Balsą Kaune atidavęs R. Karbauskis: nesame akli ir kurti – prasidėjo atviras puolimas | Kas vyksta Kaune

Balsą Kaune atidavęs R. Karbauskis: nesame akli ir kurti – prasidėjo atviras puolimas

delfi.lt 2016/10/20 11:39
Delfi.lt nuotr.

Lietuvos valstiečių-žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis įsitikinęs, kad po puikaus pasirodymo pirmajame Seimo rinkimų ture, prieš jo vadovaujamą partiją prasidėjo atviras konkurentų puolimas.

[galerija kiek=””]

R. Karbauskis mano, kad tokiu būdu siekiama mažinti rinkėjų aktyvumą rinkimuose, kas nebūtų naudinga valstiečiams.

Ketvirtadienį R. Karbauskis balsavo išankstiniuose rinkimuose Kauno savivaldybėje.

„Jei ateis virš 30 proc. rinkėjų – mes laimėsime. Jei ateis mažiau – pralaimėsime. Tai yra tas skaičius, kai mūsų pagrindinių oponentų rinkėjas, kaip manoma, ateis. 35 proc. jau būtų geras rezultatas mums“, – kalbėjo R. Karbauskis.

– Ar konservatoriai jau jūsų partneriai ar dar išlieka varžovais? – žurnalistai paklausė R. Karbauskio.

– Manau, dabar visi yra varžovai. Kaip žinote, dabar jokių koalicijų nėra sudaryta ir apie jokias koalicijas net nebandoma šnekėti. Mes tą sakėme prieš pirmą turą, tas ir yra. Naktį po antro turo jokios derybos neprasidės, nes mes manome, kad tam reikia labai ramiai atsisėsti ir susiskaičiuoti. Mes pradėsime šnekėti ne apie postus, o apie vertybes, sprendimus. Dėl to tas procesas bus ilgas. Nebus taip, kad atsisėda, sumeta skaičius ir gaunasi koalicija.

Iš tikro yra labai daug takoskyrų. Tos takoskyros ypač išryškėjo antrajame rinkimų ture. Puolimas yra nuožmus. Dabar puolimas visiškai pakrypo į mūsų pusę. Matome, kad kai kuriose apygardose dirba konservatoriai kartu su socialdemokratais – jie bendradarbiauja. Ta abejonė, ar nebus konservatorių ir socialdemokratų koalicijos, man tik padidėjo. Bet, kita vertus, jeigu mes kalbame apie pokyčius valstybėje, tai jie man sunkiai sietini su konservatoriais ar socialdemokratais. Mes esame jiems pasirengę. Galiu pasikartoti, kad siūlysime didžiąją koaliciją – kai turime profesionalų Vyriausybę, o koalicijoje turime visas didžiąsias partijas, kurios pasirengusios dirbti Lietuvai.

Toks bus mano pirmasis pasiūlymas bet kuriuo atveju, o toliau jau šnekėsimės, kas kam netinka. Kai eliminuosime Vyriausybės postų klausimą, tada bus visai kitaip pažiūrėta į koalicijos klausimą. Didžiausia problema būna, kai nepasidalinama valdžia, vykdomąja valdžia.

– Minėjote, kad prieš jus prasidėjo puolimas. Kaip manote, kodėl?

Akivaizdu. Pirmiausia norima padaryti, kad kuo mažiau rinkėjų ateitų į rinkimus. Antra – norima nuvilti rinkėjus, kurie už mus balsavo. Mano įsitikinimu, jau yra perlenkta. Dabar tikriausiai ateis ir tie žmonės, kurie neplanavo balsuoti. Aš taip tikiuosi.

Visam tam puolimui nėra argumentacijos. Kaip suprantu, nelaiko mūsų oponentų nervai. Puolimas netiesioginis – jis vyksta per įvairius asmenis, kurie absoliučiai aiškiai susiję. Galbūt galvojama, kad mes to nesuprantame, bet mes nesame akli ir kurti.

– Minėjote, kad koalicijų sudarinėti neskubėsite, bet turite poziciją, su kuo galite būti koalicijoje, o su kuo ne?

Minėjau, kad pirmiausia kalbėsime apie vertybes. Aiškumas dėliojasi įvairiais klausimais. Aš sunkiai įsivaizduoju, kaip dėl vertybinių dalykų mums sektųsi susitarti su liberalais. Jų pozicijos visiškai priešingos daugeliu klausimų. Ypatingai švietimo sistemos, švietimo reformos prasme. Aišku, šituo klausimu labai sunku bus šnekėti ir su konservatoriais. Jie nori atleisti 10 tūkst. mokytojų, o iš kur jie juos paims, aš nelabai įsivaizduoju. Galiu suprasti netiesiogiai, kad jie ruošiasi panaikinti visas mokyklas kaimuose, miesteliuose ir gal surinks 10 tūkst. mokytojų.

Kitas klausimas – alkoholio kontrolė. Gal konservatoriai ir socialdemokratai mums pritars, tai visiškai akivaizdu, kad tam niekada nepritars liberalai. Daug yra klausimų, kur nuomonės išsiskiria ir galima ieškoti kompromisų, bet yra dalykų, kuriuose ieškoti kompromisų tiesiog nėra prasmės, nes tai prieštarautų tam tikram vertybiniam pagrindui.

– Gal pasikeitė jūsų pozicija dėl galimybės užimti postus?

– Aš postų nebijau, bet aš noriu, kad būtų taip kaip parašyta Konstitucijoje. Seimas atlieka parlamentinę kontrolę, o tam, kad taip būtų, partijų vadovai turi dirbti Seime. Seimas turi būti tas politinis svorio centras, kuris absoliučiai kontroliuoja Vyriausybę. Taip turi būti ir taip bus. Aš esu tuo tikras.

Mano sprendimas (nekandidatuoti į kokį nors postą – DELFI) gimė ne vakar ir ne šiandien. Projektuojantis tą vaizdą, kuris turi būti po rinkimų, aš aiškiai suprantu, kad nei Gabrieliui Landsbergiui, nei kitų partijų vadovams nereikėtų eiti į Vyriausybę jokiu atveju, jei mes norime turėti stiprų Seimą. O stiprų Seimą mes privalome turėti. Kitaip mes neturėsime to, ko jau neturime 25 metus – parlamentinės kontrolės. Jos išvis nėra.

Kitų partijų vadovai turės patys apie tai galvoti, ar mūsų argumentai nėra pakankami, kad būtų taip, kaip mes siūlome.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA