Gyvenantieji Marvelėje gali patvirtinti, kad blogas kvapas – praeitis | Kas vyksta Kaune

Gyvenantieji Marvelėje gali patvirtinti, kad blogas kvapas – praeitis

R. Tenio nuotr.

Kai kauniečiai ištaria Marvelės pavadinimą, prieš akis iškyla puikus kelias, žali šlaitai vienoje ir upė kitoje pusėje. Vaizdas beveik tobulas, tačiau ilgą laiką šio rajono įvaizdį gerokai gadino nuo čia veikiančių vandenvalos įrenginių sklindantis nemalonus kvapas.

„Kas vyksta Kaune“ pasidomėjo, kaip keičiasi ši situacija ir koks gyventojų požiūris į šią patogią gyvenimui vietą.

Sklypai stipriai brango

Vaikščiodami po miestą, gan lengvai galime suprasti, kokių perspektyvų turi vienas ar kitas jo mikrorajonas. Tereikia pasižiūrėti kokia ten kelio būklė, kiek naujų statybų ir kaip kinta žemės sklypų kainos. Marvelėje sklypai pastaruosius kelerius metus sparčiai brango, šiuo metu už arą prašoma 8-12 tūkstančių eurų, o per pastaruosius kelerius metus pastatyta daugybė naujų namų.

Labai smalsu, kodėl jų statytojai neišsigando, puikiai žinodami apie kartkartėmis čia pasklindantį kvapą. „Prieš įgydamas sklypą keturių A plius klasės namų statybai Marvelėje, Plokščių gatvėje, pusantro mėnesio ten važinėjau ir tyrinėjau kaip dažnai ir kiek stiprus išties būna kvapas.  Pasitaiko, bet ne taip dažnai, kaip buvau įsivaizdavęs, maždaug kas 4-5 dienas“, – apie situaciją atvirai pasakoja gyvenamųjų namų statyboms Marvelėje vadovaujantis Eugenijus Kovalkovas.

Pašnekovas atkreipia dėmesį ir į dar vieną ypatybę, kurią pastebėjo asmeninių tyrimų metu. Pasak jo, nemalonus kvapas kur kas labiau jaučiasi pagrindinėje gatvėje, o ne gyvenamųjų namų sklypuose, nes vyraujantys vėjai kvapą nupučia link Neries, o pakrante važiuojantiems kauniečiams susidaro įspūdis, kad visoje Marvelės teritorijoje jis vienodai stipriai juntamas. Dažniausiai šalia šlaito jo net neįmanoma pajusti.

„Dabar kvapas dar labiau susilpnėjęs, nes nuo metų pradžios pradėjo veikti nauja dumblo džiovinimo linija, kuri turi modernius oro valymo filtrus. Vandenvalos įmonė tvarkosi, kaip ir visas Kaunas, todėl ir kvapo, bėgant laikui, visai neliks. Teko girdėti, kad įmonėje bus statoma moderniausia Baltijos šalyse  įranga. Marvelė prie pat  miesto centro, vos 3 kilometrai iki senamiesčio, todėl kvapas menkina viso miesto prestižą ir tikrai bus likviduotas“, – įsitikinimą geromis rajono perspektyvomis rodo E. Kovalkovas.

Sertifikuoti A klasės namai

Sertifikuotų A plius klasės namų Lietuvoje nėra daug: dar visai neseniai iš 8-ių tokiais pripažintų, 2 buvo pastačiusi būtent E. Kovalkovo įmonė. Smalsiai praveriame duris, juk būtent tokie namai yra ateities namai, tik statyti tokius dar nedaug kas moka. Mums pasiseka, nes namas jau visiškai įrengtas ir jau parduotas – telieka baldus sustatyti.

Medžio masyvo durys, prie jų pritaikyto atspalvio parketlentės, įrengtas vonios kambarys, didžiuliai kelių stiklo paketų langai, per kuriuos beveik nesigirdi aplinkinių garsų ir itin gaivus patalpų oras.

„A plius klasės name yra reikalavimas įrengti rekuperacinę sistemą, todėl namas vėdinamas automatiškai. Langų išvis nereikia atidarinėti. Ši sistema turi filtrus, kurie sulaiko visas dulkes, įskaitant žiedadulkes, o alergiškiems žmonėms tai ypač palengvina savijautą“, – sako E. Kovalkovas.

Šis namas šildomas, naudojant geoterminę sistemą „oras – oras“.  Ant stogo įrengta saulės elektrinė, jos pagaminta elektra turi padengti visus namo šildymo ir karšto vandens paruošimo išlaidas. Savininkams telieka apmokėti dvi sąskaitas – už elektrą ir šaltą vandenį. Tiesa, elektra čia taip pat taupoma, nes visur įrengtas ekonomiškas LED apšvietimas.

Namai paruošti gyvenimui iškart

Du viduriniai namukai sujungti tarpusavyje, iš vienos pusės yra stoginė automobiliams, o iš kitos įrengti nedideli sandėliukai dviračiams, žoliapjovėms ir kepsninėms. Kiekvienas namas turi privatų 3 arų kiemelį su jau pasėta žole ir erdvią medinę terasą.

Bendrojoje kiemo dalyje, kur įrengtas įvažiavimas,  sudėtos trinkelės, yra lauko žibintai ir suoleliai, pasodinti krūmai ir medeliai.  

Namai po 80 kvadratinių metrų ploto, dviejų arba trijų miegamųjų. „Stengiamės namus pilnai įrengti patys, nes išmanome savo darbą. A plius klasės namų įrengimo žinovų Lietuvoje ne tiek ir daug, todėl pasitelkus specialistus iš šalies yra rizika pakliūti į tam tikras pinkles, kuomet mokiam pirkėjui įsiūloma tai, ko jam visai nereikia, – neslapukauja E. Kovalkovas.

Daugiau informacijos rasite čia. Telefonas pasiteiravimui: +370 612 76084.   

Beveik upių santakoje    

Keliaujame priešinga kryptimi – arčiau Nemuno ir Neries santakos, kur akį traukia neįprastos architektūros bei apdailos statinys – trijų didelių butų per du aukštus kotedžas. Juodo skalūno akmens plokštėmis dengtas fasadas, pagyvintas dabar madingo rūdžių spalvos metalo konstrukcijomis. Šio objekto statytojas – Virgilijus Pranskietis.

„Kai pirkau sklypą, man patiko, kad per langus kitoje upės pusėje galima matyti „Combo“ vasaros terasą, Santakos parką, Senamiestį, abu tiltus – į Vilijampolę ir į Aleksotą per upę. Jaunas, dinamiškas miestietis tokį dalyką tikrai įvertins, kaip ir galimybę nuo pat namų dviračių taku nuvažiuoti iki miesto arba priešinga kryptimi – iki Kačerginės“, – įsitikinęs V. Pranskietis. Kad įgyvendintų savo idėją sukurti būstą, tinkantį šiuolaikiškam gyventojui, V. Pranskietis rinkosi jaunatvišką architektų komandą.

„Šio namo statybos vietoje Marvelę garsinančio kvapo išvis nėra arba jo yra tiek, kiek ir Santakos parke“, – tvirtina V. Pranskietis.

Būstas šiuolaikiškam žmogui

Vienas iš kotedžo butų yra visiškai atskiras, o kiti du sujungti per pirmąjį aukštą. Kiekvienam 95 kvadratinių metrų ploto būstui įrengtos dvi automobilių stovėjimo vietos po stogeliu.

„Visos komunikacijos – miesto, įvestos dujos. Kiekvienas butas – kotedžas turi 3 miegamuosius, 35 kvadratinių metrų svetainės zoną ir po dvi terasas – vieną pievelėje prie miegamojo rytinei kavai, o antrąją ant stogo, kur galima išeiti iš svetainės. Jis sutinka, kad šiek tiek neįprasta, kad svetainė yra antrajame aukšte, o miegamasis pirmajame. Tačiau skubą šį sumanymą paaiškinti. „Miegui reikia privatumo ir ramybės, o poilsiaujant smagu iš tolo matyti miesto bruzdesį, senamiesčio panoramą ir šlaituose augančius medžius. Tad, didysis miegamasis ir erdvus vonios kambarys bei drabužinė įrengti pirmajame aukšte į priešingą, nei kelias pusę.

Namas baigiamas statyti, galutinės apdailos dar nėra, tačiau terasa ant stogo jau galima pasinaudoti. Ji labiausiai primena į tris dalis suskirstytą kiemelį, kuriame būtų smagu pasistatyti lauko baldus ir vakaroti. Vasaros dieną galima saulės ir oro vonias priiminėti, žvelgiant į netoliese tekančią upę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA