Mažinamas alkoholio prieinamumas, nuo rytojaus – naujas draudimas | Kas vyksta Kaune

Mažinamas alkoholio prieinamumas, nuo rytojaus – naujas draudimas

Kas vyksta Kaune archyvo nuotr.

Nuo lapkričio 1 dienos visose Lietuvos parduotuvėse, alkoholio skyriuose, nebeišvysime jokių akcijų – tądien įsigalioja Seimo priimtos Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, draudžiančios bet kokią nuolaidų alkoholiui reklamą.

Balandžio mėnesį priimtame įstatyme skelbiama, kad bus draudžiama skelbti apie alkoholinių gėrimų kainų sumažinimą bet kokiais būdais ir bet kokiomis priemonėmis, t. y. informuoti vartotojus apie sumažintas alkoholinių gėrimų kainas bus draudžiama žodžiu, raštu, kitomis vizualinėmis priemonėmis ir pan.

Apie nuolaidas ar akcijas alkoholiui, informacijos negalės teikti ir pardavėjos.

Jokių nuolaidų

Taigi, nebeišvysime akį rėžiančių nuolaidų, kainų sumažinimo, akcijų, specialių iškabų ir alkoholį propaguojančių pirkti darbuotojų. Parduotuvėse nebus rengiami konkursai, žaidimai, loterijos, skatinančios pirkti ir vartoti alkoholį.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas informuoja, kad viešinant informaciją apie alkoholinių gėrimų kainas, bus draudžiami šūkiai – „Gera kaina“, „Speciali kaina“, „Ypatinga kaina“, „Tik 1 Eur“ ir pan., nes jie vertinami kaip skelbimai apie alkoholinių gėrimų kainų sumažinimą.

Vienodos etikėtės

Kainų etiketėje nurodyti sumažintą kainą arba kitokiu būdu išskirti tokią informaciją taip pat bus draudžiama.

„Alkoholinių gėrimų, parduodamų už sumažintą kainą, etikečių išskyrimas kokiu nors būdu (pvz. kitos spalvos ar dydžio, išskirtinio dizaino etikečių pateikimas) laikytinas alkoholinių gėrimų kainų sumažinimo skelbimu, t. y. Alkoholio kontrolės įstatymo 28 str. 1 d. 6 p. pažeidimas”, – teigia Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovai.

Uždrausti specialūs stendai

Taip pat informuojama, kad visoms įmonėms galios draudimas teikti alkoholinius gėrimus specialiuose stenduose, lentynose ir pan., kurios skirtos prekėms su nuolaida, o taip pat kitais būdais sudaryti vartotojui įspūdį ir jį informuoti apie alkoholinių gėrimų kainų sumažinimą.

Sieks apsaugoti jaunąją kartą

Kaip anksčiau teigė Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas Aurelijus Veryga, viliamasi, kad šis draudimas sumažins alkoholio vartojimą šalyje. Tikimasi užkirsti kelią jaunajai kartai pradėti vartoti alkoholį ir auginti blaivią kartą.

Prekybininkai naujajai tvarkai pritaria, bet abejoja ar tokie draudimai būtini.

Pasaulio sveikatos organizacija alkoholio reklamos draudimą išskiria, kaip vieną efektyviausių priemonių, mažinant alkoholio vartojimą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA