VRK pirmininkas Z.Vaigauskas prieš rinkimus ragina susilaikyti nuo mygtuko „patinka” | Kas vyksta Kaune

VRK pirmininkas Z.Vaigauskas prieš rinkimus ragina susilaikyti nuo mygtuko „patinka”

BNS 2016/10/08 10:56
Asociatyvi / Facebook nuotr.

Įsigaliojus draudimui agituoti Seimo rinkimuose, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas ragina socialinių tinklų vartotojus vengti raginimų balsuoti už konkrečius politikus, nesidalyti agitacine medžiaga ir net susilaikyti nuo mygtuko „patinka“.

„Nuo 1 val. nakties „tylos valanda“ yra visiems, visai Lietuvai, visoje Lietuvos teritorijoje. Negali būti platinami nei laikraščiai, nei naujos publikacijos, prašome, kad interneto portaluose politinės agitacijos neliktų. Reikėtų „nelaikinti“ ir nebendrinti informacijos, kuri yra politinė reklama ir jokiu būdu nepradėti politinės reklamos, gerbti įstatymus“, – BNS sakė Zenonas Vaigauskas.

Anot jo, bendra informacija apie rinkimus ir kvietimas balsuoti nėra draudžiamas.

Z.Vaigauskas sako, kad surašyti pažeidimų protokolą gali bet kuris apylinkių rinkimų komisijų narys. Baudas skiria teismas.

Anot VRK vadovo, per ankstesnius rinkimus keli asmenys buvo nubausti už agitaciją „Facebook“ tinkle. Z.Vaigausko teigimu, rinkimų komisija preciziškai netikrins socialinių tinklų, bet reaguos gavusi skundų ir informacijos apie rimtus pažeidimus, pavyzdžiui, naujus reklaminius vaizdo klipus ar tiesioginį agitavimą.

„Žinau atvejį, kai vienas kandidatas per savivaldybių tarybų rinkimus, matyt, ne be kieno nors pagalbos, buvo apskųstas apygardos komisijai ir teismas pripažino jį kaltu, uždėjo baudą. Jis bandė aiškinti, kad sūnus, atvažiavęs iš Airijos ar Anglijos, vietoje tėvo, kuris buvo kandidatas, tą dalyką paplatino. Jei nustatysime, kad yra ta medžiaga išplatinama, šimtu procentų protokolų nesurašysime. Bet jei bus skundai ir paaiškės, kad kažkas yra, surašysime protokolus“, – sako jis.

Seimo rinkimų įstatymas numato, kad rinkimų agitacija, neatsižvelgiant į jos būdus, formas ir priemones, draudžiama likus 30 valandų iki rinkimų pradžios ir rinkimų dieną iki balsavimo pabaigos, išskyrus išorinę politinę reklamą, iškabintą iki prasidedant šiam rinkimų agitacijos draudimui.

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas už agitacijos draudimo prieš rinkimus pažeidimą numato baudą nuo 144 iki 289 eurų, rinkimų komisijų nariams arba kitiems pareigūnams, stebėtojams – nuo 289 iki 1158 eurų. Visuomenės informavimo priemonių vadovams už tokius pažeidimus gali būti skiriama 2896 iki 14481 euro.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA