Senasis Kaunas: apleistas Nemunas netrukus bus geras pirmos rūšies vandens kelias | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: apleistas Nemunas netrukus bus geras pirmos rūšies vandens kelias

Leidėjas D.Vizunas, Vilniuje

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Spalio 15-ąją 1932-aisiais „Lietuvos aidas“ rašė apie Nemuno vagą nuo Kauno iki Nevėžio.

„Šiais metais baigiamas reguliuoti Nemunas nuo Kauno iki Nevėžio. Šią vasarą Kauno vandens kelių rajonas Nemuno reguliavimo darbus vykdė prie Nevėžio upės keturių kilometrų ruože. Tose vietose Nemuno vasarinė vaga vietomis siekė iki 2/4 kilometro platumo. Dabar ji susiaurinama iki 150 metrų. Blogiausias upės ruožas buvo 7 ir 10 kilometro tarpe (skaitant nuo Kauno). Toje vietoje yra didelė sala, kuri perskiria upę į dvi šakas. Be to, ten upės vagos gylis buvo tarp 0,50 ir 7 metrų. Šią vasarą ten pastatytos 28 būnos, kurių ilgis siekia 2.704 metrus. Dabar tarp Kauno ir Nevėžio žiočių Nemune yra pastatyta ši būna, kurios ilgis siekia 8.640 mtr.

Kauno vandens rajonas visus Nemuno reguliavimo darbus vykdo ūkio būdu. Būnų teko statyti kai kur net iki 7 mtr. gilumo vandeny. Sureguliuotos Nemune vagos gilumas vidutiniškai yra apie 2 mtr. Be to, iš sureguliuoto Nemuno abiejų krantų ir Vilijos tarp būnų prinešta apie 20 ha žemės. Per keletą metų šie smėlingi plotai virs pirmos rūšies pievomis. Po paskutiniojo potvynio Nemuno dešiniajame krante tarp būnų vietomis buvo prineštas smėlio sluoksnis iki 5 mtr. storumo. Nuo salos srovė, būnų nukreipta, jau nunešė apie 4 ha salos plotą.

Nemuno ruožas nuo Kauno iki Nevėžio žiočių iki pat šio laiko buvo vienas iš labiausiai apleistų upės ruožų. Tuo ruožu buvo sunku laivams plaukioti. Iš negilios vagos vanduo dažnai išsiliedavo, padarydamas žalos krantų savininkams. Dar blogiau būdavo, kai ledai pavasarį susikimšdavo ant didžiulės Veršvų salos. Tatai padidindavo potvynius Kaune. Nemalonu, kad vietos ir užsienio laivininkystės sferose apie Kauno – Smalininkų Nemuno ruožą blogai atsiliepiama. Tikimės, kad šis taip sėkmingai pradėtas Nemuno reguliavimas bus tęsiamas toliau. Tokiu būdu apleistas Nemunas netrukus bus geras pirmos rūšies vandens kelias.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA