R.Karbauskis naktį dėl koalicijos su neblaiviais asmenimis nesitars, bet bijo, kad susitars socdemai su konservatoriais | Kas vyksta Kaune

R.Karbauskis naktį dėl koalicijos su neblaiviais asmenimis nesitars, bet bijo, kad susitars socdemai su konservatoriais

BNS 2016/10/09 22:10
DELFI nuotr.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad rinkimų naktį „valstiečiai žalieji“ dėl valdančiosios koalicijos nesiderės. Tokios pozicijos laikosi ir partijos sąrašo lyderis Saulius Skvernelis, teigiantis, kad derėtis skuba valdžios žūtbūt siekiančios partijos.

Užsidarius rinkimų apylinkėms, R.Karbauskis sakė tikįs, kad jo partija laimės pirmąjį turą, o derybos vyks tik pasibaigus antrajam po dviejų savaičių.

„Mes anksčiau pasakėme, kad kol nesibaigs rinkimai, tol niekas nesitars tikriausiai. Jeigu per šiandien susitars konservatoriai su socialdemokratais, tai vienintelis variantas, kad jie susitars tarpusavyje“, – žurnalistams sakė R.Karbauskis.

Paklaustas, kodėl nenori tartis dėl koalicijos rinkimų naktį, kai kitos partijos tokius susitarimus yra pavertusios tradicija, R.Karbauskis teigė, kad metas sulaužyti tradicijas, be to, pabrėžė, kad nenori tartis su neblaiviais asmenimis.

„Jūs teisingai pasakėte, tradicija. Manau, kad laikas ją sulaužyti ir manau, kad ši naktis tą parodys – tradicija bus sulaužyta. Po pirmo turo neprasidės derybos, kita vertus, mes nenorėtume vesti derybų su žmonėmis, kurie yra neblaivūs. Praėjusią kadenciją, man atrodo, koalicija buvo sudaryta tarp neblaivų asmenų“, – sakė jis.

S.Skvernelis partijos štabe žurnalistams teigė, kad rinkimų naktį nėra prasmės siekti koalicijos, nes pirmasis rinkimų turas „yra tik pusė darbo“. Anot jo, naktį po štabus vaikšto tų partijų atstovai, kurie bet kokia kaina siekia valdžios.

„Ateis rytas, bus skaičiai, tada galbūt bus galima pradėti ir kalbėtis, kažkokias bent pozicijas programines derinti. Matysime galiausiai, kiek išėjo į antrą turą vienmandatėse ir tada galėsime kalbėtis. Dabar toks lakstymas nėra atsakingas. Tie, kas bando pasiekti valdžią bet kokia kaina – tada taip, tas lakstymas turi prasmę“, – užsidarius rinkimų apylinkėms žurnalistams teigė S.Skvernelis.

R.Karbauskis mano, kad partijai naudingas kuo didesnis rinkėjų aktyvumas, o 50 proc. aktyvumą jis laiko aukštu.

„Didesnis aktyvumas mums tikrai turėtų būti naudingas, aš taip manau, o labai džiugina, kad žmonės nepriklausomi nuo tokio oro, kuris daugelyje Lietuvos vietų buvo tikrai prastas. Jie atėjo. Žinome, kad daug žmonių, kurie registravosi, yra išvažiavę, bet jie yra įtraukti į rinkėjų sąrašus, tai praktiškai turime labai aktyvius rinkimus. Tai džiugina, nes kuo daugiau žmonių dalyvauja, tuo teisingiau jie išsirenka“, – sekmadienį vakare žurnalistams LVŽS rinkimų štabe sakė R.Karbauskis.

Praėjusiuose Seimo rinkimuose LVŽS neperkopė 5 proc. balsų ribos, būtinos patekti į Seimą. Tačiau šiemet R.Karbauskis neatmeta galimybės laimėti pirmajame rinkimų ture.

„Dabar man atrodo, kad mes būsime pirmi“, – teigė R.Karbauskis.

Jis neišskyrė, kurios rinkėjų grupės šiemet daugiausiai galėtų balsuoti už partiją. Anot jo, jaunesni rinkėjai Šiaulių apskrityje tikrai balsuos už LVŽS, tačiau kitų amžiaus grupių neišskyrinėjo.

„Manau, tie, kurie jaunesni, kurie žino, ką mes darome, galbūt Šiaulių apskrityje jaunimas tikrai balsuos, nes žino, kad aš dvidešimt metų dirbu su jaunimu ir taip toliau. Ten, kur žmonės mažiau žino, galbūt turi mažiau motyvo už mus balsuoti, jaunimas turi kitus motyvus, bet čia kalbant apie tuos ypatingai jaunus rinkėjus – 18-25 metų. Jeigu šnekėti visumoje, aš manau, kad visų amžiaus grupių parodys patys rinkimai. Kai matydavome apklausas, tai nebuvo aiškiai išreikštos grupės“, – tikino jis.

S.Skvernelis taip pat tikino norėjęs kuo didesnio rinkėjų aktyvumo, o jeigu politinės jėgos siekia laimėti rinkimus dėl menko aktyvumo, „tai nuvilia“. Sąrašo lyderio nuomone, partijai šie rinkimai bet kuriuo atveju bus pergalingi, mat palyginti su 2012 metų rinkimais rezultatai bus geresni.

„Bet kuriuo atveju mes tikrai laimėsime, nes palyginus su praeitais rinkimais, kai partija nepraėjo 5 proc. ribos ir turi vieną Seimo narį, tai tikrai bus pokyčiai reikšmingi tikrai šioje vietoje“, – teigė S.Skvernelis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA