Kaunas sulaukė tarptautinių rekomendacijų dėl modernizmo architektūros | Kas vyksta Kaune

Kaunas sulaukė tarptautinių rekomendacijų dėl modernizmo architektūros

Organizatorių nuotr.

Trečiadienį kultūros viceministras Romas Jarockis, Kultūros ministerijos ir Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato specialistai susitiko su tarptautiniu UNESCO ekspertu Jad Tabet iš Prancūzijos, kuris bendru susijusių institucijų kvietimu atvyko į Lietuvą, siekiant įvertinti šiuo metu rengiamus dokumentus dėl Kauno modernizmo architektūros įrašymo į UNESCO Preliminarųjį pasaulio paveldo sąrašą.

Susitikimo metu ekspertas Jad Tabet pažymėjo, kad Kauno modernizmo architektūra turi potencialo sulaukti UNESCO pasaulio paveldo statuso, tačiau tam reikalinga įdėti nemažai pastangų ir tinkamai suformuluoti šios vietovės išaiškinimą bei pagrindimą tarptautiniu mastu. Ekspertas atkreipė dėmesį, kad šią vietovę vertėtų traktuoti kaip urbanistinį ansamblį ir nesitelkti į atskiras pastatų grupes, pabrėžti Kauno modernizmo architektūros susikūrimo tęstinumą, turintį savo priešistorę ir tąsą, tarptautinei bendruomenei Kauno modernizmo architektūrą pristatyti kaip tam tikroje vietoje ir laike įprasmintą pasakojimą.

Ekspertas taip pat pateikė kelis pavyzdžius, kai modernizmo paveldas buvo įrašytas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą būtent dėl jo išskirtinių sąsajų su vietos istorine raida ir tradicijomis.

Ekspertas Jad Tabet vizito Lietuvoje metu spalio 10–11 d. lankėsi Kaune, kur susitiko su Kauno miesto savivaldybės atstovais, architektūros ir kultūros paveldo specialistais. Paraišką, siekiant šią vietovę įrašyti į UNESCO Preliminarųjį pasaulio paveldo sąrašą, rengianti tarpinstitucinė darbo grupė, atsižvelgiant į Kauno miesto savivaldybės planus, planuoja parengti iki šių metų pabaigos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA