Laidavimo sutartį gali sudaryti vienas iš sutuoktinių | Kas vyksta Kaune

Laidavimo sutartį gali sudaryti vienas iš sutuoktinių

Sužinojau, kad sutuoktinis be mano leidimo sudarė laidavimo sutartį pakankamai didelei sumai. Norėjau pasiteirauti, ar jis tokį sandorį be mano leidimo galėjo sudaryti ir ar man iš tokio sandorio kils pasekmės?

Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

Laidavimas yra asmeninio pobūdžio prievolė ir nepriskiriamas prie sandorių, kuriuos abu sutuoktiniai privalo sudaryti kartu ar vienas jų, sudarydamas tokį sandorį, turi turėti kito sutuoktinio įgaliojimą (CK 3.92 straipsnio 4 dalis). Tai reiškia, kad laidavimo sutartis gali būti sudaryta abiejų sutuoktinių, laikantis CK 3.92 straipsnio 4 dalies reikalavimų, tačiau galima situacija, kai laidavimo sutartį sudaro vienas iš sutuoktinių. Tuo atveju, kai laidavimo sandoris sudarytas tik vienam sutuoktiniui prisiimant tokio sandorio pagrindu atsirandančias prievoles (atsakyti už skolininką, jeigu šis neįvykdys jam tenkančių prievolių), kitam sutuoktiniui neatsiranda pareigos pagal jį atsakyti ir jo turtiniai interesai dėl tokio sandorio vykdymo nepažeidžiami. Atitinkamai vykdant laidavimo sutartį, jeigu laiduoja vienas iš sutuoktinių savo turtu, išieškojimas pirmiausia nukreipiamas į jo asmeninės nuosavybės teise turimą turtą ir, tik jeigu tokio turto nepakaks kreditoriaus reikalavimams patenkinti, skola išieškoma iš bendrosios jungtinės nuosavybės teise priklausančios laiduojančio sutuoktinio dalies. Į kito sutuoktinio, kuris nėra laiduotojas ir nėra davęs įgaliojimo sudaryti laidavimo sutartį, turtą ar dalį bendrojoje nuosavybėje negali būti nukreipiamas išieškojimas.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151  arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA”  Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA