Konservatoriams pavyko aplenkti „valstiečius“, „darbiečiai“ prarado apie 200 tūkst. rinkėjų | Kas vyksta Kaune

Konservatoriams pavyko aplenkti „valstiečius“, „darbiečiai“ prarado apie 200 tūkst. rinkėjų

BNS 2016/10/10 23:44
DELFI montažas

Pusę Seimo narių mandatų pasidalijo šešios partijos, rodo pirminiai visų apylinkių duomenys.

Po pirmojo Seimo rinkimų turo Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) 1441 balsu lenkia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą. Daugiausia – apie 200 tūkst. – rinkėjų prarado dabartinei valdančiajai koalicijai priklausanti Darbo partija.

Vėlų pirmadienio vakarą Vyriausiajai rinkimų komisijai paskelbus balsavimo rezultatus iš visų rinkimų apylinkių, paaiškėjo, kad už konservatorius balsavo 275 tūkst. 365 rinkėjai, tai sudaro 21,66 proc. visų atėjusių balsuoti rinkėjų. Partija jau užsitikrino 20 mandatų.

Šie rinkimai TS-LKD buvo sėkmingesni nei prieš ketverius metus. Jie gavo maždaug 70 tūkst. balsų daugiau.

Antroje vietoje su 19 mandatų likę „valstiečiai“ gavo 273 tūkst. 924 arba 21,55 proc. rinkėjų balsų. Tai 220 tūkst. balsų daugiau nei prieš ketverius metus.

Trečia likusi Lietuvos socialdemokratų partija pelnė 183 tūkst. 479 arba 14,43 proc. rinkėjų balsų. Jiems skirta 13 mandatų parlamente.

Per ketverius metus ši valdančioji partija neteko beveik 69 tūkst. rinkėjų pasitikėjimo.

Už opozicinį Liberalų sąjūdį šiemet balsavo 114 tūkst. 869 arba 9,04 proc. rinkėjų. Tai leidžia partijai tikėtis mažiausiai aštuonių mandatų Seime. Nors buvęs šios partijos lyderis Eligijus Masiulis šiemet pateko į politinės korupcijos skandalą, jam pateikti įtarimai dėl kyšininkavimo, liberalai, palyginti su 2012 metais, prarado vos per 3 tūkst. balsų.

Tuo metu Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, nors giriasi, kad sustiprino savo pozicijas, iš tiesų daugiamandatėje apygardoje neteko apie 10 tūkst. balsų, palyginti su buvusiais rinkimais. Šiemet už šią politinę jėgą balsavo 69 tūkst. 796 arba 5,49 proc. rinkėjų. Jai tenka penki mandatai.

Kiek daugiau nei 30 tūkst. balsų prarado partija „Tvarka ir teisingumas“. Per pirmąjį rinkimų turą „tvarkiečiai“ surinko 67 tūkst. 794 arba 5,33 proc. balsų. Ji taip pat gavo penkis mandatus.

Daugiau partijų rinkimų barjero neįveikė.

Pirminiai balsavimo rezultatai baigti skelbti pirmadienį po 23 valandos, tai yra praėjus daugiau nei parai po rinkimų apylinkių uždarymo. Ilgiausiai užtruko rezultatų pateikimas iš Sporto ir Tuskulėnų apylinkių Žirmūnų apygardoje bei Volungės apylinkės Alytuje.

Didžiausią nusivylimą rinkėjai pademonstravo dabar valdančiajai koalicijai priklausančia Darbo partija. Jai pavyko gauti tik 59 tūkst. 609 arba 4,69 proc. rinkėjų palaikymą. Tai yra per 200 tūkst. rinkėjų balsų mažiau nei 2012-aisiais.

Darbo partija kitos kadencijos Seime vietų negavo. Keletas jos atstovų į parlamentą gali patekti, jeigu laimės kovą per antrąjį rinkimų turą.

Spalio 23 dieną rinkimų kova vyks dar dėl 68 Seimo narių mandatų vienmandatėse apygardose. Trijose vienmandatėse apygardose parlamentarai išrinkti jau per pirmąjį turą.

Lietuvos Seimą sudaro 141 parlamentaras.

Išsamią informaciją apie tai, koks buvo rinkėjų aktyvumas Kaune ir Lietuvoje, kiek procentų balsų gavo kiekviena partyja daugiamandatėje rinkimų apygardoje ir kokie politikai bandys pelnyti jūsų simpatijas antrajame Seimo rinkimų ture, rasite paspaudę ant nuorodos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA