D.Grybauskaitė: kas betiki šios valdančiosios daugumos pažadais? | Kas vyksta Kaune

D.Grybauskaitė: kas betiki šios valdančiosios daugumos pažadais?

BNS 2016/10/19 20:36
Archyvo nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad Darbo kodekso nepakoregavęs Seimas netęsi pažadų.

„Aš tiesiog manau, kad visi mes, žiūrovai dabar to pažadų spektaklio, vertiname vienodai – na kas betiki šios valdančiosios daugumo pažadais?“, – žurnalistams trečiadienį sakė Suomijoje viešinti prezidentė.

Seime antradienį pritrūko balsų, kad Darbo kodekso pataisos būtų priimtos skubos tvarka. Pagal Seimo statutą, per įstatymo priėmimą savo valią pareikšti turi ne mažiau kaip pusė, tai yra ne mažiau nei 71 parlamentaras, bet tuo metu registravosi 64 Seimo nariai, todėl pataisų priimti nepavyko.

Už siūlomas pataisas balsavo įvairioms frakcijoms priklausantys 63 Seimo nariai, įskaitant ir premjerą, susilaikė vienintelis konservatorius Pranas Žeimys, balsuojančiųjų prieš nebuvo.

Viena svarbiausių Seimo priimamų pataisų turėjo būti nenustatytos apimties darbo sutarčių rūšių atsisakymas. Taip pat ketinta pritarti Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos siūlymui nustatyti, kad abejojant dėl darbo santykius reglamentuojančių sutarčių sąlygų, jos būtų aiškinamos darbuotojų naudai, ir kitus pakeitimus.

Seimas antradienį taip pat bandė ypatingos skubos tvarka dar vienam šildymo sezonui – iki 2017 metų birželio 1-osios – pratęsti PVM lengvatos šildymui galiojimą, tačiau ir šiam sprendimui priimti pritrūko parlamentarų. Svarstymo stadijoje pataisas palaikė visi 30 iš 140 Seimo salėje likusių narių.

Premjeras Algirdas Butkevičius pripažino, kad lengvatos šildymui Seime nepavyko pratęsti, nes dalis parlamentarų užsiima rinkiminėmis agitacijomis ir nedalyvavo posėdyje. Tuo metu Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos vadovas, opozicijos lyderis Andrius Kubilius tvirtino, kad daug konservatorių antradienį vakare Seimo posėdyje nedalyvavo, nes „turi daug kitų svarbių įsipareigojimų“, o jis pats tuo metu buvo Lietuvos energetikos konferencijoje.

Seimo vadovė Loreta Graužinienė tikisi, jog kitame Seimo posėdyje PVM lengvata šildymui bus pratęsta, tuo metu A.Butkevičius teigia, kad bet kuriuo atveju geriau PVM lengvatą būtų pratęsti kartu su biudžeto projektu, o ne atskirai.

Finansų ministrė Rasa Budbergytė BNS antradienį sakė, kad iš vis per metus ši lengvata biudžetui kainuoja 47 mln. eurų, o jeigu Seimas jos galiojimą pratęs dar beveik pusmečiui biudžetas negaus 32 mln. eurų papildomų pajamų.

Šiuo metu lengvatinis PVM šildymui siekia 9 proc., o standartinis tarifas – 21 procentą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA