Atostogos pagal naują Darbo kodeksą – darbuotojų naudai | Kas vyksta Kaune

Atostogos pagal naują Darbo kodeksą – darbuotojų naudai

Asociatyvi / R.Tenio nuotr.

Sukauptos atostogos kalendorinėmis dienomis turės būti perskaičiuojamos į darbo dienas darbuotojų naudai, teigia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

„Sukauptos atostogos bus perskaičiuojamos santykiu septynios su penkiomis, ar šešiomis, priklausomai nuo to, kiek dienų per savaitę darbuotojas dirba – penkias ar šešias. Tai yra už septynias kalendorines atostogų dienas darbuotojams bus suteikiamos 5 darbo dienos atostogų, jei dirba 6 dienas – šešios. Įvertinus, kad tai yra tik dėl sukauptų atostogų, kurias realiai darbuotojai turi panaudoti per darbo metus tam, kad atgautų jėgas ir vėl imtųsi darbų, bei tą faktą, kad atostogos suteikiamos dienomis, o ne valandomis, perskaičiuojant atostogas, manome, jos turi būti perskaičiuojamos darbuotojų naudai, tai yra, susidarius skaičiams po kablelių, pavyzdžiui, 5,3 darbo dienos atostogų, realiai darbuotojui priklausytų 6 darbo dienos atostogų“, – aiškina ministerijos Darbo departamento direktorė Eglė Radišauskienė.

Naujame Darbo kodekse numatyta, kad darbuotojams suteikiamos ne mažiau kaip 20 darbo dienų (jeigu dirbama penkias darbo dienas per savaitę) arba ne mažiau kaip 24 darbo dienų (jeigu dirbama šešias darbo dienas per savaitę) kasmetinės atostogos. Jeigu darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas, darbuotojui turės būti suteiktos ne trumpesnės kaip keturių savaičių trukmės atostogos. Pabrėžiama, kad atostogos skaičiuojamos darbo dienomis, švenčių dienos į atostogų trukmę neįskaičiuojamos. Darbo ir kolektyvinėse sutartyse galės būti nustatytos ilgesnės trukmės atostogas.

Kasmetinės atostogos turės būti suteikiamos bent kartą per darbo metus. Bent viena iš kasmetinių atostogų dalių negalės būti trumpesnė kaip dešimt darbo dienų arba ne mažiau kaip dvylika darbo dienų (jeigu dirbama šešias darbo dienas per savaitę).

Darbuotojams už ilgalaikį nepertraukiamą darbą vienoje darbovietėje papildomos kasmetinės atostogos galės būti suteikiamos tik tuomet, jeigu dėl to bus susitarta kolektyvinėje sutartyje.

Naujasis kodeksas kartu su visu socialinio modelio paketu įsigalios nuo kitų metų pradžios.

Iki šiol Darbo kodekse buvo numatyta, kad kasmetinių minimaliųjų atostogų trukmė yra 28 kalendorinės dienos, švenčių dienos į atostogų trukmę neįskaitomos. Darbuotojo pageidavimu kasmetinės atostogos gali būti suteikiamos dalimis. Viena iš kasmetinių atostogų dalių negali būti trumpesnė kaip keturiolika kalendorinių dienų. Už ilgalaikį nepertraukiamąjį darbą toje pačioje darbovietėje yra numatytos papildomos atostogų dienos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA