Gardino ir Kauno rajonai kartu gaivins LDK paveldą | Kas vyksta Kaune

Gardino ir Kauno rajonai kartu gaivins LDK paveldą

krs.lt nuotr.

Raudondvario dvare penktadienį pasirašytas ketinimų protokolas, kuris Kauno rajono savivaldybei atvers daugiau galimybių bendradarbiauti su kaimyninės Baltarusijos Gardino rajonu.

Dokumentą parašais patvirtino Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas ir Gardino rajono vykdomojo komiteto pirmininkas Janas Vasilevskis. Abi šalys įsipareigojo skatinti ekonominius ir kultūrinius ryšius, megzti bendradarbiavimą socialinėje ir švietimo srityse.

„Baltarusija yra artima kaimynė, be to mus vienija bendra Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės istorija, todėl neabejoju, kad bendradarbiavimas regionų lygmenyje bus naudingas abiem pusėms“,- tvirtino V. Makūnas.
„Kauno rajonas yra pirmaujanti Lietuvos savivaldybė, mes taip pat esame geriausi Baltarusijoje. Tai įpareigoja mus veikti greitai ir efektyviai“,- kalbėjo spausdamas merui ranką J. Vasilevskis.

Kauno rajono savivaldybės Ekonomikos skyriaus vedėjas Artūras Pupalė pasakojo, kad vienas pirmųjų darbų bus dalyvavimas programos tarp sienų „Lietuva–Latvija–Baltarusija 2014-2020“ projektuose. „Gardino apskrityje yra nemažai LDK laikų pilių, mes turime nebaigtą tvarkyti Raudondvario dvarą. Bendri projektai su baltarusiais mums padėtų pritraukti daugiau lėšų į šiuos objektus“, – teigė A. Pupalė.

Kauno rajono atstovai svečiams parodė Raudondvario dvare atliktus darbus ir pristatė ateities planus. Dvaro direktorė Snieguolė Navickienė sakė, kad vienas svarbiausių darbų – sutvarkyti erdvę priešais pilį. Čia galėtų atsirasti patogesni takai, fontanas, be kurio neapsieidavo nė vienas dvaras. Svarstoma kaip įrengti amfiteatrą, atstatyti tvorą, kam panaudoti oficinas.

Gardino atstovai pristatė filmuotą medžiagą apie Sviatsko vietovėje XVIII amžiuje pastatytą LDK didikų Valavičių dvarą, kurį baltarusiai taip pat pasiryžę prikelti naujam gyvenimui. Dvaras yra vos 5 km nuo Lietuvos ir 2 km nuo Lenkijos sienos, netoli Augustavo kanalo. Ansamblį projektavo italų architektas Giuseppe de Sacco.

Sviatsko dvaras – tai vėlyvojo baroko su klasicizmo elementais rezidencinis pastatas su arklidėmis ir vėliau statyta neogotikine koplyčia. Rūmuose išlikę daug autentiškų detalių: Petro Smuglevičiaus tapytų freskų, krosnių, židinių. Dvaro teritorija apima 34 ha, joje telkšo penki tvenkiniai.

Gardino atstovai tikino, kad Baltarusijoje yra mažiausiai 12 LDK laikų pilių, dauguma jų išsidėstę prie Nemuno.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA