Kauno kandidatui į Seimą – neramios dienos dėl deklaruotų pinigų kilmės | Kas vyksta Kaune

Kauno kandidatui į Seimą – neramios dienos dėl deklaruotų pinigų kilmės

BNS 2016/10/18 14:48
Archyvo nuotr.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) kandidato mediko Juozo Pundziaus deklaruotų pinigų kilmę dar kartą aiškinsis Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), kandidato deklaracijas įvertins ir partijos Priežiūros komitetas.

VMI atstovas Darius Buta BNS sakė, kad centrinis mokesčių administratorius nusprendė papildomai įvertinti J.Pundziaus deklaruotų pinigų kilmę.

„Centrinis mokesčių administratorius visada vertina visą informaciją apie mokesčių mokėtojus, todėl ir šiuo atveju yra pradėta rekontrolė tyrimo, kurį atliko Kauno mokesčių inspekcija. Bus peržiūrėti visi dokumentai ir įvertinta, ar tyrimas buvo atliktas tinkamai ir teisėtai“, – BNS sakė D.Buta.

Žiniasklaidoje pasirodžius informacijai apie didžiules J.Pundziaus paveldėtas sumas, kandidato deklaracijas planuoja vertinti ir trečiadienį į posėdį susirinksiantis partijos priežiūros komitetas.

„Negaliu prognozuoti, ar ryt bus sprendimas, mes paprašėme J.Pundziaus atsiųsti visą informaciją apie deklaracijas, apie mokestinį patikrinimą, kurį VMI vykdė jo atžvilgiu, taip pat paaiškinimą dėl paveldėtų sumų, norime sulaukti visos tos medžiagos, į posėdį ir jis pats žadėjo atvažiuoti ir pateikti paaiškinimus. Stengsimės kuo greičiau (pateikti sprendimą) šioje situacijoje“, – BNS sakė TS-LKD priežiūros komiteto pirmininkas Valdas Benkunskas.

Dienraščiui „Lietuvos rytas“ šeštadienį paskelbus, jog J.Pundzius deklaruoja iš tėvo paveldėjęs 1,5 milijono eurų viršijantį turtą, pats buvęs ilgametis Kauno klinikų vadovas BNS pateikė paaiškinimą, jog tokie paskelbti pranešimai yra klaidingi.

Pasak J.Pundziaus, deklaracijoje minimos paveldėto turto vertės neatitinka tikrovės ir susidarė sistemai praėjusių metų sausį automatiškai padarius prielaidą, kad sandoriai sudaryti buvo sudaryti eurais, o ne litais. Taip pat J.Pundzius pateikia duomenis, praėjusiais metais jo turto ir pajamų deklaracijos buvo patikrintos per VMI mokestinį patikrinimą.

„Atkreipiu dėmesį, kad pačioje deklaracijoje valiuta apskritai nėra nurodoma, tad minėta prielaida buvo padaryta interpretuojant deklaracijos duomenis, o ne dėl kandidato kaltės. Tvirtinu, kad sąmyšį sukėlusios techninės klaidos deklaracijoje buvo ištaisytos šių metų spalio 14 dieną pateikiant papildytas turto deklaracijas, kuriose visų abejones sukėlusių sandorių vertės perskaičiuotos konvertuojant sumas į eurus, taip, kad jos atitiktų realią jų vertę“, – sakoma J.Pundziaus BNS perduotame komentare.

Savo paaiškinime J.Pundzius nurodo iš tėvo paveldėjęs sklypus, kurie šeimai atiteko restitucijos keliu, namų valdą, butą, taip pat 752 tūkst. litų (apie 215 tūkst. eurais) grynųjų pinigų sumą. Iš kur tėvas sukaupė tokią sumą ir kodėl jos nenurodė savo deklaracijose, J.Pundzius sako paaiškinti negalintis, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ vėliau paskelbė įrašą su versija „apie senelio 1940 m. galimai paslėptus brangius dirbinius“.

„Bene daugiausiai klausimų sukėlė paveldėta didelė suma grynaisiais. Taip, sutinku, ji išties neatitinka verčių nurodytų, mano šiandien jau mirusio, tėvo deklaracijose. Deja, tikslių atsakymų į klausimą kodėl savo viso gyvenimo santaupų bei vertingų daiktų, kuriuos galimai pardavus susidarė didelė suma grynaisiais mano tėvas neįtraukė į savo deklaruoto turto bendrą vertę, pateikti nebeįmanoma. Labiausiai tikėtinas atsakymas – gyvendamas vienas, tuomet jau garbaus amžiaus tėvas nesijautė saugus laikydamas vertingus daiktus namuose, todėl ir nenurodė jų savo deklaracijose. Juo labiau, kad kalbama ir apie senelio 1940 m. galimai paslėptus brangius dirbinius, kurie jam ir visai šeimai tuomet neabejotinai būtų kainavę bilietą į vieną pusę, Rytų kryptimi. Juk atėję sovietai ir taip iškart nacionalizavo senelio turėtą parduotuvę, nemažą ūkį“, – aiškino J.Pundzius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA