Nuo metų pradžios sunaikinta apie 1,8 tūkst. vienetų sprogmenų | Kas vyksta Kaune

Nuo metų pradžios sunaikinta apie 1,8 tūkst. vienetų sprogmenų

BNS 2016/10/03 17:14
Asociatyvi nuotr. / R. Tenio nuotr.

Kariuomenės išminuotojai nuo šių metų pradžios reagavo į 826 iškvietimus apie rastus sprogmenis ir sunaikino apie 1,8 tūkst. vienetų nuo Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų likusios nesprogusios amunicijos.

Pasak Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono Sprogmenų neutralizavimo kuopos vado kapitono Nerijaus Aleknos, standartiniais sprogmenimis yra užteršta visa Lietuvos teritorija, o dažniausiai yra randami pavieniai artilerijos šaudmenys. Pasitaiko ir kitų rūšių nesprogusios amunicijos.

„Paprastai sprogmenų neutralizavimo specialistams darbo padaugėja pavasario ir rudens sezonais, kai gyventojai atlieka įvairius žemės ūkio darbus ir padidėja tikimybė iškasti įvairius sprogmenis. Taip pat pranešimų sulaukiame ir rudenį iš grybautojų“, – Krašto apsaugos ministerijos pranešime sakė N.Alekna.

Viename labiausiai sprogmenimis užterštame Šakių rajone šiais metais kariuomenės išminuotojai fiksavo 40 gyventojų pranešimų apie rastus sprogmenis ir per neutralizavimo operacijas sunaikino 45 vienetus nesprogusios karo metų amunicijos.

Kariuomenės išminuotojai prašo sprogmenis radusius gyventojus jų neliesti, nejudinti ir neardyti. Įtartino radinio vietą reikia pažymėti, įspėti aplinkinius ir paskambinti bendruoju pagalbos telefonu. Atvykę kariai sprogmenį išveš arba sunaikins vietoje.

2015 metais išminuotojai visoje Lietuvoje į pranešimus apie rastus sprogmenis reagavo 1181 kartą ir sunaikino beveik 3 tūkst. vienetų įvairių rūšių standartinių sprogmenų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA