Už tėvų valdžios nepanaudojimą gresia atsakomybė | Kas vyksta Kaune

Už tėvų valdžios nepanaudojimą gresia atsakomybė

Organizatorių nuotr.

Sūnus piktybiškai nelanko pamokų. Nors nuvežu iki mokyklos, jis iš jos pabėga. Pati dirbu visą darbo dieną, todėl negaliu jo pastoviai sekti. Mokykla grasina, kad kreipsis į institucijas, jog man paskirtų baudą už vaiko priežiūrą. Ar tikrai už tokį dalyką, kad vaikas praleidžia pamokas, man gali būti paskirta bauda?

ATPK 181 straipsnio 1 dalyje numatyta atsakomybė tėvams arba juos atstojantiems asmenims už piktybinį nevykdymą pareigos auklėti, mokyti ir prižiūrėti nepilnamečius vaikus arba nepilnamečių teisės pažeidimų padarymą, vadinasi tėvai ir juos atstojantys asmenys administracinėn atsakomybėn trauktini, kai jie piktybiškai nevykdo pareigos auklėti, mokyti, prižiūrėti savo nepilnamečius vaikus. Pažymėtina, kad teismų praktikoje laikomasi pozicijos, jog nepilnamečio vaiko tėvai neturi būti savaime baudžiami administracine tvarka už kiekvieną vaiko teisės ar moralės normų pažeidimą. Už teisės pažeidimą, numatytą ATPK 181 straipsnyje, nepilnamečio vaiko tėvai gali būti nubausti tik nustačius administracinio teisės pažeidimo sudėtį ir nustačius bei įvertinus, kaip tėvai vykdo įstatymu nustatytas tėvų pareigas, koks vaiko amžius, koks vaiko atliktų veiksmų pobūdis, pasekmės ir t. t. Pavyzdžiui, kai nepilnamečiai daro veikas, atitinkančias ATPK numatytų pažeidimų požymius, paprastai laikoma, kad šių nepilnamečių tėvai nenaudoja tėvų valdžios, t. y. netinkamai auklėja ar prižiūri savo vaikus.

Deja, šiuo atveju negalime atsakyti, ar Jūsų veikoje yra administracinio teisės pažeidimo sudėtis, kadangi trūksta duomenų įvertinti, ar tinkamai vykdote įstatymu nustatytas tėvų pareigas. Tačiau pažymime, kad vadovaujantis ATPK 181 straipsniu tėvų valdžios nepanaudojimas arba panaudojimas priešingai vaiko interesams – užtraukia įspėjimą tėvams. Tokia pat veika, padaryta tėvų, baustų administracine nuobauda už šio straipsnio pirmojoje dalyje numatytą pažeidimą užtraukia baudą tėvams iki vieno šimto penkiolikos eurų.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151  arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA”  Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA