Prasideda pirmosios nacionalinės kibernetinio saugumo pratybos | Kas vyksta Kaune

Prasideda pirmosios nacionalinės kibernetinio saugumo pratybos

KAM nuotr.

Lietuvoje antradienį prasideda pirmosios nacionalinės kibernetinio saugumo pratybos „Kibernetinis skydas 2016“.

Tris dienas truksiančiose pratybose kibernetinius incidentus atremti treniruosis per 100 atstovų iš daugiau nei 40 Lietuvos valstybės, kibernetinius incidentus valdančių ir tiriančių mokslo, energetikos, ryšio operatorių ir kitų institucijų, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

„Šiais mokymais norime vystyti glaudesnį Lietuvos institucijų bendradarbiavimą kibernetinio saugumo srityje ir treniruoti institucijų atstovus, kurie įgytą patirtį galės panaudoti iškilus realiai kibernetinio saugumo grėsmei“, – sako krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Anot jo, surengti tokias pratybas šalies mastu būtina, nes kibernetinės grėsmės ir atakos tampa vis dažnesnės ir rafinuotesnės, o jų žalą darantis poveikis gali turėti įtakos nacionalinių informacinių sistemų ir infrastruktūros funkcionalumui.

Krašto apsaugos ministerijos rengiamose pratybose siekiama patikrinti nacionalinio kibernetinių incidentų valdymo plano procedūras, gerinti šalies institucijų sąveiką ir treniruoti jų atstovų įgūdžius reaguojant į kibernetinius incidentus.

Pratybose dalyvaujančių institucijų atstovai, suskirstyti į penkias komandas, pagal pratybų scenarijų sieks nuo kibernetinių atakų apsaugoti specialiai pratyboms sukurtą virtualią informacinę infrastruktūrą ir užtikrinti jos teikiamų paslaugų funkcionavimą. Treniruojamos komandos veiks iš mokymų vietų Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, kurias šioms pratyboms specialiai parengti padėjo Vilniaus ir Kauno technologijos universitetai.

Per pratybas kibernetinių incidentų prevencija, jų aptikimas ir valdymas bus vykdomas vadovaujantis patvirtintais nacionaliniu kibernetinių incidentų valdymo planu ir organizaciniais, techniniais kibernetinio saugumo reikalavimais.

Šių metų pavasarį kibernetines atakas šalyje patyrė keliolikos valstybinių institucijų interneto tinklalapiai. Atakos su pertraukomis truko tris savaites, programišiai buvo „nulaužę“ Seimo, Prezidentūros, beveik visų ministerijų bei dar keliolikos valstybinių institucijų tinklalapius.

Specialistų teigimu, šis išpuolis buvo vienas didžiausių per nepriklausomos Lietuvos istoriją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA