R.Karbauskis: kai šnekiesi telefonu, netrukus sužino beveik visi | Kas vyksta Kaune

R.Karbauskis: kai šnekiesi telefonu, netrukus sužino beveik visi

BNS 2016/10/26 18:30
Asociatyvi nuotr. / DELFI nuotr.

Seimo rinkimus laimėjusių Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) sąrašo lyderis Saulius Skvernelis trečiadienio popietę Vyriausybėje susitiko su premjeru, socialdemokratų vadovu Algirdu Butkevičiumi.

S.Skvernelis į Vyriausybę atvyko prieš 16 val. ir čia užtruko apie 20 minučių. Išėjęs iš Vyriausybės jis BNS sakė, kad čia lankėsi asmeniniu reikalu ir jo nedetalizavo.

S.Skvernelis patvirtino, kad apie jo vizitą informuotas partijos vadovas Ramūnas Karbauskis. Perklaustas, kodėl apie tai žino R.Karbauskis, jei tai, kaip jis pats teigė, nesusiję su koalicijos formavimu, S.Skvernelis sakė, kad jis su R.Karbauskiu neslepia vienas nuo kito savo planų. Jis taip pat tikino, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjunga iki savaitės pabaigos nedarys sprendimų dėl koalicijos – laukia galimų partnerių atsakymų į siūlymą bendradarbiauti.

LVŽS vadovas R.Karbauskis sako, kad S.Skvernelio vizitas pas premjerą yra „konsultacinio pobūdžio“ ir „dar nieko nereiškia“.

„Čia nėra kažkoks ypatingas reikalas – paprasčiausiai yra bendravimas, ta bendravimo praktika yra su visais Seimo nariais – taip ir reikėtų traktuoti: čia nėra susitarimų darymas arba koalicijų kūrimas. Tai nėra tikrai (derybos) – pats žinote puikiai, kad sprendimai bus priimami penktadienį. Kol to sprendimo nebus, tol nebus nieko, (…) bet kokiu atveju, tokie vizitai, tokie skambučiai nereiškia nieko“, – dėstė jis.

Premjero atstovas Mindaugas Janulionis BNS teigė, kad neskelbtas A.Butkevičiaus ir S.Skvernelio susitikimas vyko pastarojo iniciatyva. Anot M.Janulionio, S.Skvernelis atvyko pasidomėti kitų metų biudžetu ir su statutinių darbuotojų darbo apmokėjimu susijusiais klausimais.

BNS paprašė R.Karbauskio plačiau pakomentuoti susitikimą.

– Į Vyriausybę atvykęs S.Skvernelis sako, kad jūs apie vizitą informuotas. Gal pasakysite, kokiu reikalu?

– Aš apie viską informuotas, bet čia nėra kažkoks reikalas ypatingas, tai paprasčiausiai yra bendravimas, ta praktika yra su visais Seimo nariais išrinktaisiais, taip ir reikėtų traktuoti. Čia nėra kažkoks susitarimų darymas arba koalicijų kūrimas.

– Bet susitinkama ne su bet kuo, o su partijos lyderiu, premjeru. Ar tai yra konkretesnės derybos dėl koalicijos?

– Ne, ne, ne, tai nėra tikrai. Jūs pats žinote puikiai – sprendimai bus priimami penktadienį, kol to sprendimo nebus, nebus nieko. Šitoje vietoje mes labai ramiai laukiame, kol partija apsispręs, ką jinai daro. O visi kiti dalykai, visi skambučiai ar kokie nors susitikimai, jie turi konsultacinio pobūdžio… tiesiog, galbūt, šiuo atveju galbūt kokį klausimą norėjo užduoti dar partijos pirmininkui.

– O telefonu negalėjo?

– Nežinau, nekomentuosiu to. Mes su Sauliumi viską deriname, nėra kažkokių povandeninių srovių – yra normalus procesas, mes laukiame penktadienio.

– Tai suprantame teisingai, kad su konservatorių lyderiu Gabrieliumi Landsbergiu neplanuojate susitikti artimiausiu metu?

– Tai mes neturime pakvietimų jokių, jokių diskusijų su mumis dabar niekas neveda – išgirdome visą eilę kažkokių reikalavimų ir dabar laukiame ramiai.

– Bet Ponas Andrius Kubilius sako, kad nelabai žino, ką jie turėtų spręsti, teigia, kad nelabai supranta situacijos.

– Tai aš suprantu – jei norima pasakyti „ne“, jei norima dirbti opozicijoje, tai reikia tą ir pasakyti. O jei norima sulaukti arba sukurti priežastį kokią nors, kuri leistų jiems pasakyti, kad to negalima – manau, kad visa retorika yra tam skirta, kad savo rinkėjui pasakytų – turime priežastį neiti. Mes jiems priežasties nedovanosime. O jei neranda – tegu ieško.

– Bet ar teisingai suprantame jūsų pasiūlymą: arba dirbti trims partijoms, arba jums tik su socialdemokratais? Ar siūlote galimybę dirbti koalicijoje tik jums su konservatoriais?

– Mes pasakėme: esame pasirengę šnekėtis dėl bet kokio varianto, mes gi neatmetėme. Tiesiog mūsų potencialūs galimi partneriai staiga išdėstė visą eilę reikalavimų nesuvokiamų, pradėjo šnekėti apie visiškai nesuprantamus, logiškai nepaaiškinamus dalykus ir dabar sako, kad jie nežino, ko mes iš jų norime.

– Grįžtant prie pono Skvernelio susitikimo su A.Butkevičium – kadangi jis atvykęs pas premjerą, sakote, kad tai tiesiog buitinis vizitas. Bet panašu, kad taip nėra. Gal vis dėlto jau galima tikėtis ir greitesnių sprendimų?

– Ne. Kaip suprantu, sprendimas turi būti partijos, frakcijos. Tai net teoriškai neįmanoma – sprendimų tikrai niekas nepriiminės vienas kabinete. O apie ką dabar šnekasi Saulius – paliksime jų pokalbiui ir kavai.

– Bet apie ką šnekasi, jūs žinote?

– Aš neklausiu tiksliai, ko, bet esame tiksliai susiderinę, kad tokie vizitai, skambučiai bet kokiu atveju nereiškia ko nors tokio, kas būtų vertintina kaip derybos.

– Bet šnekama juk ne apie orą, ne apie medžioklę – turbūt apie koaliciją?

– Nežinau, negalėčiau būti tuo tikras. Nes keletą sykių, kada aš buvau informuojamas, kad jie susitiks, buvo šnekama tikrai ne apie rinkimus, ne apie koalicijas. Paprasčiausiai, gal šnekamasi apie vertybes, gal klausimas… aš paklausiu Sauliaus, kas buvo klausimas. Bet ta praktika nešnekėti telefonu ji nėra jau tokia neteisinga ta prasme, kada iš tikrųjų kažką tai pasakai, o rytojaus dieną tai žino beveik visi. Dabar klausimas – iš kur tie visi žino? Tai nuplaukia, kaip tai pasiekia – ar kažkaip per telefoninius pokalbius tai pasiekia, ar ne. Nežinau, nesuprantu.

– Sakote, kad telefoniniai pokalbiai tampa vieši. Gal galite patikslinti, ką turite omeny?

– Ne, aš tiesiog šiaip sau plepėjau, kaip mes dažnai darome.

– Ar jūs turite kažkokių konkrečių įtarimų?

– Ne, ne, ne, jokių konkrečių, tiesiog toks gyvenimas.

BNS po valandos perklausė R.Karbauskio, ar jam pavyko sužinoti pokalbio turinį. Per šį laiką komentarą BNS pateikė ir premjero atstovas spaudai.

– Gal jau žinote, apie ką tiksliai buvo kalbamasi?

– Buvo šnekamasi apie biudžetą. Labai svarbus pokalbis. Biudžetas – toks dalykas, kuriam turėsime labai mažai laiko tiesiog.

– Kitais klausimais tikrai nebuvo kalbėta?

– Ne, tik biudžetas, taip.

Pirmadienį po rinkimų prezidentė Dalia Grybauskaitė pakvietė susitikti rinkimus laimėjusius LVŽS lyderius bei antrais likusius konservatorius, ji palinkėjo „valstiečiams“ suburti skaidrią ir atsakingą valdančiąją koaliciją.

„Valstiečiai“ yra sudarę konsultacinę grupę dėl, kaip patys teigia, vertybinių partijų pozicijų – sutarus dėl jų „valstiečiai“ žada pradėti konkrečias derybas dėl koalicijos. Konsultacinės grupės vadovas Povilas Urbšys trečiadienį žurnalistams teigė, kad LVŽS ir socialdemokratų partijos programinės nuostatos daugeliu atvejų sutampa.

LVŽS per Seimo rinkimus užsitikrino 56 parlamentarų mandatus, socialdemokratai – 17 mandatų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA