Kauno rajono senjorams suteikė tiesioginį ryšį su Bendruoju pagalbos centru | Kas vyksta Kaune

Kauno rajono senjorams suteikė tiesioginį ryšį su Bendruoju pagalbos centru

Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Kauno rajono savivaldybės, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato ir Bendrojo pagalbos centro atstovai pasirašė sutartį, pagal kurią atokiose vietovėse gyvenantiems vienišiems asmenims bus nemokamai įrengti pagalbos iškvietimo pulteliai. Vakar pulteliai buvo dalijami Garliavos apylinkės senjorams.

Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas teigė, kad pagalbos iškvietimo pulteliais pagyvenę žmonės bus aprūpinami pagal programą „Saugus Kauno rajonas 2016“. „Saugumas yra vienas didžiausių žmogaus poreikių, todėl į šią sritį privalome investuoti. Tai sena idėja, kurią mums pavyko įgyvendinti kartu su partneriais – policija, Bendruoju pagalbos centru ir ryšio operatoriumi „Tele2““,- pasakojo meras.

„Jei viešoje erdvėje apie mūsų akciją bus paskleista informacija, nusikalsti linkę asmenys turės apie ką pamąstyti. Juk gavusi pagalbos signalą, policija galės sureaguoti labai operatyviai“, tvirtino Kauno rajono policijos komisariato viršininkas Aleksejus Chraminas.

Iškvietimo pultelius įsipareigojo nemokamai prižiūrėti „Tele2“. Aparatai pagaminti Lietuvoje, „Teltonikos“ įmonėje. Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Šarūnas Šukevičius teigė, kad produktas pasirinktas dėl gero kainos ir kokybės santykio. Vienas pultelis su PVM savivaldybei kainuos 84,7 Eur.

„Tele2“ verslo plėtros vadovas Deividas Praspaliauskas sakė, kad raudonas pagalbos mygtukas yra geriausias pavyzdys, kaip mobilusis ryšys ne tik daro gyvenimą patogesnį, bet ir gelbėja žmones.

Aparatas yra paprastas, todėl juo naudotis bus nesunku. Pultelį sudaro vos keli mygtukai, paspaudus bet kurį iš jų, sistema automatiškai sujungs su Bendruoju pagalbos centru (112). Jei signalas nutrūks, operatorius galės paskambinti besikreipusiam pagalbos asmeniui ir kalbėtis toliau. Išsiaiškinus problemą, bus siunčiamas atitinkamas ekipažas: policijos, greitosios pagalbos ar kt. Jei signalui nutrūkus į Bendrojo pagalbos centro skambutį žmogus neatsilieptų, ekipažas taip pat bus siunčiamas pagal nustatytas skambinusiojo koordinates.

Socialiniai darbuotojai ir policija aiškins gyventojams šio pultelio paskirtį. Įrenginiu bus galima naudotis tik tada, kai daromas teisės pažeidimas, sutrikus sveikatai, gaisro atveju arbai prireikus kitokios neatidėliotinos pagalbos. „Tikimės, kad žmonės supras pultelio paskirtį ir be reikalo juo nesinaudos“, vylėsi A. Chraminas.

Be to, policija ir socialiniai darbuotojai įsipareigojo dažniau lankyti senolius, pažiūrėti, ar pagalbos pulteliai naudojami pagal paskirtį.

Trečiadienį pagalbos pulteliai buvo perduoti 84 metų Almai Kruglinskienei, gyvenančiai Ražiškių kaime, Gabravos kaimo gyventojui Alfonsui Žilinskui, Ilgakiemio gyventojai Onai Birūtai Valaitytei, kitiems vienišiems, vienkiemiuose gyvenantiems senjorams.

Kauno rajono savivaldybės duomenimis, daugiausia vienišų žmonių (54) gyvena Vilkijos apylinkių seniūnijos vienkiemiuose. Garliavos apylinkių seniūnijoje pagalbos pulteliais bus aprūpinta 18 senjorų, Čekiškės seniūnijoje – 16. Programa bus tęstinė.

Be šios priemonės, dar numatyta bent kartą per ketvirtį kartu su Maltos ordino savanoriais lankyti skurstančius ir vienišus Kauno rajono gyventojus.

Prieš šaltojo laikotarpio pradžią kartu su Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnais numatyta tikrinti vienkiemiuose esančių pastatų kaminus, padėti juos išvalyti, įrengti dūmų detektorius, o artėjant didžiosioms metų šventėms surengti labdaros ir gerumo akciją „Iš rankų į rankas“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA