Drausminės nuobaudos darbuotojui skyrimo tvarka | Kas vyksta Kaune

Drausminės nuobaudos darbuotojui skyrimo tvarka

Norėjau pasiteirauti, kaip teisingai įforminti drausminę nuobaudą darbuotojui?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Drausminės nuobaudos darbuotojui skyrimo tvarką reglamentuoja LR Darbo kodekso 240 straipsnis. Nors šiame straipsnyje nėra numatytas įpareigojimas darbdaviui užfiksuoti darbuotojo drausmės pažeidimą, patartina pažeidimo faktą ir jo padarymo aplinkybes užfiksuoti laisvos formos tarnybiniame pranešime bei surinkti visus galimus įrodymus, pagrindžiančius darbuotojo kaltę. Esant ginčui, tokio tarnybinio pranešimo surašymas leistų darbdaviui turėti stipresnę poziciją siekiant įrodyti drausminės nuobaudos teisėtumą.

Antrasis žingsnis, jau numatytas įstatymo, yra raštu pareikalauti darbuotojo, kad  darbuotojas raštu pasiaiškintų dėl darbo drausmės pažeidimo. Raštiško pasiaiškinimo iš darbuotojo darbdavys privalo pareikalauti dar prieš skiriant drausminę nuobaudą. Šio įstatymo reikalavimo tikslas – užtikrinti darbuotojo teisę pasiaiškinti darbdaviui dėl jam priskiriamo drausmės pažeidimo. Pasiaiškinime darbuotojo pateikta informacija įgalina darbdavį spręsti, ar darbuotojas iš tikrųjų padarė darbo drausmės pažeidimą, o jei padarė, tai kokia dėl to yra darbuotojo kaltė (jos forma ir laipsnis). Savo ruožtu darbdavys, pareikalaudamas pasiaiškinti, turi aiškiai suformuluoti, kokiu konkrečiai darbo drausmės pažeidimu yra įtariamas darbuotojas, nurodyti pažeidimo padarymo laiką, vietą, darbuotojo kaltės įrodymus, kitas reikšmingas aplinkybes, nustatyti protingą terminą pasiaiškinimui pateikti. Taigi, pasiaiškinimo institutu ne tik garantuojama darbuotojo teisė pasiaiškinti, bet ir siekiama maksimaliai užtikrinti, kad darbdavys, prieš skirdamas drausminę nuobaudą, žinotų visas aplinkybes, reikšmingas drausminei atsakomybei taikyti ir drausminei nuobaudai parinkti. Jei per darbdavio arba administracijos nustatytą terminą be svarbių priežasčių darbuotojas nepateikia pasiaiškinimo, drausminę nuobaudą galima skirti ir be pasiaiškinimo.

Trečiasis žingsnis- drausminės nuobaudos skyrimas. Drausminė nuobauda skiriama darbdavio arba administracijos įsakymu (nurodymu). Įsakyme skirti drausminę nuobaudą darbdavys turi aiškiai ir konkrečiai nurodyti, kokių darbo pareigų darbuotojas nevykdė ar vykdė netinkamai, ir kokius darbo drausmės reikalavimus jis pažeidė. Su įsakymu skirti drausminę nuobaudą darbuotojas privalo būti supažindintas pasirašytinai, priešingu atveju, bus laikoma, kad drausminė nuobauda darbuotojui yra nepaskirta. Jei darbuotojas atsisako susipažinti su įsakymu, dalyvaujant keliems įmonės darbuotojams surašykite laisvos formos aktą, nurodant, jog darbuotojas su įsakymu supažindintas, bet pasirašyti atsisakė.

Taip pat pažymime, kad tam tikrais įstatymų nustatytais atvejais prieš skiriant drausminę nuobaudą reikia gauti išankstinį atitinkamo organo sutikimą. Pavyzdžiui, jeigu darbuotojas priklauso profesinės sąjungos valdymo organams – t.y. renkamojo valdymo organo narys, turi būti gautas profesinės sąjungos sutikimas.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151  arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA”  Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA