R.Karbauskis įvardino, kokia koalicija po rinkimų Lietuvai būtų geriausia | Kas vyksta Kaune

R.Karbauskis įvardino, kokia koalicija po rinkimų Lietuvai būtų geriausia

BNS 2016/10/20 14:55
Delfi.lt nuotr.

Lietuvai naudingiausia būtų nauja plati koalicija, į kurią įeitų trys daugiausia rinkėjų balsų gavusios partijos, teigia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

„Vertybine prasme nelabai įsivaizduoju galimoje koalicijoje liberalų“, – ketvirtadienį BNS sakė antrajame Seimo rinkimų ture iš anksto balsavęs R.Karbauskis.

„Man atrodo, kad geriausias Lietuvai būtų variantas, jeigu mes perliptume per savo ambicijas ir norą naudotis tuo, kuo politikai neturi teisės naudotis ir patys nesiveržtų į vykdomąją valdžią, tokiu atveju koalicijos partnerių galėtų būti trys: konservatoriai, socialdemokratai ir „valstiečiai“, – teigė pastarųjų lyderis.

Jis taip pat tvirtino, kad naująją Vyriausybę turėtų sudaryti savo srities profesionalai, o buvusių ministrų neturėtų likti tarp kandidatų į ministrus. R.Karbauskio teigimu, kitu atveju jo vadovaujama partija neis į valdančiąją koaliciją.

„Tarp partijų kandidatų į ministrus matau žmones, kurie jau buvo ministrais. Pridengti juos keliais jaunesniais kandidatais tėra žaidimas, kad visi rastų sau mėgstamą kandidatą. Mes girdėjome A.Kubiliaus pavardę, kad jis galbūt būsimas finansų ministras, bet aš, pavyzdžiui, niekaip tokio varianto neįsivaizduoju jokioj koalicijoj, – kalbėjo R.Karbauskis. – Yra tam tikrų politikų, kurie į tą upę, matyt, antrą sykį nebris, o jeigu įbris, tai mūsų tokioje koalicijoje negalėtų būti.“

Jis neslėpė ir skeptiško požiūrio į galimus koalicijos partnerius.

„Partijos, kurios vartoja žodį „pokyčiai“, jau buvo valdžioje ir daug kartų, aš tikrai nelabai linkęs tikėti, kad jos iš esmės pasikeis ir nebesirūpins įdarbinimu savo partijos narių ir teiks į Vyriausybę savo sričių profesionalus. To nebuvo jiems būnant valdžioje, to nebus, matyt, ir dabar“, – BNS sakė R.Karbauskis.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas taip pat neatmetė galimybės, kad po Seimo rinkimų Lietuvą valdys socialdemokratų ir konservatorių koalicija. Šių partijų atstovų teiginius, kad dėl ideologinių skirtumų jos negalėtų dirbti drauge, R.Karbauskis vadino plepalais.

Jis įsitikinęs, kad Lietuvai geriausia išeitis – profesionalų Vyriausybė. Anot politiko, ją formuojant savo kandidatus galėtų siūlyti ne tik koalicijos partneriai, bet ir prezidentė.

„Formuojant profesionalų Vyriausybę prezidentės vaidmuo smarkiai padidėja. (…) Ji galėtų pati, ir aš to labai norėčiau, kad siūlytų žmogų, kurį mato (tinkamą eiti pareigas – BNS)“, – sakė R.Karbauskis.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kelti kandidatai 40 vienmandačių apygardų pateko į antrąjį Seimo rinkimų turą, dar du kandidatai formaliai yra iškėlę savo kandidatūras patys, nors rinkimuose dalyvauja su šia partija.

R.Karbauskio teigimu, jeigu per antrąjį turą rinkėjai ir vėl bus aktyvūs, dauguma „valstiečių“ laimės.

„Jeigu ateis 45 proc. rinkėjų, mes laimėsime beveik visas 42 vietas. Jeigu ateis 30 proc. rinkėjų, tada – apie pusę, jeigu ateis 25 proc., mes visai viską pralošime“, – skaičiavo jis.

Per pirmąjį rinkimų turą daugiamandatėje apygardoje Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga surinko 21,53 proc. balsų ir jau yra užsitikrinusi 19 mandatų parlamente.

Nuo trečiadienio vyksta išankstinis antrojo turo balsavimas, o sekmadienį balsavimas vyks 68 rinkimų apygardose. Trys parlamentarai išrinkti per pirmąjį turą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA