Magistralės taps draugiškesnės elektromobiliams | Kas vyksta Kaune

Magistralės taps draugiškesnės elektromobiliams

Š. Kubiliaus nuotr.

Antradienį Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos (LAKD) ir UAB „Lemminkainen Lietuva“ pasirašė sutartį dėl 10 elektromobilių įkrovimo prieigų įrengimo. Naujos įkrovimo prieigos bus įrengtos kelių A1 Vilnius–Kaunas–Klaipėda ir A2 Vilnius–Panevėžys poilsio aikštelėse. Tikimasi, kad įrengimo darbai prasidės dar šiais metais ir bus baigti 2017 m. pradžioje. Taip elektromobilių vairuotojams bus sudarytos sąlygos be trukdžių keliauti pagrindinėmis Lietuvos automagistralėmis.

Prieigos bus įrengtos pagal Susisiekimo ministerijos kartu su Kelių direkcija įgyvendinamą projektą „Elektromobilių įkrovimo prieigų įrengimas valstybinės reikšmės keliuose“. Dešimties elektromobilių įkrovimo stotelių įrengimas kainuos apie 600 tūkstančių eurų. Projektui įgyvendinti bus panaudotos Europos Sąjungos lėšos.

„Kelių direkcija 2014 metais kelyje A1 (Vievyje ir prie Elektrėnų) įrengė dvi didelės galios įkrovimo prieigas. Tai buvo bandomasis projektas, kurio metu norėta sukaupti patirtį naujų technologijų srityje ir geriau suprasti vartotojų poreikius. Be to, siekta įrodyti, kad elektromobilis – tai ne tik miestui skirta transporto priemonė. Bandomasis projektas pasiteisino – kiekvieną dieną įkrovimo prieigomis pasinaudoja bent 4 elektromobilių vairuotojai“, – sakė LAKD direktoriaus pavaduotojas Dainius Miškinis.

Planuojama valstybinės reikšmės keliuose ir toliau plėtoti elektromobilių infrastruktūrą. Šiuo metu didžiausias dėmesys skiriamas įgyvendinti susisiekimo ministro patvirtintas Viešosios elektromobilių įkrovimo infrastruktūros plėtros rekomendacijas ir šalia kelių Vilnius–Kaunas–Klaipėda ir „Via Baltica“ įrengti ne mažiau kaip 17 viešųjų elektromobilių didelės galios įkrovimo prieigų.

Tikimasi dar šiais metais pradėti viešųjų pirkimų procedūras dėl 7 prieigų įrengimo kelyje „Via Baltica“, o iki 2022 m. sukurti ir išplėtoti elektromobilių įkrovimo infrastruktūrą visuose magistraliniuose keliuose. Planuojama, kad 2022 metais bus sukurtas 28 įkrovimo prieigų tinklas.

Preliminariais duomenimis, Lietuvos gyventojai šiuo metu turi apie 200 elektromobilių, mūsų šalyje jau veikia 15 elektromobilių įkrovimo stotelių.

Keliuose A1 ir A2 planuojamos įrengti elektromobilių įkrovimo prieigos:

Eil. Kelio pavadinimas Kelio km .Kelio pusė

1. A1 Vilnius–Kaunas–Klaipėda 93,43 dešinė
2. A1 Vilnius–Kaunas–Klaipėda 96,62 kairė
3. A1 Vilnius–Kaunas–Klaipėda 141,67 kairė
4. A1 Vilnius–Kaunas–Klaipėda 142,45 dešinė
5. A1 Vilnius–Kaunas–Klaipėda 185,24 kairė
6. A1 Vilnius–Kaunas–Klaipėda 192,8 dešinė
7. A1 Vilnius–Kaunas–Klaipėda 238,03 dešinė
8. A1 Vilnius–Kaunas–Klaipėda 238,62 kairė
9. A1 Vilnius–Kaunas–Klaipėda 292,92 dešinė
10. A2 Vilnius–Panevėžys 80 kairė

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA