Kaip atrodys pagrindinė Kauno Kalėdų eglė šiemet? | Kas vyksta Kaune

Kaip atrodys pagrindinė Kauno Kalėdų eglė šiemet?

J. Danielevičiaus nuotr.

Kol nekantriai laukiame didžiųjų metų švenčių, pasmalsaukime, kokia gi šįmet bus pagrindinė Kauno Kalėdų eglė, stovinti Rotušės aikštėje. Kadangi Kauno eglės yra pripažintos ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulio Gineso rekordų knygoje, šįmet vėl laukiama mažo stebuklo.

Portalo „Kas vyksta Kaune” žurnalistai kalbina eglės puošimo idėjos autorę, daugiametę Rotušės aikštėje stovinčios eglės gražintoją – menininkę Jolantą Šmidtienę.

„Pernai sakiau, kad eglės daugiau nebepuošiu, nes šįmet rengiu savo autorinę parodą, darbų nemažai, tad planavau daryti pertrauką, o po jos grįžti su futuristinės eglės projektu. Tačiau, šįmet nelabai atsirado, kas dalyvautų konkurse, tad suvienijau jėgas su jaunu architektu Andriumi Efimenko ir ryžausi dalyvauti”, – pasakojo kūrėja.

J. Šmidtienė atsakinga už kūrybinę dalį, o A. Efimenko idėją padės atskleisti techniškai: diegs technologijas.

Kalėdų eglė-karuselė

Darbuojasi nuo rugsėjo

Eglės konstrukcijos Rotušės aikštėje pradėtos statyti praėjusį savaitgalį, o parengiamieji darbai, eglės papuošimų gamyba, sudėtinės dalys – ruošiamos jau nuo rugsėjo, mat grandiozinis eglės projektas reikalauja nemenko išankstinio pasirengimo, reikia montuoti konstrukcijas, užtikrinti saugumą, nes eglė judės.

Kalėdų eglė-karuselė

Beje, prie eglės rengimo pluša visa komanda, darbai vyksta keliose vietose, sandėliuose, o pačioje Rotušės aikštėje aktyvesnis veiksmas pasimatys šios savaitės pabaigoje.

Aplinkui supsis žmonės

Pagrindinė šių metų eglutės idėja – medis pavirs Kalėdų karusele: apatinė eglutės dalis suksis ratu, toje pačioje eglutėje, tarsi žaislai galės dalyvauti ir patys žmonės – skries karuselėje.

Kalėdų eglė-karuselė

Eglės skersmuo nemažais – apie 14 m, karuselėje suptis bus pakviesti ne tik vaikai, bet ir tėvai, seneliai, taip pat porelės, kurioms čia sukurtos specialios kėdutės.

„Eglutė atrodys kaip gyvas miestas, kaip amžinai judanti pasakiška karuselė, po kurios šviečiančiu sietynu sutilps visi. Judesiui ir šviesai bus skirtas ypatingas dėmesys”, – atskleidė J. Šmidtienė.

Susijungs su Kalėdų miesteliu

Anot J. Šmidtienės, šįmet eglė bus ypatinga ir tuo, kad susijungs su Kalėdų miesteliu. „Eglė turės apšvietimą – didelį stogą iš lempučių, kuris jungs eglutę ir šventinio miestelio namelius. Atrodys, kaip cirko palapinė, bus labai žaisminga ir jauki”, – pasakojo menininkė ir pridūrė, kad pasaulyje eglutė-karuselė, sujungta su miesteliu yra originali, dar negirdėta idėja.

Kalėdų eglė-karuselė

Kadangi eglė jungsis su miesteliu, sušalusieji galėsi susišildyti čia pat verdama arbata ir suptis toliau.

Šviesų projektas kurs efektą

Kaip numatyta projekte, eglutės apačia bus judanti, o viršus – tradicinis, žalias, pabrėžiama, kad didelį darbą atliks šviesa, ja bus išmaniai varijuojama, nes pagrindiniai akcentai eglutėje ne tik lemputės, prožektoriai, bet ir halograminiai blizgučiai, kurie leis sukurti skirtingas nuotaikas. Tad eglę galima vadinti išmania.

Kalėdų eglė-karuselė

Ant eglės bus galima išvysti keletą pernykščių žaisliukų, kiti elementai bus nauji, dalis – ekologiški, sąveikaujantys su šviesa. „Bus kaip atrakcija, žaidimas, šiemet – žaidžiam!”, – intrigavo J. Šmidtienė.

Pagrindinis motyvas – arkliukas

Kūrėja prasitarė, kad pagrindinis eglutės motyvas bus arkliukas, o besisukantis karuselė primins garsiąją Spragtuko pasaką.

Kalėdų eglė-karuselė

„Suksime Kalėdų karuselę, juk gyvenimas irgi sukasi, lyg karuselė: bėga metai, keičiasi metų laikai, laikmečiai. Karuselė simbolizuos, kad mes visi sukamės vienoje karuselėje ir niekur iš šventinio parado nepabėgsime”, – šypsodamasi dėstė J. Šmidtienė.

Visų eglės puošimo subtilybių ji nebuvo linkusi atskleisti, paliko vietos fantazijai ir ragino laukti siurprizo.

Visiškai pastatyta eglute bus galima džiaugtis mėnesio viduryje, tuomet dar liks kiti parengiamieji kompozicijos darbai.

Eglutės įžiebimas vyks lapkričio 26 d. 18 val. Rotušės aikštėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA