Be eterio likę nepriklausomi kandidatai teisme laimėjo prieš VRK | Kas vyksta Kaune

Be eterio likę nepriklausomi kandidatai teisme laimėjo prieš VRK

BNS 2016/09/20 10:51
R. Tenio nuotr.

Be nacionalinio transliuotojo eterio likę nepriklausomai save išsikėlę kandidatai į Seimą teisme laimėjo bylą prieš agitacinių laidų tvarką nustačiusią Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK).

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) iš dalies tenkino parlamentarų Valdo Vasiliausko, Arimanto Dumčiaus, Visos Marijos Čigriejienės, Povilo Urbšio bei Remigijaus Ačo skundą ir įpareigojo VRK sudaryti galimybę jiems pasinaudoti teise nemokamai naudotis Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija.

VRK vadovas Zenonas Vaigauskas BNS sakė, jog jau kreipėsi į nacionalinį transliuotoją, kad minimi kandidatai gautų savo radijo eterio dalį. „Anksčiau įstatymas apibrėžė, kad vienmandatininkai gauna penkias minutes radijo eterio, bet dabartiniame įstatyme tokio konkretumo nėra. Per paskutinius rinkimus mes susidūrėme su praktika, kai kandidatai tiesiog neatvykdavo jiems paskirtu laiku į radijo laidas, jos neturėjo populiarumo“, – sakė VRK vadovas.

Teisme VRK gynė savo poziciją argumentuodama, kad vienmandatininkams buvo sudarytos galimybės pasisakyti per komercinių televizijų specialias agitacines laidas, tačiau kandidatai pasipiktino sužinoję, kad šios laidos bus transliuojamos tik interneto portaluose lnkgo.lt, alfa.lt, YouTube.com, o ne per televiziją.

„LVAT sprendimas yra pirmoji pavasario kregždutė, kai laimėjome, pasakę, kad (tvarka) yra neteisėta. Bet dar yra labai daug netiesos rinkimuose, kurios negalime įrodyti, nes įstatymuose taip apibrėžta. Pats Seimo rinkimų įstatymas pažeidžia Konstitucijos 55 straipsnį, nesilaikoma, kad rinkimai turi būti visuotine, lygia ir tiesiogine rinkimų teise. Nieko nesakau apie vienmandatininkus, bet partijų sąrašai, daugiamandatė – praktiškai surašomi draugai, tam tikroje terpėje patvirtinami, ir jie ateina į Seimą“, – per spaudos konferenciją antradienį Seime sakė A.Dumčius.

Seimo rinkimų įstatymas numato, kad VRK paskelbus kandidatus ir kandidatų sąrašus, kandidatams suteikiama teisė nemokamai naudotis Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija. Laidų grafikas turi būti sudaromas taip, kad nebūtų pažeisti lygiateisiškumo principai: tarp kandidatų sąrašų daugiamandatėje rinkimų apygardoje; tarp vienmandačių rinkimų apygardų; tarp kandidatų vienmandatėje rinkimų apygardoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA