Smūgis R.Pakso bendražygiui: dėl balsų pirkimo „tvarkietis“ K.Komskis neteko laimėtos Seimo nario vietos | Kas vyksta Kaune

Smūgis R.Pakso bendražygiui: dėl balsų pirkimo „tvarkietis“ K.Komskis neteko laimėtos Seimo nario vietos

BNS 2016/10/30 13:53
DELFI nuotr.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) dėl galimo balsų pirkimo panaikino „tvarkiečio“ Kęsto Komskio registraciją Seimo rinkimuose – jis prarado laimėtą Seimo nario mandatą.

Komisija savo sprendimu sekmadienį vienbalsiai panaikino už K.Komskį paduotus pirmumo balsus. Pagal Seimo rinkimų įstatymą, panaikinus kandidato registravimą, už kandidatą paduoti rinkiminio reitingo balsai pripažįstami negaliojančiais.

Įstatymas numato, kad VRK dėl šiurkštaus Seimo rinkimų įstatymo pažeidimo priima sprendimą dėl kandidatų sąrašo paskelbimo atšaukimo ar kandidato registravimo panaikinimo po rinkimų dienos, bet ne vėliau kaip iki galutinių rinkimų rezultatų paskelbimo. VRK sekmadienį skelbia galutinius Seimo rinkimų rezultatus.

Sprendimą braukti K.Komskį iš „tvarkiečių“ kandidatų sąrašo VRK priėmė susipažinusi su ikiteisminio tyrimo medžiaga, bet prokurorai neleido jos viešinti, argumentuodami, kad tai pakenktų tyrimui.

Savo raštiškame paaiškinime VRK K.Komskis nurodė su balsų pirkimu niekaip nesusijęs, apie jį žinantis tik iš žiniasklaidos, sakė tai esant provokacija.

Išbraukus iš „tvarkiečių“ kandidatų sąrašo K.Komskį, į Seimą patenka sąraše žemiau likęs Vytautas Kamblevičius.

Generalinės prokuratūros duomenimis, grupė Šilutės gyventojų per pirmąjį Seimo rinkimų turą už alkoholį, cigaretes ir grynuosius pinigus rinkėjams siūlė balsuoti už kandidatus, priklausančius vienai iš partijų. Šiuo metu tyrime turimi duomenys leidžia įtarti, kad iš viso galėjo būti papirkta daugiau kaip 120 rinkėjų.

Įtarimai dėl rinkėjų papirkinėjimo organizavimo bei vykdymo yra pateikti iš viso 11-ai asmenų. Jokiai politinei partijai ar kitam juridiniam asmeniui įtarimai šiuo metu nėra pateikti.

Ikiteisminis tyrimas dėl galimo balsų pirkimo Šilutėje pradėtas, kai spalio 6 dieną Tauragės apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą pasiekė informacija apie galimą rinkėjų papirkinėjimą. Pats pirkimas esą vykdytas Seimo rinkimų dieną spalio 9 dieną.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris anksčiau yra patvirtinęs, kad balsų pirkimas Šilutėje vyko partijos „Tvarka ir teisingumas“ naudai. Taip pat dėl galimo balsų pirkimo „tvarkiečiams“ atliekami du ikiteisminiai tyrimai Lazdijų-Druskininkų apygardoje.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ Šilutėje gavo 2053 balsus. Iš viso daugiamandatėje apygardoje partija laimėjo penkis mandatus, o su antrojo turo nugalėtojais – aštuonis mandatus. Šioje apygardoje iškeltas partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas K.Komskis dalyvaudamas rinkimuose surinko 2305 balsus ir liko trečias. Bendrame partijos sąraše po reitingavimo K.Komskis surinko 6098 pirmumo taškus ir nukrito iš antros į ketvirtą vietą.

Policijai paskelbus apie ikiteisminį tyrimą Šilutėje, K.Komskis paskelbė stabdantis narystę partijoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA