Kaune prasidėjo žmogaus teisių kino festivalis – „Nepatogus kinas“ | Kas vyksta Kaune

Kaune prasidėjo žmogaus teisių kino festivalis – „Nepatogus kinas“

Organizatorių nuotr.

Pirmadienį kauniečius pakvietė dešimtasis „Nepatogaus kino” festivalis.

[galerija kiek=””]

Šiais metais festivalyje pristatoma tarptautinio pripažinimo visame pasaulyje sulaukę filmai, pasakojantys apie žmonių likimus, įstrigusius politinių, religinių bei socialinių konfliktų verpetuose. Kauno žiūrovams parengta programa kvies atidžiau pažvelgti į temas, kurios iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti tolimos ir neretai – nesuprantamos, tačiau tuo pat metu apgaubtos visuomenėje kuriamų stereotipų.

„Šių metų festivalio komunikacijoje atsisakėme šūkių ar paaiškinimų, nusprendėme kalbėti vaizdu. Visas festivalio įvaizdis šiemet kuriamas siekiant paskatinti žiūrovus įsijausti į kitų žmonių likimus. Juk niekada nežinome, ar mes patys kada nors netapsime pabėgėliais, ar mums nereikės kitų palaikymo ir supratimo.“ – teigia festivalio direktorius Gediminas Andriukaitis.

Festivalis pristato aštuonias skirtingas programas, tačiau beveik visi filmai atsižvelgia į šiandienos aktualijas. Kaune spalio 20 d. bus rodomas Vilniuje festivalio atidarymo metu rodytas, šiemet Berlyno kino festivalyje Auksiniu Lokiu apdovanotas Gianfranco Rosi dokumentinis filmas „Liepsnojanti jūra“.

Dabartinę Europos politinę situaciją įamžinęs filmas „Liepsnojanti jūra“ pasakoja apie Lampedūzos salos gydytojo Pietro Bartolo bei vietinio žvejo sūnaus Samuelio kasdienybę labiausiai į Pietus nutolusiame Europos taške, į kurį kiekvienais metais atplaukia tūkstančiai išsigelbėjimo nuo tėvyneje vykstančių karinių konfliktų ir bado ieškančių žmonių.

Festivalis „Nepatogus kinas“ pristatys ne tik kino meno priemonėmis atskleistą šiandienos aktualijų panoramą, bet ir sieks aktualizuoti praeities refleksijas. Festivalio retrospektyvinė programa „Holokaustas: atmintis ekrane“ yra tęstinė Lietuvą apkeliavusio projekto „Atminimo akmenys“ dalis. Bendradarbiaujant su Berlyno kino ir video meno institutu „Arsenalas“ festivalio metu visoje Lietuvoje bus rodomi restauruoti ir suskaitmeninti filmai, ieškantys kinematografinių sprendimų, adekvačiai perteikiančių žmoniją ištikusią tragediją. Kaune vieną retrospektyvos filmų „Tamsios lopšinės“ apie Holokausto aukų ir budelių vaikus užgriuvusią jų tėvų kartos naštą pirmadienį pristatė filmo autoriai Irene Lilienheim Angelico ir Abby Jack Neidik.

Socialines temas visame pasaulyje analizuojančius filmus pristatantis festivalis „Nepatogus kinas“ šiais metais Kaune tęsis iki spalio 23 dienos. Filmus rodys kino teatras „Romuva“ bei kino teatras „Cinamon“ („Megoje”).

Renginio organizatoriai primena, kad tradiciškai bilieto kainą į visus kino seansus nuspręsti gali pats žiūrovas, o mėgstantys laisvalaikį organizuoti iš anksto, bilietus gali įsigyti „Tiketos” internetinėje bilietų pardavimo sistemoje.

Dešimtasis „Nepatogus kinas“ vyks Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje, Anykščiuose, Rokiškyje ir Tauragėje.

Antradienio filmų programą rasite čia, po filmų vyks susitikimai su režisieriais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA