Seimas liepė prekybos centrams pakeisti tvarką dėl dokumento perkant alkoholį | Kas vyksta Kaune

Seimas liepė prekybos centrams pakeisti tvarką dėl dokumento perkant alkoholį

BNS 2016/09/27 11:23
R. Tenio nuotr.

Seimas antradienį priėmė pataisą, kuri numato, kad perkant alkoholį dokumento būtų reikalaujama tik kilus abejonių dėl pilnametystės.

Už tokią Alkoholio kontrolės įstatymo pataisą antradienį balsavo 92 Seimo nariai, trys buvo prieš, aštuoni susilaikė. Ji buvo priimta ypatingos skubos tvarka. Įstatymas įsigalios pasirašius prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Pataisa numato, kad alkoholinių gėrimų pardavėjai turi reikalauti pateikti asmens amžių liudijantį dokumentą tik kai yra abejonių dėl jo pilnametystės.

Šią pataisą inicijavo keli socialdemokratai, reaguodami į prekybininkų susitarimą asmens dokumento reikalauti iš visų alkoholio pirkėjų. Nuo rugsėjo 2-osios tokia alkoholio įsigijimo tvarka galioja prekybos tinklų „Maxima“, „Iki“, „Rimi“, „Norfa”“, „Prisma“, „Aibė“ ir Lietuvos kooperatyvų sąjungos parduotuvėse.

Tokią iniciatyvą pasiūlę prekybininkai teigia siekiantys užkirsti kelią alkoholio pardavimui nepilnamečiams ir skatinti visuomenės sąmoningumą. Pasak jų, jokie pirkėjų duomenys nėra renkami, pakanka kasininkams tik parodyti dokumentą su gimimo data.

Prekybininkai paskelbė, kad nuo akcijos pradžios joje dalyvaujančiose parduotuvėse alkoholio parduota 9 proc. mažiau negu per tą patį 2015 metų laikotarpį.

Kritikai svarsto, kad nauji reikalavimai tėra viešųjų ryšių akcija ir bandymas visuomenės pyktį nukreipti į politikus, svarstančius siūlymus alkoholį pardavinėti specializuotose parduotuvėse ar sutrumpinti prekybos juo laiką.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA