Mokslininko įspėjimas rūkantiems elektronines cigaretes: gali sprogti burnoje | Kas vyksta Kaune

Mokslininko įspėjimas rūkantiems elektronines cigaretes: gali sprogti burnoje

delfi.lt 2016/10/15 11:12
Archyvo nuotr.

Viena iš garsiausių Didžiosios Britanijos plastikos chirurgių išplatino rimtą perspėjimą visiems, kurie rūko elektronines cigaretes. Ji teigia turinti informacijos, kad jos sprogsta rūkančiojo burnoje, o sužeidimai tokiais atvejais prilygsta šautinei veido žaizdai, skelbia „The Sun“.

Plastikos chirurgė Dai Nguyen teigia, kad ligoninėje Velse, kur ji dirba, vien šiais metais buvo gydomi penki pacientai, nukentėję sprogus elektroninei cigaretei. Ji teigia, kad pavojus tikrai didelis – toks sprogimas burnoje gali baigtis mirtimi.

Morristono ligoninės nudegimų ir plastinės chirurginės centre šiais metais buvo gydomi penki pacientai, nukentėję sprogus elektroninės cigaretės baterijai. Trys nukentėjusieji sprogimo metu cigaretę laikė kelnių kišenėje.

Medikės raginimas gamintojams pasirūpinti šių prietaisų saugumu sulaukė pritarimo ir iš ugniagesių bei prekybos atstovų. Vis jie vieningai sutaria – žmonės, įsigydami pigius gaminius, dažniausiai atvežtus iš užsienio, rizikuoja ne tik savo sveikata, bet ir gyvybe.

„The Sun“ aprašo vieną konkretų atvejį. Velso ligoninėje buvo gydomas pacientas, kurio elektroninė cigaretė sprogo, kai jis su bičiuliais žaidė dažasvydį. Kitam nukentėjusiam nelaimė nutiko, kai elektroninė cigaretė jo kišenėje ėmė ir užsidegė – jis smarkiai nudegė šlaunį ir ranką, kuria bandė gesinti liepsnas.

D. Nguyen ir jos kolegas sukrėtė faktas, kad nesaugi elektroninė cigaretė gali padaryti tiek žalos. Ji parašė straipsnį šia tema, kuriame medikės poziciją palaikė ir prekybos atstovai.

„Iki šių metų tokių atvejų nebūna nė vieno. 2016 metais jau gydėme penkis žmones, kurie nukentėjo sprogus elektroninei cigaretei. Greičiausiai ši tendencija atspindi paprastą tiesą – toks rūkymo būdas tampa vis populiaresnis. Manau, kad problema itin opi, ir į ją vertėtų atkreipti dėmesį visos šalies mastu“, – sako plastikos chirurgė.

„Bijau, kad tai, su kuo susidūrėme šiandien, tėra ledkalnio viršūnė. Įtariu, kad ir kitos ligoninės bei skyriai turi tokių pacientų, tik mes to nežinome“, – teigia chirurgė.

Visi pacientai, kuriuos teko gydyti plastikos chirurgei, patyrė lengvų ar vidutinių nudegimų ir gana greitai pasveiko, tačiau ji girdėjo ir apie kitus atvejus, kai teko operuoti, o reabilitacijos procesas buvo ilgas ir skausmingas.

„Taip pat turiu informacijos apie atvejus, kai elektroninės cigaretės sprogo rūkančiųjų burnoje. Viskas baigėsi siaubingais sužalojimais, kurie primena tuos, kokius gautumėte, jeigu kas nors jums iššautų tiesiai į veidą“, – tvirtina D. Nguyen.

Svonsio prekybos standartų nustatymo agentūros pareigūnas Davidas Pickenas pridūrė: „Ieškant pigesnio varianto, neretai galima apsigauti ir įsigyti produktą, kuris neatitinka saugos reikalavimų. Ypatingai atsargūs turėtų būti tie, kurie elektronines cigaretes įsigyja internetu.

Nevertėtų manyti, kad, nusprendę įsigyti pigiausią variantą, gaus kokybišką produktą – rizika labai didelė“.

Jis perspėja pirkėjus: prieš pradedant naudotis įsigyta elektronine cigarete, vertėtų atidžiai perskaityti naudojimosi instrukciją, įsitikinti, kad pakuotėje yra reikiamas ženklinimas, nurodantis, kad šią elektroninę cigaretę kaip saugią naudoti įvertino Europos Sąjungos pareigūnai.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA