums prireikia 15-20 minučių. Bet tas laukimas vertas, nes maistas perkamas kas rytą, jokių šaldytų pusgaminių ir visišką kūrybos laisvę turintis virtuvės šefas, lietuvis, kuris po ne vienerių metų užsienyje sugrįžo namo“, – trumpai šios vietos traukos esmę dėsto Vaidas.

Saikas – dalykas rimtas, tik ne čia

Vienas iš tos dienos šefo pasiūlymų – grilyje keptos karališkos tigrinės krevetės kokoso pieno ir tailandietiško kario padaže. Traškios, skanios, sultingos, o šalia tiekiamas kuskusas, tiesiog negali sustoti, jo neužbaigęs. Dalyko, kurio šiaip nevalgai niekada, kaip ir visų grūdų košes primenančių patiekalų. Daugiau ką nors pasakoti šių patiekalų dar neragavusiam nėra prasmės, nei supras, nei tikės.

Juolab kad ne visi dar gali įsivaizduoti, kad mėsainis gali būti su plėšyta namuose rūkyta kiauliena arba malta kepsnio jautiena. Negali jų vadinti ir greitu ar nesveiku maistu – tarp sluoksnių aptiksi visą saują špinatų lapelių, šviežių pomidorų, o bandelė iškepta su aktyvuota anglimi – kad iškart neutralizuotų nesaikingo valgymo pasekmes.

Kelius į sėkmę nusitiesė pats

Augustinas Bakutis, jau ragavusiam jo patiekalų, atrodo neįtikėtinai jaunas. Jis toks ir yra, vos 23. Per tą laiką spėjo apkeliauti daug šalių, įskaitant Naująją Zelandiją, Australiją, Indiją, Pakistaną ir išragavo jų patiekalus, domėjosi prieskonių niuansais.

„Kepti pyragus pradėjau gal ketverių ir jau tuomet išmėginau nesuderinamus dalykus. Kai sukako 16-ka, per TV pamačiau Gordoną Ramzį ir pasakiau sau, kad noriu dirbti pas jį. Beliko tą pasiekti. Nuskridau į Londoną, susiradau vieną jo restoranų ir mėnesius sėdėdavau prieš jo langus esančioje lauko kavinėje – reikėjo sulaukti, kol jis ten pats pasirodys. Kai pasirodydavo, nuspręsti, ar tą dieną jis apskritai kalbėsis su nepažįstamu žmogumi“, – šypteli Augustinas, klausiamas, kaip jam pavyko priartėti prie žvaigždės.

G. Ramzis, mums žinomas iš TV laidos „Pragaro virtuvė“ yra ne tik daugelio šou dalyvis, bet ir valdo apie tris dešimtis restoranų įvairiose pasaulio vietose, turi surinkęs keliolikos „Michelin” žvaigždučių kolekciją.

„Kai atėjo tinkamas metas, pagaliau pasikalbėjome, tiksliau, aš tiesiog išmaldavau mane priimti ir nemokamai daryti bet ką, kad ir indus plauti. Apie pusantro mėnesio ir ploviau, paskui man leido gaminti salotas ir taip toliau, kol galiausiai atsirado galimybė po 1-2 mėnesius padirbėti jo ir jo draugų restoranuose. Tą dariau ir kelerius metus motoroleriu keliaudamas po pasaulį. Dirbau ten, kur darbuotojų niekuomet neieško“, – kaip visai paprastą dalyką pasakoja Augustinas.

Paprasta šefo Kaune kasdienybė

Kaip toks, savo svajonių atkakliai siekiantis, žmogus atsiduria Giraitėje? Viskas paprasta – čia jam leido netaupyti produktams ir kurti patiekalus, įdedant visus gebėjimus ir širdį.

Rytais turguje jis perka mėsą, kurią paskui mala savo rankomis, o špinatų lapelius ar svogūnėlius perka tik pačius geriausius. Retesnių sūrių ieško mažose parduotuvėlėse, gamindamas gali pakeisti patiekalą pagal savo įkvėpimą, išmėginti kokį nors aukštajai virtuvei būdingą derinį. Tad kartais ir labai nekantraujantiems tenka palaukti.

„Jei, tarkim, mėsa perkepė, o mes aptarnaujame uždarą renginį, kai reikia maistą patiekti visiems, aš to perkepusio vis tiek ant stalo nedėsiu“, – sako virtuvės šefas. „Man leido: daryk, ką nori ir kada nori, todėl man čia ir patiko“, – paaiškina dar labai jaunas virtuvės vadovas. Šiuo atveju patiekalų kokybei tai atsiliepia tik geruoju, mat tai yra savigarbos klausimas.

Išduosime paslaptį, pavalgyti čia bus greičiau šiokiadienį, o savaitgaliais lankytojų padaugėja 4–5 kartus. Iš savaitgalio dienų laisviausia būna šeštadienį, o sekmadienį susirenka daugiau šeimų. Šaltuoju sezonu, kai nebegalima pastatyti staliukų lauke, savaitgalį geriau užsisakyti vietas iš anksto.

„Old Grill“ komanda taip pat gamina maistą išsinešti, vyksta į viešus renginius, gali atvykti ir į didesnį privatų vakarėlį. Ir ne tik pamaitinti, bet ir parodyti kaip gaminami jų ypatingieji burgeriai, papasakoti produktų kilmės, gamybos technologijos, patiekalo istoriją.

Daugiau informacijos rasite čia.

Mus rasite adresu: Giraitė, Akacijų g. 2A , kairėje greitkelio Kaunas – Klaipėda pusėje (įvažiavimas prie „Lukoil” degalinės) Tel. pasiteiravimui ir staliukų rezervacijai: 8 643 44556.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA