R.Karbauskis atsakė į konservatorių kritiką: man tai primena kosmosą | Kas vyksta Kaune

R.Karbauskis atsakė į konservatorių kritiką: man tai primena kosmosą

delfi.lt 2016/10/21 11:58
Asociatyvi nuotr. / Delfi.lt nuotr.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis DELFI sakė jau pateikęs pasiūlymą ir konservatoriams, ir socialdemokratams dėl didžiosios koalicijos formavimo, nors negailėjo kritikos nei vieniems, nei kitiems.

„Mano pasiūlymas jau pateiktas dėl didžiosios koalicijos, kur Vyriausybė būtų profesionali, o mes visi dirbtume Seime prie klausimo, kaip toliau Lietuvai vystytis į priekį, prie Vyriausybės programos ir panašiai“, – planuoja R. Karbauskis.

Tačiau jokių atsakymų iš minėtų partijų atstovų jis aiškino kol kas nesulaukęs, tiesa, to ir nesitikėjęs, kol nėra galutinių rinkimų rezultatų. Beje, pasiūlymą dėl bendradarbiavimo jis tikino išsakęs viešai, su partijų lyderiais apie tai privačiai nekalbėjęs.

„Jei šios trys jėgos susitartų, tai būtų didžioji koalicija, kurioje būtų absoliuti konstitucinė dauguma – 115-120 žmonių“, – skaičiavo jis.

Politikas Lenkų rinkimų akcijos aiškino tikrai nematantis jokioje bendroje koalicijoje, nesvarstantis kol kas jungtis ir su liberalais.

Pažėrė kritikos ir socialdemokratams, ir konservatoriams

Paklaustas, kaip vertintų socialdemokratų galimybes dalyvauti profesionalų vyriausybėje, R. Karbauskis aiškino dabartiniais šios partijos paskirtais ministrais tikrai nesantis patenkintas, tačiau įžvelgiantis galimų bendradarbiavimo taškų.

„Jei kalbėsime apie dalyvavimą koalicijoje, ji bus didžioji koalicija, joje dalyvaus ir konservatoriai, ir socialdemokratai, ir valstiečiai, tai, tokiu atveju, jie siūlys savo kandidatus. Bet aš labai abejoju, ar tikrai siūlyti partinius asmenis, politikus yra teisinga profesionalų koncepcijoje. Politikai dažniausiai būna labai stipriai nutolę nuo situacijos konkrečioje srityje“, – įsitikinęs R. Karbauskis.

Savo ruožtu konservatoriai, pastebi jis, pastaruoju metu itin susiskaldę, tad, visų pirma, jiems patiems reikėtų apsispręsti, kokią pusę vienais ar kitais klausimais palaiko.

„Jie vertybėse pasiklydę. Vieni žmonės šneka apie partnerystę tarp vienos lyties asmenų, kiti – kategoriškai prieš. Manau, kad jiems dar daug tarpusavyje reikės tartis, ką jie iš tikrųjų nori padaryti – liberalai jie ar konservatoriai. Nes jaunieji, matyt, ir Gabrielius priešakyje, yra liberalai, o vyresni yra konservatoriai. Matyt, pas juos bus dar daug vidinių diskusijų šiuo klausimu“, – svarstė R. Karbauskis.

Prioritetų daug, tačiau leistų vadovauti kitiems

Paklaustas apie prioritetines sritis, kuriose ministrų postų sieks, politikas aiškino, kad šios nepasikeitė – švietimas, kultūra, sveikatos apsauga, aplinkosauga, vidaus reikalų klausimai, susiję su emigracija.

„Daug temų. Nėra nesvarbių dalykų. Kai sakome prioritetus, įvardijame kelias svarbiausias sritis Lietuvai, siekiant, kad mūsų šalis neišsivaikščiotų“, – tikino jis.

Tačiau, pasak R. Karbauskio, jam nesvarbu, ar asmuo ministro poste bus iš jo atstovaujamos, ar kitos partijos. Svarbu, kad tai būtų profesionalai – geriausiai šią pareigą galintys atlikti asmenys.

„Jei bus formuojama profesionali Vyriausybė, tai visi koalicijos atstovai siūlys savo kandidatus, manau, tą patį padarys ir prezidentė – siūlys kandidatus į tuos postus, nepriklausomai, kam mes teikiame pirmenybę. Pats Vyriausybės formavimo principas bus visiškai kitoks nei iki šiol. Dabar partijos išsidalindavo įtakos sferas, pasidalindavo jas koeficientais padaugindami, atsižvelgiant, kiek kurie turi pinigų. Mūsų nuomone, to neturėtų būti. Pirma turime kalbėti apie programą – kokios nuostatos atsiranda, o toliau ieškome profesionalų, kurie būtų geriausi tai sričiai ir Lietuvai“, – tikino jis.

Sieks profesionalų

Tiesa, kol kas R. Karbauskis aiškino neįsigilinęs nei į konservatorių, nei į socialdemokratų siūlomus kandidatus, pavyzdžiui, į švietimo ir mokslo ministro postą, nors šią sritį jis įvardija kaip pirmąją prioritetinę.

„Jei ir mūsų prioritetas yra Švietimo ir mokslo ministerija, nesakome, kad mūsų kandidatas būtinai turi būti vadovo poste, nes mes pirmiausiai žiūrėsime, kuris iš siūlomų yra tinkamiausiais atitikti pareigas. Mūsų kandidatė tikrai tinkama, bet jei bus stipresnis siūlomas, mes tame nematome problemos. Mes tiems žmonėms niekuo nesame įsipareigoję“, – aiškino politikas.

LVŽS į švietimo ir mokslo ministrės postą siūlo Lietuvos edukologijos universiteto prorektorę Viliją Salienę, konservatoriai – Mantą Adomėną, Valentiną Stundį ir Petrą Baršauską, socialdemokratai šiose pareigose įsivaizduoja Rimantą Vaitkų.

Išvadino kosmonautais, sėdinčiais Marse

„Kalbant apie pirmuosius du konservatorių kandidatus, aš jų niekaip neįvertinčiau kaip savo srities profesionalų. Žinau, kad jie yra išsilavinę, galbūt toje srityje, bet aš profesionalumo ir išsilavinimo taip paprastai nesugretinu. Jie per ilgai yra Seime. Ir per ilgai yra politikoje, kad vertintų save kaip tos srities specialistus. Dėl P. Baršausko – nelabai galėčiau komentuoti, nežinau“, – konservatorių kandidatus vertino jis.

Nesiėmė vertinti jis ir socialdemokratų kandidato R. Vaitkaus.

„Aš nesiimsiu dabar vertinti, nes nesu įsigilinęs, nežinau šio žmogaus“, – apie jį sakė R. Karbauskis.

Tačiau LVŽS pirmininkas neslėpė, kad konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio pastaruoju metu išsakyti teiginiai, kad Lietuvoje turėtų likti vos 3 didieji universitetai, reikėtų atleisti pakankamai didelę dalį mokytojų, jam kelia nuostabą.

„Mūsų oponentai atrodo, kad kosmonautai yra. Jie kažkokias kuria naujas versijas, naujus sprendimus. Aš apie siūlymus naikinti universitetus, atleisti 10 tūkst. mokytojų. Man tai primena kosmosą. Panašu, kad tie, kas rašė programą, sėdi Marse ir šneka apie Lietuvą. Na, reikia bent šiek tiek pasidomėti“, – kritikos nevengė jis.

Anot R. Karbauskio, kai kurių specialybių mokytojų kaip tik trūksta, nėra tokių, kurie skųstųsi, kad trūksta darbo. Savo ruožtu universitetai regionuose turėtų likti, tik reikėtų perskirstyti jų finansavimo sistemą – naikinti studentų krepšelius.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA