Konservatoriai iškėlė sąlygą valstiečiams dėl bendro darbo | Kas vyksta Kaune

Konservatoriai iškėlė sąlygą valstiečiams dėl bendro darbo

BNS 2016/10/25 13:27
DELFI nuotr.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) po antradienio konsultacijų su konservatoriais neatsisako vadinamosios plačiosios trijų partijų koalicijos, tuo metu konservatoriai sako nedirbsiantys su socialdemokratais ir koalicijoje reikalauja liberalų.

„Iš pat pradžių teigėme, kad mums tinka kaip partneriai tiek konservatoriai, tiek socialdemokratai, kadangi mūsų tikslas yra sudaryti nacionalinės vienybės Vyriausybę, atsižvelgiant į tas problemas mūsų valstybėje“, – po konsultacijų Vilniuje su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovais žurnalistams sakė LVŽS derybų grupės vadovas Povilas Urbšys.

Tačiau, anot jo, konservatoriai savotiškai kvestionuoja nacionalinės vienybės Vyriausybės sudarymo idėją. Jie esą atsisako dirbti su koalicijoje su socialdemokratais.

„Antra, viena iš privalomų sąlygų jų yra, kad dar turėtumėme kreiptis į liberalus, kaip į dar vieną galimą koalicijos partnerį, nes jie save įsivaizduoja su liberalais“, – teigė P.Urbšys.

Jis pabrėžė, kad LVŽS nemato bendro darbo su liberalais dėl nepasibaigusio ikiteisminio tyrimo, kuriame buvęs partijos vadovas Eligijus Masiulis įtariamas ėmęs kyšį.

„Ikiteisminis tyrimas dar nepasibaigęs. Ir aš nenustebsiu, kad gali būti pradėti (nauji) ikiteisminiai tyrimai po rinkimų ir galbūt atsiras dar papildomų asmenų, kuriems bus pareikšti įtarimai. Tai mums šitas dalykas kelia nerimą“, – nenorą dirbti su liberalais paaiškino P.Urbšys.

TS-LKD vadovas Gabrielius Landsbergis stebėjosi, kad P.Urbšys yra gerai informuotas apie ikiteisminį tyrimą ir sako tokios informacijos neturintis.

„Reikėtų klausti gerbiamo Urbšio, ar jis turi daugiau informacijos, ir kokiais šaltiniais jis ją gauna. Mes tokios informacijos neturime“, – teigė G.Landsbergis.

P.Urbšys užsiminė, kad per pokalbį paliesti ir valstybės vaidmens klausimai kalbant apie bankinį sektorių, apie alkoholio prekybą. Dėl LVŽS nuostatos steigti valstybines vaistines, anot jo, partija yra pasirengusi derėtis. Tuo metu partijos vadovas R.Karbauskis jau anksčiau yra užsiminęs, kad partijos siūlymas pereiti prie valstybinio monopolio alkoholio prekyboje taip pat galėtų būti derybų objektas su potencialiais koalicijos partneriais.

Politikas sako, kad konservatorių reikalavimai bus vertinami ir apie sprendimus bus informuojama po susitikimo su socialdemokratais. Dėl tolesnių derybų partnerių, anot P.Urbšio, gali būti apsispręsta jau antradienio pavakare.

„Tai gali būti pavakary, jeigu paaiškės, kad viskas, mes apsibrėžiame dėl vieno iš partnerių koalicijos, ar vis dėlto bus reikalinga papildomų konsultacijų, kad galėtumėme galutinai įsitikinti, kad mes einame link derybų. Mūsų tikslas dabar – bandyti sudaryti nacionalinę vienybės Vyriausybę, jis išlieka“, – sako LVŽS konsultacijų vadovas.

Jis taip pat tikino, kad skiriasi partijų pozicijos dėl švietimo reformos, nes konservatoriai nepritaria „valstiečių“ siekiui atsisakyti krepšelių finansavimo sistemos. Tačiau tai esą nėra kliūtis deryboms.

„Nematome problemų, galų gale dirbdami Seime galime išsaugoti tas pozicijas atskiras ir galime išsaugoti balsuodami atskiras nuomones“, – teigė P.Urbšys.

Savo ruožtu konservatoriai reikalauja, kad visi, kurie dalyvaus pasirašant koalicijos sutartį, būtų patikrinti specialiųjų tarnybų, žurnalistus informavo G.Landsbergis.

„Asmenys, kurie pasirašys būsimąją koalicijos sutartį, turi pereiti Valstybės saugumo departamento patikrą. Mes to prašome, tokia mūsų pozicija. Nes mes manome, kad žmogus, kuris užima premjero, Seimo pirmininko poziciją arba dirba Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete, jie yra patikrinami dėl teisės dirbti su slapta informacija. Dabar asmenys, kurie deda savo parašus, neprisiima atsakomybės už būsimas pareigas – galėtų teoriškai būti ir Gabrielius Landsbergis, kuris irgi lygiai taip pat turėtų būti patikrintas. Lygiai taip pat ir kitų partijų vadovai, kurie pasirašytų, bet neitų į pareigas. Tai yra speciali sąlyga abiems“, – teigė jis, paklaustas, ar tai speciali sąlyga LVŽS vadovui Ramūnui Karbauskiui.

Konservatorių vadovas užsiminė, kad po konsultacijų tiek darbas koalicijoje, tiek buvimas opozicijoje partijai atrodo vienodai realūs variantai.

„Kol kas abi opcijos yra lygiavertės“, – teigė jis.

TS-LKD vadovai dar prieš derybas kėlė sąlygą, jog su „valstiečiais“ kalbės tik tuomet, kai šie viešai atsisakys pokalbių su socialdemokratais.

„Pasirodo, buvo ne derybos, buvo konsultacijos“, – paaiškino G.Landsbergis.

Konsultacijose iš LVŽS pusės dalyvavo parlamentarė Rima Baškienė, partijos vicepirmininkas Tomas Tomilinas, nepartiniai į Seimą išrinkti parlamentarai Povilas Urbšys, Eugenijus Jovaiša, taip pat nepartinis LVŽS kandidatas į finansų ministrus, buvęs premjero, socialdemokratų vadovo Algirdo Butkevičiaus patarėjas Stasys Jakeliūnas. Konservatoriams derybose atstovavo partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis su patarėju Jonu Survila, partijos vicepirmininkas rinkimų štabo vadovas Dainius Kreivys.

Po pietų LVŽS derybininkų grupė ketina susitikti su socialdemokratų atstovais.

LVŽS per Seimo rinkimus užsitikrino 56 parlamentarų mandatus, konservatoriai Seimo rinkimuose iškovojo 31 mandatą, socialdemokratai – 17 mandatų.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį susitiko su LVŽS bei TS-LKD vadovais ir palinkėjo Seimo rinkimus laimėjusiems „valstiečiams“ suburti skaidrią ir atsakingą valdančiąją koaliciją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA