Kauno verslininkai diegs dirbtinį intelektą estų kariuomenės mašinose | Kas vyksta Kaune

Kauno verslininkai diegs dirbtinį intelektą estų kariuomenės mašinose

Organizatorių nuotr.

Mobiliosios robotikos srityje dirbanti UAB „Rubedo sistemos“ aktyviai dirba ties Gynybos ir saugumo pramonės robotizacija. Kauno mokslo ir technologijų parke įsikūrusi įmonė sulaukė estų pasiūlymo ir kitų metų pavasarį planuoja serijinę hibridinių autonominių transporto priemonių „THeMIS gamybą.

„Robotą kuriame nuo 2012-ųjų, iš pradžių patys jo nekonstravome, tik nusipirkome trečiųjų šalių robotizuotą platformą ir ją suprogramavome. Vėliau pradėjome konstruoti savo platformą, kuri turėtų mūsų norimas savybes. Šiuo metu su gynybos sprendimų paslaugas teikiančia Estijos įmone „Milrem“ planuojame pirmuosius nepilotuojamų misijų valdymo sprendimo pritaikymo darbus ir kitų metų pavasarį ketiname būti pasirengę gamybai“, – pasakoja „Rubedo sistemos“ bendraturtis Linas Vaitulevičius.

Autonominio vežimėlio prototipas

Robotu naudosis kariškiai

Gynybos ir saugumo pramonės robotizacijos viziją puoselėjantys estai įdiegs „Rubedo sistemos“ kurtą dirbtinį intelektą į modulinę hibridinę autonominę transporto priemonę „THeMIS“. Šia priemone galės naudotis kariškiai – vikšrus turinti mašina vežios įrangą ir reikmenis, taip pat galės būti naudojama ir civiliniais tikslais – patruliuoti prasto pravažumo teritorijose, pavyzdžiui, oro uostų perimetro zonose.

„Rubedo sistemos“ iš pradžių skyrė įprastus 10 proc apyvartinių lėšų technologijų robotikos srityje kūrimui, vėliau vystyti produktą padėjo ES struktūrinių fondų parama pasinaudojant tokiomis programomis kaip Intelektas LT. „Įmonei įsikūrus Kauno mokslo ir technologijų parke, kur yra veikli universitetų kaimynystė, suintensyvinime bendradarbiavimą su mokslo bendruomene. Ten, kur mums baigdavosi kompetencija, labai greitai surasdavome, kas gali padėti išspręsti, pavyzdžiui, matematinę problemą“, – pastebi L. Vaitulevičius. Šiuo metu įmonė svarsto apie finansinio investuotojo pritraukimą.

„Rubedo sistemos“ bendraturtis Linas Vaitulevičius

Oro uostams gamins bagažo gabentojus

„Rubedo sistemos“ projektuoja ir integruoja inovatyvius mobiliosios robotikos ir kompiuterinio matymo sprendimus verslui. Robotai su integruota nepilotuojamų misijų valdymo sistema – autonominiai mobilūs vežimėliai numatomi panaudoti oro uostuose keleivių registruojamo bagažo autonominiam gabenimui. Įdiegus dirbtinį intelektą ir tam tikrus sensorius į tradicines ligoninių lovas, jos galėtų savarankiškai judėti koridoriais, gebėtų išsikviesti liftą, nuvykti į operacinę.

Įmonė yra viena iš penkių bendrovių, pavasarį įsteigusi Lietuvos robotikos asociaciją. Susivieniję robotikos įmonės sieks ne tik viešinti informaciją apie šios srities veiklą ir galimybes Lietuvoje, bet ir tikisi, kad tai padės sulaukti didesnio užsienio klientų susidomėjimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA