„Tvarka ir teisingumas“ nežino, ar skųs VRK sprendimą dėl K.Komskio: partija mano, kad balsų pirkimas buvo provokacija | Kas vyksta Kaune

„Tvarka ir teisingumas“ nežino, ar skųs VRK sprendimą dėl K.Komskio: partija mano, kad balsų pirkimas buvo provokacija

BNS 2016/10/30 15:32
DELFI nuotr.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ kol kas nežino, ar skųs Vyriausios rinkimų Komisijos (VRK) sprendimą dėl galimo balsų pirkimo iš naujojo Seimo pašalinti partijos narį Kęstą Komskį. Kiti į Seimą išrinkti partijos nariai galės dirbti naujame parlamente.

„Dėl partijos sąrašo naikinimo taip ir tikėjomės. Negalėjome susitaikyti su ta mintimi, kad 60 tūkst. rinkėjų būtų atimta teisė. Tai būtų buvusi paminta demokratija, o dėl kitų sprendimų… Dar neturime tos informacijos ir bandysime susivokti. Partijoje rytoj pradėsime diskusijas“, – po VRK sprendimo žurnalistams sakė „Tvarkos ir teisingumo“ atsakingasis sekretorius Almantas Petkus.

Jo teigimu, partija mano, kad galimas balsų pirkimas Šilutės apygardoje buvo provokacija.

„Sunku dabar atsakyti kažką, reikia mums suvokti visą informaciją. Mes neturime ikiteisminio tyrimo informacijos. Jeigu kalbėtume apie to paties liudininko – jo pavardė Gaižauskas – mes supratome, kad ta pati informacija paskelbta viešai ir perduota prokurorams. Komisijoje šiandien buvo pasakyta, kad tas paliudijimas skiriasi“, – teigė A.Petkus.

Komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas tvirtino, jog priimti sprendimą buvo sudėtinga, nes nebuvo galima atskleisti ikiteisminio tyrimo medžiagos.

„Jo (K.Komskio – BNS) atžvilgiu buvo šiurkščiai pažeistas rinkimų įstatymas – perkami balsai vienmandatėje ir daugiamandatėje rinkimų apygardoje. Ten situacija buvo sudėtingesnė, nes balsai buvo perkami ir partijai, kur buvo siūloma kartu reitinguoti su Komskiu. Mums visą tą rebusą reikėjo išspręsti, neatsleidžiant ikiteisminio tyrimo medžiagos. Turėčiau pasakyti, kad komisija buvo visiškai vieninga, išskyrus klausimą, ar su Komskiu neturėtų būti braukiami kiti kandidatai, bet mūsų nuomone, skirtumas yra tikrai didžiulis ir mes nusprendėme, kad Kęstas Komskis netenka savo registracijos ir visi jo surinkti balsai pripažįstami negaliojančiais“, – žurnalistams sakė Z.Vaigauskas.

Jo teigimu, neaišku, kaip dėl tokio VRK sprendimo pasielgs „Tvarkos ir teisingumo“ partija.

„Aš manau, kad tiesiog lankstinukai buvo panaudoti ir visas veiksmas buvo pradėtas daryti prieš rinkimus. Mes atidžiai nagrinėjome tą situaciją. Taip, ateina Kamblevičius į Seimą, kuris buvo tame pakete įrašytas, bet jis turbūt buvo įrašytas, nes tuose paketuose buvo palikta populiariausias tos partijos žmogus tame regione. Žemaitaitis irgi buvo įrašytas turbūt, kad pridengtų tą balsų pirkimą“, – tvirtino Z.Vaigauskas.

VRK, susipažinusi su ikiteisminio tyrimo medžiaga, sekmadienį vienbalsiai panaikino K.Komskio pirmumo balsus per partijos sąrašo reitingavimą rinkimuose ir išbraukė jį iš „tvarkiečių“ kandidatų sąrašo. Prokurorai neleido viešinti tyrimo medžiagos, argumentuodami, kad tai pakenktų tyrimui.

K.Komskis komisijai nurodė su balsų pirkimu niekaip nesusijęs, apie jį žinantis tik iš žiniasklaidos, sakė tai esant provokacija. Policijai paskelbus apie ikiteisminį tyrimą Šilutėje, jis paskelbė stabdantis narystę partijoje. Su K.Komskiu BNS kol kas nepavyko susisiekti.

Generalinės prokuratūros duomenimis, grupė Šilutės gyventojų per pirmąjį Seimo rinkimų turą už alkoholį, cigaretes ir grynuosius pinigus rinkėjams siūlė balsuoti už kandidatus, priklausančius vienai iš partijų. Šiuo metu tyrime turimi duomenys leidžia įtarti, kad iš viso galėjo būti papirkta daugiau kaip 120 rinkėjų.

Įtarimai dėl rinkėjų papirkinėjimo pateikti iš viso 11-ai asmenų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA