Ragina tėvus susirūpinti, ką jaunos mergaitės veikia internete ir kokiomis nuotraukomis dalinasi | Kas vyksta Kaune

Ragina tėvus susirūpinti, ką jaunos mergaitės veikia internete ir kokiomis nuotraukomis dalinasi

BNS 2016/09/24 09:12
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ekspertai sako, kad seksualinės prievartos aukomis dažniausiai tampa jaunos mergaitės ir ragina tėvus labiau kreipti dėmesį į tai, ką jos veikia internete.

Kaune vystančioje tarptautinėje konferencijoje „Seksualinis priekabiavimas: problemos ir sprendimai“ didele problema įvardinta lytinio švietimo stoka mokyklose ir menkas vaikų galimybes pažinti grėsmes.

„Daug yra demagogijos suaugusių tarpe. Nori žmonės, kad nebūtų seksualinių prievartų, o neleidžia lytinio švietimo mokyklose. Tokių daug labai aiškių nesusipratimų, kai mes patys sau koją pakišinėjam kaip valstybė ir visuomenė, čia nežinai, ką kaltinti, nes politikai daro tai, ko žmonės prašo, o žmonės nori toliau moralistiniais būdais vaikus auklėti ir aiškinti, kad sekso nėra“, – bendraudamas su žurnalistams apgailestavo psichiatras Dainius Pūras.

Tuo metu Psichikos sveikatos instituto direktorius Mindaugas Jasulaitis ragino tėvus labiau saugoti vaikus nuo pavojų internete.

„Daugiausiai prievartą patiria mergaitės nuo 9 iki 14 metų ir iš tikrųjų dabar gana populiarus yra vadinamasis kiberpriekabiavimas: socialiniuose tinkluose, „Facebook“, „Skype“ ir panašiai. Tai iš tikrųjų yra tas amžiaus tarpsnis, kai mergaitės iki galo nėra suvokusios savo lytiškumo, savo kūno, galvoje pakankamai daug sumaišties tarp noro būti populiariai, tarp draugiškumo noro ir panašių dalykų ir šiuo atveju kitoje ekrano pusėje esančiam vyresniam žmogui daug lengviau apsimesti bendraamžiu ir pataikyti į tuos taškus, kurie mergaitei yra jautrūs“, – kalbėjo jis.

Pasak M.Jasulaičio, vienas iš pavojingų scenarijų gali prasidėti nuo to, kad mergaitė su nepažįstamuoju pasidalina nuotrauka, kurioje ji apsinuoginusi.

„Paskui galima grasinti, kad jeigu tu neatsiųsi dar, tai ta nuotrauka bus paviešinta. Šiuo atveju tėvai pakankamai budrūs turėtų būti stebėdami, ką vaikai daro socialiniuose tinkluose“, – perspėjo specialistas.

Konferencijoje diskutuojama ne tik apie pagalbą seksualinio priekabiavimo aukoms, bet ir kaip padėti netinkamą seksualinį elgesį demonstruojantiems vaikams, paaugliams ir suaugusiesiems.

„Seksualinio priekabiavimo problema yra sudėtinga, nes jai išspręsti neužtenka užtikrinti tinkamos pagalbos seksualinio priekabiavimo aukoms – ne mažiau svarbu dirbti su priekabiautojais. Tyrimai rodo, kad 40–80 proc. priekabiautojų patys yra patyrę seksualinę prievartą. Didesnis visuomenės sąmoningumas ir specialistų žinios bei pasirengimas padėti klientui keisti netinkamą seksualinį elgesį leistų anksčiau atpažinti problemą ir užkirstų kelią probleminiam elgesiui peraugti į seksualinius nusikaltimus“, – sako konferencijos, skirtos psichologams, psichiatrams, socialiniams darbuotojams ir kitiems specialistams, savo darbe susiduriančiais su vaikų, paauglių ar suaugusiųjų netinkamo seksualinio elgesio problema, rengėjai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA