J. Poželą pasiglemžusi liga: klastinga ir neprognozuojama | Kas vyksta Kaune

J. Poželą pasiglemžusi liga: klastinga ir neprognozuojama

delfi.lt 2016/10/16 12:07
Archyvo nuotr.

„Ūminis pankreatitas yra sunki liga, kurios tiek eigą, tiek prognozę yra sunku nusakyti pirmomis ligos dienomis ir net savaitėmis“, – per pirmąkart dėl sveikatos ministro Juro Poželos sveikatos surengtą spaudos konferenciją sakė Santariškių klinikų gydytoja gastroenterologė Saulė Brašiškienė.

Veikiausiai dėl to, kad ūminis pankreatitas yra viena iš sunkiausių virškinamojo trakto ligų, per šiuos du mėnesius prognozės dėl ministro sveikatos vis keitėsi.

Kaip DELFI seniau pasakojo gydytojas gastroenterologas doc. dr. Vaidotas Urbonas, „sunki būklė reikalauja gydymo intensyvios terapijos skyriuje, galinčio trukti nuo kelių dienų iki kelių mėnesių ar net galinčio pasibaigti mirtimi. Visgi dažniau liga praeina lengvai ir trunka iki poros savaičių“.

Po ilgo gydymo ir nenuilstamų pastangų LR Sveikatos apsaugos ministras Juras Požela mirė spalio 16 naktį, ligoninėje.

Dvi baigtys

Prasidėjus kasos uždegimui, aktyvuojami iki tol kasoje buvę neaktyvūs fermentai. Jie pradeda virškinti kasos audinius, šie ima irti, nekrozuoti. Dažnai jau nekrozavę kasos audiniai supūliuoja, gali prasidėti kraujo užkrėtimas. Pažeidžiamos kasoje ir aplink ją esančios kraujagyslės.

LSMU Kauno klinikų gastroenterologu profesorius Gediminas Kiudelis kiek anksčiau pasakojo, kad kai agresyvūs kasos fermentai pažeidžia ne tik kasą, bet ir patenka į kraują, nukenčia visas organizmas. Dėl to neveltui kone visi kalbinti medikai šią ligą apibūdindavo kaip „klastingą bei neprognozuojamą“.

„Uždegimininės medžiagos – citokinai – gali veikti kraujotakos, kvėpavimo sistemas, visus kitus organus – inkstus, plaučius, širdį ir kt. Jei citokinų – uždegiminių mediatorių – ligos pradžioje išsiskiria labai daug, išsivysto vadinamasis dauginis organų funkcijų nepakankamumas“, – pasakojo G. Kiudelis.

Jei pacientas ištveria pirmąją fazę, sistemos bei organai arba atsistatinėja, arba dėl kasos ir kitų audinių nekrozės prasideda kitos komplikacijos. Tada pagrindinis medikų darbas – gesinti naujus „gaisrus“ skirtingose lokacijose.

Kokios komplikacijos bus konkrečiam pacientui – įvardinti sunku.

Vaistų konkrečiai nuo šios ligos – nėra

DELFI kalbinti medikai pasakojo, kad buvęs ne vienas pacientas, kuris iš ligos gniaužtų išsilaisvino ir po mėnesio, buvę stebuklų, kad pacientai pabusdavo ir po pusmečio.

V. Urbono teigimu, ūminio pankreatito sukeltas skausmas – ūmus ir sunkiai ignoruojamas.

„Įprastai skauda viršutinę pilvo dalį, virš bambos, po duobute ar po kairiuoju šonkauliu. Yra ir kitas ligai būdingas simptomas – vėmimas. Skirtingai nuo skrandžio uždegimo, po vėmimo nepalengvėja. Tad skausmas ir pykinimas – du svarbiausi simptomai, kurie vystosi ne per porą minučių, tad žmogus tikrai spėja nuvykti pas medikus. Tiesa, retais atvejais žmogų gali ištikti ir šokas“, – teigė pašnekovas. Sergantieji ūminiu pankreatitu turi būti gydomi tik ligoninėje, o esant sunkiai ligos formai – reanimacijos skyriuje.

Vaistų, kurie tiesiogiai gydytų kasos uždegimą – nėra. Todėl iš pradžių pacientai negali valgyti. Labai svarbus pakankamas skysčių kiekis į veną. Visgi ūmaus nekrozinio pankreatito atveju jau leidžiami specifiniai vaistai, antibiotikai.

Siekiant pacientą gelbėti dėl kasos nekrozės taikomas ir chirurginis gydymas – kasos, ar kasos dalies šalinimas.

Išliekamosios komplikacijos

Dažniausios ūminio pankreatito priežastys: akmenys tulžies pūslėje ar tulžies latakuose, dvylikapirštės žarnos ligos, chirurginės ir endoskopinės intervencijos, didelis riebalų, kalcio kiekis kraujyje, vaistų vartojimas, infekcinės ligos, alkoholis, pilvo trauma, sutrikusio imuniteto ligos, kraujotakos sutrikimai ir kt. Iki 20% atvejų pankreatito priežastis išlieka neaiški.

Ankstyvos ūminio pankreatito komplikacijos išsivysto iki 14 ligos paros. Tai gali būti šokas, dauginis organų nepakankamumas, gelta, kraujo krešumo sutrikimai, kraujavimas iš virškinamojo trakto. Šiuo ligos periodu dažniausiai mirštama nuo širdies–kraujagyslių sistemos ar kvėpavimo nepakankamumo.

Vėlyvųjų komplikacijų metu du trečdaliai mirčių įvyksta dėl infekcijos ir kraujo užkrėtimo (sepsio).

Net ir pasveikus nuo sunkaus pankreatito apie 60 proc. pacientų atsiranda vėlyviausios komplikacijos. Jų sunkumas priklauso nuo to, kiek kasos audinio suiro, kokie defektai liko ir kokio pobūdžio randiniai audiniai susiformavo toje vietoje. Tai gali būti ir cukrinis diabetas, ir vartų venos šakų trombozė, ir daug kitų.

Vienaip ar kitaip, visiems pasveikusiems nuo ūminio pankreatito tenka keisti mitybą bei gyvenimo būdą.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA