A. Tapinas sausakimšą kauniečių salę ragino eiti balsuoti: kaip pasiklosit – taip išmiegosit | Kas vyksta Kaune

A. Tapinas sausakimšą kauniečių salę ragino eiti balsuoti: kaip pasiklosit – taip išmiegosit

R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienio vakarą „Laisvų pokalbių vakarų” iniciatyvą aplankė žurnalistas Andrius Tapinas, prieš kelias savaites įkūręs pirmąją nelegalią televiziją. 

[galerija kiek=”16″]

Į susitikimą muzikos klube  „Orixo” susirinko daugybė jaunų žmonių, salėje jie vos tilpo, dauguma neturėjo, kur atsisėsti, tačiau ši smulkmena neatbaidė – susidomėjusi minia stovėjo visą susitikimo laiką – apie dvi valandas.

Pokalbį moderavęs žurnalistas Paulius Gritėnas, svečiui iš Vilniaus daugiausiai klausimų uždavė apie prasidėjusius Seimo rinkimus, kuriuose šįmet itin aktyviai balsuoja – jaunimas. A. Tapinas papasakojo ir apie jo įkurtą  internetinę televiziją „Laisvės TV”, Kaune pavasarį suorganizuotą „Laisvės pikniką”, dalyvavimą projekte „Misija Sibiras’16”  bei aktyviai aiškino, kaip svarbu kiekvienam susirinkusiajam atlikti savo pilietinę pareigą – nueiti ir pabalsuoti.

Pokalbis su A. Tapinu

Sibiras sustiprino valią

A. Tapinas miniai pasakojo esąs tremtinės vaikas ir tremtinės anūkas, tad abejonių, dėl dalyvavimo Sibiro misijoje – nekilę, tačiau ten nuvykus, fizinio darbo krūvis (kapaviečių tvarkymas, kryžių gaminimas) didžiulio džiaugsmo nesukėlęs. „Sibiras sustiprino valią priešintis jėgai. Žinoma, buvo momentų, kai norėjau namo. Visą gyvenimą daug mokiausi, kad tik nedirbčiau fizinio darbo, nes už protinį moka geriau, o ten buvo galybė fizinio darbo! Skauda nugarą, lieja prakaitas, nėra vandens, interneto, nėra kur atsigulti, o dar ta poliarinė diena…”, – iš kelias liepos savaites trukusio projekto „Misija Sibiras’16” prisiminė pašnekovas.

Tačiau, kaip pats pasakojo, tokie laikini nepatogumai tebuvo juokas, mat po kelių savaičių visi grįžo į savo laisvą šalį, kurioje veikia daugiau, nei du televizijos kanalai – ne kaip lankytame Sibiro regione Igarkoje. Pašnekovas pabrėžė, kad anuomet ištremti į Sibiro gūdumas lietuviai, troško kada nors sugrįžti į Lietuvą, tačiau tai tebuvo svajonė, mat jie jau žinojo, kad svetimoje žemėje ir numirs.

„Manau, „Laisvės TV” įkūrimas, tam tikra prasme, sąlygotas potyrių Sibire”, – teigė A. Tapinas.

Pokalbis su A. Tapinu

„Laisvės TV” – alternatyva komercinėms televizijoms

Vakaro svečias aiškino, kad naująją televiziją sukurti inspiravo neigiami pokyčiai žiniasklaidoje. „Kodėl nesukūrus savos televizijos, ypač, jei komercinės televizijos rodo tokį „š”?”, – pamanė jis su bendraminčiais.

Jie sugalvojo žmonėms pasiūlyti kokybišką turinį, kaip alternatyvą, jo įsitikinimu „šlamštui”, ir paprašė už tai žiūrovus sumokėti. Internetinę platformą A. Tapinas pasirinko, nes yra įsitikinęs, kad internetas ateityje turės dar didesnę įtaką.

Pokalbis su A. Tapinu

A. Tapinas džiaugėsi, kad žmonių reakcija į šį projektą buvo neįtikėtina: „Pasaulyje esame 22-oje vietoje pagal prenumeratorių kiekį ir surinktų pinigų skaičių, vienoje didžiausių „grandfaningo” platformų. Bet turiu pažymėti, čia nėra verslo planas, tai tiesiog smaguma”, – teigė žinomas žurnalistas.

Pokalbis su A. Tapinu

Vyras aiškino, kad remiantieji projektą – gauna ataskaitą už nuveiktus darbus. Pasak A. Tapino, surenkamos lėšos nėra itin išraiškingos, esą tokios sumos komercinėse televizijose yra vien vedėjo alga, o jo projektas už tiek sukuria visą laidą. Pats minčių apie komercines televizijas neturi, nors anksčiau ir dirbo tokios TV Žinių tarnyboje. „Nežinau, koks alkanas turėčiau būti, kad eičiau į komercinę televiziją”, – sakė A. Tapinas.

Pokalbis su A. Tapinu

Ką išrinksi – taip gyvensi dar 4 metus

Susirinkusiai miniai žurnalistas aiškino, kad Lietuvos partijose tik nedidelė dalis politikų – profesionalai, o likusieji sudaryti iš ne tokių profesionalių asmenų, tarp kurių dalis net – „kosmonautai”.

„Partijoje gal 10-20 proc. sudaro „kieti” politikai, 20 proc. – „kosmonautai”, 30 proc. – komunistai, o likusiuosius 30 proc. užpildo „komuniagos”, pastarieji yra 1984-85 metuose užstrigę asmenys, kurie, pagal moralę, mentalitetą, technologijų suvokimą – jaučiasi nuvilti, jog niekas jų neinformavo, kad pasaulis nuėjo į priekį”, – aiškino A. Tapinas.

Pasak jo, šalyje yra 4-5 partijos, vertos rinkėjų dėmesio: „Atmeskime klounus, Lietuvos priešus, visiškus marginalus, taip pat tuos, kurie nori kitaip mąstančiuosius gydyti arba šaudyti. Tikrai nėra sunku išsirinkti. Svarbesnis dalykas – reitingavimas. Būtina reitinguoti”, – ragino A. Tapinas.

Seimo narius jis prilygino šunims, kuriuos reikia dresuoti: „Seimo nariai, kaip 7 mėnesių lygiaplaukis retriveris – juos reikia dresuoti. Tą turime padaryti mes. Negalvokite, kad atėjote, pabalsavote ir viskas. Ne. Reikia politikus laikyti ant trumpo pavadžio, bet ne tam, kad mūsų bijotų, reikia, kad valdžia gerbtų mus, o mes – valdžią. Tada pradėsime judėti į priekį ir daugkas priklausys nuo mūsų pačių”, – tikino pašnekovas.

Pokalbis su A. Tapinu

Jis pažymėjo, kad rinkėjai turi būti aktyvūs: Seimo narių reikalauti darbo ataskaitos, patys siūlyti idėjas.

A. Tapinas užsiminė, kad derėtų mažinti Lietuvos Seimo narių skaičių iki 101, nes mažėja pačių rinkėjų, esą, sumažėtų korupcijos tikimybė, darbas vyktų efektyviau. „Pažiūrėkite, kiek politikų dalyvauja Seimo posėdžiuose, ar dažnai būna visi 141? Priimant svarbius įstatymus, jų tesėdi vos 60 salėje. Kažkas čia ne taip”, – svarstė žurnalistas.

Balsuoti būtina

A. Tapinas pastebėjo, kad net Saulės užtemimą galima pamatyti dažniau, nei turima galimybė balsuoti ir išsirinkti savo ateitį, tad tą padaryti būtina, juolab, kad kita tokia proga pasitaikys tik 2020 metais.

„Neidamas balsuoti, tu atsisakai savo norų, savo ateities. Vienintelis atvejis, kai gali neiti balsuot ir jaustis ramiai – jei turi bilietuką į Londoną ar Dubliną. Bet jei turi planų, troškimų, ketinimų Lietuvoje, nori kurti šeimą ir auginti vaikus čia – net abejonių negali būti, ką veiksi sekmadienį. Pamąstykite: ketveri metai – labai daug. 141 žmogus, iš jų 14 ministrų, viceministrai ir t.t. jie eis arti jūsų, kai žingsniuosite Laisvės alėja, įsiklausykite, kartu su jumis eis ir naujieji Seimo nariai, jie reguliuos jūsų žingsnius”, – balsavimo svarbą akcentavo A. Tapinas.

Pokalbis su A. Tapinu

Jis pasirėmė D. Britanijos politiko Vinstono Čerčilio žodžiais, kad demokratija labai prasta sistema, tačiau geresnių – dar neišrasta, tad svarbu nelikti apatiškiems ir atlikti pilietinę pareigą.

Žurnalistas aiškino, kad Lietuva šiuo metu yra svarbioje riboje, nes vos po 4 metų baigsis Europos Sąjungos parama, tad būtina paramą suspėti efektyviai išnaudoti, 2019 m. vyks Prezidento rinkimai, taip pat savivaldos, 2020 m. vėl bus renkamas Seimas – pasikeis visa valdžia.

Dabar, pasak jo, renkama pereinamoji Vyriausybė, o esminis Seimas ateis 2020-aisiais. „Tada mes turėsime nerealią meritokratinę vyriausybę, kur bus vertinami konkrečiai tavo nuopelnai, sugebėjimai. Dabar balsuodami turime ją augintis”, – teigė A. Tapinas.

Jis pastebėjo, kad šiuo metu lietuviai kuria pilietinę visuomenę, kurios siekė ir už kurią kovojo ankstesnės kartos, tad procese dalyvauti būtina – kiekvienam.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA