Išrinkti „Mokslo salos“ Nemuno saloje konkurso laimėtojai (prizinių vietų vizualizacijos) | Kas vyksta Kaune

Išrinkti „Mokslo salos“ Nemuno saloje konkurso laimėtojai (prizinių vietų vizualizacijos)

BNS 2016/09/30 11:49

Kaune penktadienį paskelbti Nemuno saloje planuojamo statyti Nacionalinio mokslo ir inovacijų centro „Mokslo sala“ architektūrinio konkurso laimėtojai.

Pirmoji vieta atiteko Ispanijos ir Australijos architektų studijai „SMAR Architecture studio“, pristačiusiai projektą „Sun never sets for science“.

„Jis buvo vieningai atrinktas komisijos. Jis paremtas patirtimi, o koncepcija yra įkvepianti“, – apie pirmosios vietos projektą sakė komisijai vadovavęs Malcolmas Readingas (Malkolmas Rydingas).

Pagrindinis šio projekto akcentas – veidrodinė plokštuma, atspindinti dangų, žolę, šviečianti kaip mėnulis. Ji tiesiogiai perduoda šviesą į patalpas, kuriose yra ekspozicija. Komisija šį projektą įvertino už tai, kad jis išsaugo salos kraštovaizdį.

Antrąją vietą komisija skyrė Jungtinės Karalystės kompanijai „SimpsonHaugh and Partners“. Jų projektas, pasak M.Readingo, „išsiskiria stipriu siluetu ir dramatiškai ryškiais profiliais“.

Mokslo salos konkurso Antros vietos finalininkas 03

Trečioji vieta skirta projektui „Science loop“, kurį sukurį „Donghua Chen Studio“ iš Kinijos. Projektas, komisijos pirmininko teigimu, atskleidžia gilų analizės lygį.

Mokslo salos konkurso trečios vietos finalininkas

„Komisija jautė, kad projektas rodo stiprų naratyvą architektūros ir mokslo kaip nuolatinio atradimo“, – kalbėjo M.Readingas.

„Norėjome, suprasdami, kad tai yra nacionalinės reikšmės objektas, padaryti, kad miestas sulauktų daugiau dėmesio iš pasaulio architektūrinės bendruomenės. Ir su baime, ir su nežinojimu darėme paieškas, kas galėtų suorganizuoti tokį konkursą, kad jis tikrai būtų tarptautinis. (…) Ir nesuklydome, nes pasižiūrėkite, koks aktyvumas: 44 šalys atvyko į šį konkursą Kaune ir pateikė 144 darbus. Tai rezultatas, kurio mes nelabai tikėjomės“, – renginyje kalbėjo architektas, Kauno miesto savivaldybės tarybos narys Jonas Audėjaitis.

Konkursą organizavo Kauno miesto savivaldybė kartu su Didžiosios Britanijos kompanija „Malcolm Reading Consultants“. Visi konkursui pateikti darbai buvo vertinami pagal penkis kriterijus: įsiliejimas į bendrą miesto vaizdą, architektūra, funkcionalumas, tvarumas ir tinkamumas įgyvendinti.

„Trys laimėtojai yra puikūs, kiekvienas išskirtinės kokybės“, – apibendrino M.Readingas.

Planuojama, jog mokslo centras užims 9 tūkst. kvadratinių metrų plotą. Pastato aukštis negalės viršyti 25 metrų aukščio.

Konkurso laimėtojus atrinko devynių narių vertinimo komisija, kuriai priklausė Kauno savivaldybės atstovai bei užsienio architektai ir mokslininkai.

Paskelbus konkurso nugalėtojus, su jais bus pradėtos derybos. Deryboms susiklosčius sėkmingai, bus pasirašoma sutartis dėl centro statybų techninio projekto rengimo, priešingu atveju bus pradėtos derybos su antrosios vietos laimėtojais. Kuris projektas bus įgyvendintas Nemuno saloje, turėtų paaiškėti iki lapkričio mėnesio pabaigos.

Preliminari viso projekto sąmata siekia 23 mln. eurų. Planuojama, kad „Mokslo sala“ duris atvers 2018 metais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA