R. Karbauskis: Vyriausybėje dirbti turi ne politikai, o savo sričių profesionalai | Kas vyksta Kaune

R. Karbauskis: Vyriausybėje dirbti turi ne politikai, o savo sričių profesionalai

Stopkadras

Šilainių apygardoje kandidatuojantis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis žino, kaip keisti situaciją mūsų šalyje. „Kas vyksta Kaune“ pasidomėjo, nuo ko atėjusi į valdžią, ši politinė jėga pradėtų savo darbą.

„Kas vyksta Kaune“: Kodėl nusprendėte kandidatuoti Kaune, Šilainiuose, ar tikitės kauniečiu palaikymo?

R. Karbauskis: Dvidešimt šešerius metus gyvenu Kaune, Šilainių apygardoje ir tikiuosi, kad pelnysiu palaikymą. Tikiuosi, kad ir visoje Lietuvoje būsime palaikomi ir daug kur laimėsime rinkimus.

„Kas vyksta Kaune“: Kaip rodo visuomenės apklausos, jei šiandien dalyvautumėte rinkimuose, būtumėte antra politinė jėga pagal populiarumą?

R. Karbauskis: Esu įsitikinęs, kad mes būtume pirma politinė jėga, nes šiuo metu skelbiamuose reitinguose nėra įvertinti dabartinio Seimo daugumos sprendimai dėl darbo kodekso, kas tikrai labai neigiamai atsilieps socialdemokratų reitingams ir jų pozicijai rinkimuose, nes jie ilgą laiką demonstravo, kad atstovauja dirbančiųjų interesus, o dabar ėmė ir juos tiesiog išdavė.

„Kas vyksta Kaune“: Esate apsisprendę, kad norėtumėte vadovauti trims ministerijoms, kurioms?

R. Karbauskis: Mes pasakėme apie prioritetus, kad tai yra švietimo ministerija, kultūros ir sveikatos apsaugos. Įprasta, kad šios ministerijos nėra geidžiamiausių sąraše ir paprastai atitenka tiems, kurie „stovi“ paskutiniai eilėje. Bet mums atrodo, kad būtent šios sritys yra esminės, jei norime kalbėti apie Lietuvos proveržį. Jei norim stabdyti emigraciją ir spręsti kitas svarbias problemas, pirmiausia tai siejasi su pokyčiais švietimo sistemoje, tuomet su kultūra. Sveikatos apsaugos srityje mums būtina atskirti mediciną ir sveikatinimą ir įdėti žymiai daugiau pastangų, kad žmonės sveikiau gyventų, kad atsirastų ligų profilaktikos ir išankstinės diagnostikos sistema. Daugelio šalių patirtis rodo, kad sveikatinimo medicina yra pats teisingiausias kelias, kuriuo ir mums reiktų eiti.

„Kas vyksta Kaune“: Daugelis jūsų idėjų skamba gana utopiškai – tai ir vastybinis prekybos alkoholiu monopolis, taip pat valstybės valdomas vaistinių tinklas, ką atsakytumėte skeptikams?

R. Karbauskis: Norvegijoje, Suomijoje, Švedijoje, Islandijoje valstybė turi prekybos alkoholiu monopolį ir niekas tuo nesistebi, o daugybė lietuvių yra buvę tose šalyse ir matė, kaip tai veikia. Tiesiog pinigai, kuriuos šiuo metu iš prekybos alkoholiu susižeria verslas, įvedus tokį modelį, atitektų valstybei. Turėtumėm pasiekti, kad alkoholiu būtų prekiaujama specializuotose parduotuvėse, tokių parduotuvių Lietuvoje bus gal keli šimtai ir jas valdyti valstybė bus pilnai pajėgi. Papildomai iš prekybos alkoholiu į Lietuvos biudžetą patektų 200 mln. eurų, kurie galėtų būti skirti socialinių problemų sprendimui. Valstybinio vaistinių tinklo pavyzdį galima būtų perimti iš Lenkijos, kurioje šalia „Caritas“ organizacijų buvo steigiamas valstybei priklausantis vaistinių tinklas. Mes galėtumėm tokį tinklą steigti šalia poliklinikų, ligoninių, kur dabar įsikūrusios privačios vaistinės. Šio sumanymo tikslas yra stiprinti konkurenciją, nes Lietuvoje yra pernelyg didelė vaistinių tinklų koncentracija, dėl kurios vaistai mūsų šalyje yra brangesni, nei kaimyninėse valstybėse. Įsteigus tokį tinklą, vaistų kainos šalyje sumažėtų kartais.

„Kas vyksta Kaune“: Kokie pirmieji trys darbai būtų, jeigu jūsų vadovaujama politinė jėga formuotų Vyriausybę?

R. Karbauskis: Pirmiausia sieksime formuoti profesionalų Vyriausybę. Kad Vyriausybėje nebūtų politikų, kad Seime dirbtų Seimo nariai, jie formuotų Vyriausybės programą bei kontroliuotų jos darbą, skirtingai, nei yra dabar, kuomet Vyriausybė pati save kontroliuoja. Jeigu mums pavyktų gauti pakankamai didelį rinkėjų palaikymą, profesionalios Vyriausybės formavimas būtų pati pirmoji mūsų užduotis. Mūsų siūlomi kandidatai iš 14-os ministrų, 13-ka yra nepartiniai – savo srities profesionalai, kuriuos mes matome tam tikrose pozicijose, tačiau derybų metu tie kandidatai galėtų ir keistis, jei koalicijos partneriai galėtų pasiūlyti stiprius savo kandidatus. Jei turėsime geriausius planus, bet paskirsime vadovauti ministerijoms, įvairioms tarnyboms žmones, kurie to padaryti nepajėgia, tokiu atveju jokia gera idėja, joks planas nebus įgyvendintas. Esame paruošę Vyriausybės programą, prie kurios dirbom su profesionalų komandomis, savo sričių ekspertais, kad atėję į valdžią, būtume pasirengę dirbti nuo pat pirmos minutės, kai tik gausime tokius įgaliojimus

„Kas vyksta Kaune“: Dėkojame už pokalbį ir linkime sėkmės.

Politinė reklama bus apmokėta iš LVŽS rinkimų sąskaitos. Užs. Nr. KV-20160907-1, MB „Kas vyksta“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA